elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ahşaplar Şeffaf Hale Getirildi

Geçmişte kullanılan tahta pencerelerin yerini günümüzde pvc’ler almış durumda. İsveçli bilim adamları şeffaf ahşap geliştirerek tasarım ve enerji verimliliği açısından bu alana yeni bir boyut kazandırdı. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
02.04.2016 tarihli yazı 5910 kez okunmuştur.
Ahşap malzemeler sağlamlık ve sağlık yönünden avantajlı olsa da tasarım konusunda bazı durumlarda bir alt sınıfta kalması nedeniyle tercih önceliğini zamanla kaybetti. Özellikle ev pencereleri açısından düşünüldüğünde ahşap malzemeler, pvc’ler karşısında yenik duruma düştü. İsveç’teki Kraliyet Teknolojis Enstitüsü bilim adamları şeffaf ahşap üretmeyi başardı. Şeffaf tahtalar gerek tasarım gerek enerji verimliliği açısından yeni avantajlar sunuyor.
 



İlginizi Çekebilir: Ahşap Panelli Otomobil Geliştirildi


Bitkilerde bulunan lignin maddesi, bitkinin odunsu yapısını sağlamakta ve ona rengini vermektedir. Bilim adamları şeffaf ahşap elde edebilmek için ahşaptaki bu lignin maddesini tümüyle çıkardıktan sonra beyaz bir ahşap elde etti. Sonrasında bu beyaz ahşabı şeffaf hale getirebilmek için PMMA isimli bir madde yerleştirdi. Elde edilen ahşap %85 ışık geçirgenliği ile şeffaf hale geldi.
 


Şeffaf ahşapların maliyet düşürülme ve şeffaflık artırılma çalışmaları devam etse de uygun fiyatlı ve kolay ulaşılabilir olacağı belirtiliyor. Geniş alanlara kurulacak, güneş panelleri için büyük bir avantaj sağlayacağı belirtilen şeffaf ahşapların hangi aşamalara geleceğini hep birlikte göreceğiz.


Kaynak:
 

Sciencealert
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.