elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye'de Yerli ve Yenilenebilir Enerji ile Elektrik Üretiminde Rekor Kırıldı

Türkiye 24 Mayıs 2020'de yerli ve yenilenebilir elektrik üretiminde önemli bir rekora imza attı. Detaylar haberimizde.



A- A+
27.05.2020 tarihli yazı 9847 kez okunmuştur.
EPİAŞ sayesinde enerji akışını saatlik ve günlük olarak takip edebilme imkanı günümüzde daha da arttı. Bu verilerin takibinin ve kontrolünün gelişmesiyle enerji kaynaklarımızı daha iyi yönlendirebilir hale geldik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn. Fatih Dönmez, 24 Mayıs 2020 pazar günü elektrik üretimimizin yüzde 90'ını yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde ederek günlük üretimde yeni bir rekora daha imza attığımızı duyurdu.

Bakan Dönmez, yaptığı açıklamada, "Milli enerjimiz yenilenmeye, yatırımlarımız meyvelerini vermeye devam ediyor. 24 Mayıs günü elektrik üretimimizin yüzde 90'ını yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde ederek günlük üretimde yeni bir rekora daha imza attık" diyerek verileri paylaştı.

 


►İlginizi Çekebilir: Rüzgar Türbinleri Nasıl Çalışır?

Bakan Dönmez'in paylaştığı verilere göre toplam elektrik üretimindeki oranlar şu şekilde:

Yerli kömür %16,5, rüzgar 
%14,5, jeotermal %5,3, hidrolik %43,7, güneş %7,2, biyokütle %2,6, diğer %0,2

Günümüzde bu verileri elde edebilmemizin en büyük sebebi, ülkemizde 2005 yılında çıkarılan 5346 sayılı YEK Kanunu ile YEKDEM (Yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması) mekanizması olsa gerek.




2020 yılı aralık ayında mevcut YEKDEM yasasının bitmesinin yanısıra yeni yasa tasarısının oluşturulması planlanıyor. Üreticiye daha fazla destek verebilecek yeni bir YEKDEM tasarısı ile önümüzdeki yıllarda bu rekorların daha da çok kırıldığına şahit olabiliriz.


 

Bir diğer etmen ise bu günlerde sokağa çıkma yasaklarının uygulanması sebebiyle ülke olarak elektrik tüketimimizin normalin biraz altında seyretmesi olabilir. Bu zor günlerde enerji bakanımızdan böyle haberler duymak bizleri gururlandırıyor.


Kaynak:

epias.com.tr
teias.gov.tr
epdk.org.tr
Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.