elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kafes Formunda Sıvı Metal Geliştirildi

Thomas J. Watson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nden araştırmacılar, kafes formuna sahip sıvı metal geliştirdi. Kafes formu sayesinde sıvı metali içine sıkıştırmayı başaran ekip, farklı şekillerde prototip geliştirmeyi de başardı. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
12.05.2020 tarihli yazı 6556 kez okunmuştur.
Çinli araştırmacılar dünyadaki ilk sıvı metal kafes formunu geliştirdiler ve protip örnekler yapmayı başardılar. Sıvı metal, şu anda nükleer mühendislik çalışmalarında kullanılan Field alaşımından üretiliyor. Genelde metal soğutucu alanında kullanılan sıvı metal formları, bu araştırma sayesinde farklı alanlara da yönelebileceğini gösterdi. Ekip, 3D baskı, vakumlu döküm ve koruyucu kaplamayı birleştirerek yeni prototipler hazırlamayı başardı.
 

Thomas J. Watson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nde makine mühendisliği yardımcı doçenti olan Pu Zhang: ” Kafes formuna getirmeyi başardığımız bu sıvı metalin işlenmesi oldukça zor. Üretim sürecini en iyi seviyeye getirmek ve en uygun malzemeleri bulmak için yarım yılı aşkın bir süre geçirdik.” dedi. Prototipleri oluştururken sıvı metal formunu bir kabuğun içine sıkıştıran araştırmacılar, bu sayede genel şekli ve bütünlüğü koruduklarını belirtti.
 

Kafes Formunda Sıvı Metal Prototibi


Prototipler arasında "örümcek ağı" benzeri örgü antenler, petekler, top şekilleri ve harfler yer alıyor. Ayrıca prototipler erime noktasına kadar ısıtılınca tekrar sıvı metal formuna geri dönüyor. Sıvı metal, katı halindeyken güvenli ve güçlüdür. Dışardan bir darbe aldığında tepki olarak ezilir ve gelen enerjiyi emer. Ancak uygun ısıtma ve soğutma işlemlerinden sonra eski haline dönebildiği için defalarca kullanıma uygundur.
 


İlginizi Çekebilir: 3D Metal Yazıcılar ile Üretim

Prototiplerin özellikleri mühendislik için devrim niteliğinde olabilir, çünkü bu yeni sıvı metal form, NASA ve özel şirketler için yeni olanaklar sağlayabilir. Sıvı metal, kafes formuna sahip olduğu için oldukça büyük yapıların içine sıkıştırılmasına olanak sağlıyor. Örneğin, uydu tasarımcıları örümcek ağı şekline getirilen anteni küçük bir pakete koyabilir ve daha sonra yörüngedeyken olarak açabilirler. Belki de ay veya Mars'ta yapılacak olan yapılar,  gemide daha az yer kaplayabilir ve astronotlar hedeflerine ulaştığında genişletilebilir.
 
Ekip, farklı yapı türleri ve geliştirilmiş kaplama malzemeleri de dahil olmak üzere bu sıvı metal kafes araştırması üzerindeki çalışmalarına devam ediyor. Zhang geliştirdikleri bu yeni formu geliştirmeye ve onunla bir robot elde etmeyi amaçlıyor. Zhang ve ekibi bu robot fikrini ve araştırmalarını Terminatör filmindeki sıvı forma sahip olan robota oldukça benzetiyor ve karşılaştırıyor.
 


Kaynak:

binghamton.edu

►interestingengineering

 
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.