elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Otonom Robotlar Denizlerde Madencilik Yapabilir

Hammadde ihtiyacının oldukça fazla olduğu bu çağda yenilenebilir enerji gibi çeşitli çalışmalar bu ihtiyacı karşılamaya çalışıyor. Bu çalışmalardan biri de derin denizde ve uzayda madencilik. Pliant Energy Systems, derin denizde madencilik yapabilecek otonom bir robot tasarladı. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
06.09.2020 tarihli yazı 7952 kez okunmuştur.
Denizler ve okyanuslar, yalnızca deniz yaşamı açısından zengin bir yer değil, akıllı telefonlar, elektrikli araçlar ve güneş paneli parçaları yapmak için gerekli olan nikel, bakır, kobalt, çinko gibi metaller bakımından da bol miktarda zenginlik içeren bir dünya. Dolayısıyla maden sektörü, bu alanda çalışmalarda bulunmak için çeşitli çalışmalara başladı. Ancak deniz bilimcileri ve çevreciler, maden firmalarının kırılgan ekosistemlere geri dönüşü olmayan bir şekilde zarar verebileceklerini düşündükleri için bu çalışmalara şiddetle karşı çıkıyorlar. Yenilenebilir enerji firması Pliant Energy Systems (PES), bu soruna bir çözüm bulduğunu düşünüyor.

Yenilenebilir enerji üretmek için suyun gücünü kullanan sistemler ortaya çıkaran Pliant Energy Systems (PES) firması, siyah mekanik bir vatoza benzeyen otonom bir robot ortaya çıkardı. Yumuşak ve dalgalanan yüzgeçlere sahip robot ortalama bir kaykay büyüklüğünde ve suda ilerlemek için hiperbolik geometri kullanıyor. Ekip robotu Brooklyn, New York'taki bir deniz kenarı laboratuvarında tutucularla ve çeşitli maden ekipmanları ile donatılmış otonom bir cihaza dönüştürmek için çalışmalarına devam ediyor. Ekip, ortaya çıkardığı robota “C-Ray” adını verdi.

 

PES şirketinin kurucusu Pietro Filardo: “Amacımız, değerli habitatları bozmadan deniz tabanından polimetalik yumruları (patates büyüklüğündeki değerli cevher yataklarını) koparmak. Bulunduğumuz çağda bu metallere oldukça çok ihtiyaç duyuyoruz. Ancak insanlar hakkında çok az şey bildiğimiz derin okyanus ekosistemlerini yok edeceğimizden endişe ediyor.” dedi.

Firmanın Velox adını verdiği ilk prototipi bir yüzme havuzunun derinliklerinde ve sığ okyanus bölgelerinde gezinebiliyor. Velox'un içinde bulunan yerleşik bir CPU, gücü esnek kanatçıklardaki dalgalı hareketleri yürüten aktüatörlere dağıtıyor. Küçük su jetlerini yüksek hızda hareket ettirmek için hızla dönen bir pervane kullanan tasarımların aksine, Velox’un dalgalı kanatları büyük hacimlerde suyu düşük hızda hareket ettiriyor. Velox, suyun geniş yüzey alanını kullanarak, nispeten az batarya girişi kullanarak hızlı ve küçük manevralar yapabiliyor. Bu da cihazın yeniden şarj edilmeye gerek kalmadan daha uzun süre çalışmasına izin veriyor. Ayrıca tasarım hassas derin deniz ortamlarında daha az tortu uyandırıyor.

 

Firma, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve ABD Donanması ile ortaklık içerisinde. C-Ray adı altında piyasaya sunacakları seri üretim robotlar, bir kovan zihni ile faaliyet gösterecek gibi duruyor. Pietro Filardo, C-Ray'in nodülleri daha düşük değerli taşlarla değiştirebileceğini ve organizmaların deniz tabanında yeniden büyümesini sağlayabileceğini öne sürdü.

Şirketlerin deniz tabanında madencilik yapmalarına izin verme yetkisi Uluslararası Deniz Yatağı Otoritesine (ISA) bağlı. Hükümetler arası organın önümüzdeki ay Maden Yasası olarak bilinen ve dünyanın deniz tabanlarının büyük bölümlerinde madencilik faaliyetlerinin artmasına yol açabilecek bir dizi çevre standardı uygulaması bekleniyor. Madencilik savunucuları, bu tür tekniklerin insanlar ve çevre için tehlikeli, sömürücü kara tabanlı madencilik uygulamalarından daha iyi olduğunu söylüyorlar. Ancak okyanus uzmanları, tortuları karıştırmanın ve yumrular üzerinde yaşayan organizmaların yer değiştirmesinin, gelişmesi milyonlarca yıl süren derin deniz habitatlarını yok edebileceği konusunda uyarıyorlar.




Kaynak:

► interestingengineering.com
► spectrum.ieee.org
► pliantenergy.com

 
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.