elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Şeffaf Güneş Panelleri Evinizdeki Bütün Pencereleri Güç Kaynağına Dönüştürecek!

Michigan State Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı sonunda tamamen şeffaf bir güneş paneli yapmayı başardı. Üretilen bu paneller yakında dünyadaki tüm pencerelerin yerini alabilir. Bu durum, yalnızca pencerelerle de kısıtlı değil; telefon camları, otomobiller kısacası şeffaf ve elektriğe ihtiyacı olan her yer demek mümkün olacaktır. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
30.10.2015 tarihli yazı 20021 kez okunmuştur.
Şimdiye kadar bu tip projeler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan paneller kısmen saydam veya biraz renkliydi. Yeni üretilen bu paneller gerçek saf bir camdan ayırt edilemeyecek kadar şeffaf özellikte. Şeffaf materyaller, ışığı olduğu gibi geçirme özelliğine sahiptir. Şeffaf bir fotovoltaik hücrenin olması fiilen imkansız olmasından dolayı daha önce proje üzerindeki yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan panellere şeffaf demek biraz yanıltıcı oluyordu. Güneş panellerinin, absorbe edilen fotonları elektronlara dönüştürerek enerji üretmesinden dolayı şeffaf denilebilmesi için bu fotonların tamamen maddenin içerisinden geçmesi gerekir. (Enerji elde etmek için absorbe edilmeden)
 


 
►İlginizi Çekebilir: Güneş Panelleri ve Nanoteknoloji


Tamamen şeffaf olan yeni panelleri elde etmek için Michigan State Üniversitesi'nin araştırma takımı parlak solar yoğunlaştırıcı (TLSC) olarak adlandırdıkları organik mülekülleri tasarladılar. İnsan gözü ile görülemeyen dalga boylarındaki ışınları toplayıp parlamaya başlayan moleküller daha sonra bu ışınları camın kenarlarında bulunan fotovoltaik bantlara yansıtıyor ve bu bantlar gelen ışınları elektrik enerjisine dönüştürüyor.
 


 
 



 
Daha önce üretilmiş olan yarı şeffaf panellerin verlimliliği %7 civarında iken üretilen yeni panellerin verimi her ne kadar yapılan çalışmalarla %5 seviyesine ulaşması beklenilsede şimdilik sadece %1 verimlilikle çalışabilmekte. Verimlilik her ne kadar düşük olsa da şu an için Michigan State araştırma takımı TLSC teknolojilerinin endüstriyel uygulamalardan daha çok kişisel kullanıcı cihazlarına ve el araçlarına yayılabileceğine inanıyor. Çalışmalardaki en büyük öncelikleri verimliliği arttırabilmek ve bunu yaparkende ürünün fiyatının artmasını önlemek olan ataştırma takımı projenin geliştirilebileceği kanısında.
 


 
Kaynak:

digitaltrends

Yazar: Hasret Can Karakaya
Hasret Can Karakaya Hasret Can Karakaya Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.