elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Otonom (Sürücüsüz) Araçlar Nedir?

Robotik sistemler, gün geçtikçe insan gücü olmadan gerçekleşemeyeceğini düşündüğümüz birçok yapı ve sistemde insanların yerini almıştır. Bu sistemlerden biri de otonom yani sürücüsüz arabalardır. 2018 yılından itibaren yollarda yer alacağı düşünülen otonom araçlar, 1980 yılından bu yana büyük gelişim göstermiştir. Bu değişim sürecini ve otonom araçların yapısal özelliklerini sizler için yazımızda derledik.



A- A+
09.09.2013 tarihli yazı 31003 kez okunmuştur.

Dünden Bugüne Otonom Araçlar


Sürücüsüz araba fikri, Kara şimşek (orijinal adıyla KITT-Knight Industries Two Thousand) dizisiyle ortaya atılmıştır. Kurgusal olarak oluşan bu fikir, ilk olarak 1980 yılında Mercedes-Benz mühendisi olan Ernst Dickmanns’ın tasarladığı kamera görüntüsü ile kendini süren robotik araç olarak somutlaşmıştır. 1994 yılında Daimler Benz ve Ernst Dickmanns, Vamp ve Vita-2 adlı araçlar ile Paris’in 3 şeritli bir otobanında, sıradan bir yoğun trafik durumundayken saatte 130 kilometre hız ile 1000 kilometre yol kat etmeyi başardı.  Aracın kontrolü tamamen devraldığı durumlar şunlardı: şerit boşken, konvoy şeklinde ilerlerken ve sağ ve sola doğru şerit değiştirirken. 1995 yılında Dickmanns S-sınıfı bir Mercedes-Benz’i 1600 km’lik mesafedeki Münih’ten Kopenhag’a gidip götürmeyi başardı. Araç 175 km/h’lik bir hıza ve %95’lik bir otonomluğa (yolun %95inde kontrol tamamen arabadaydı sadece 9 km’ sinde insan müdahalesi oldu) ulaştı.

 
2007 yılında DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency,  (ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı) ) tarafından düzenlenen şehir içi yarışlarında sürücüsüz, robotik arabalar trafik kurallarına uyarak diğer arabalara yayalara ve çarpılmaması gereken şeylere çarpmadan 60 millik parkuru altı saatin altında bitirmeye çalışmışlardır. 2010 yılında Vislab adlı şirkettin düzenlediği yarışmada sürücüsüz dört araç 13000 km yol katetmiş ve İtalya’dan Çin’e, Shangai’daki Expo’ya uğrayarak yarışmayı bitirmişlerdir. Ekim 2010 da ise Google tarafından yapılan araç San Frnacisco- Los Angeles arasında toplamda 230000 km yol katetmiştir.
 
 


Sürücüsüz Aracın Donanımsal Özellikleri



 

1) Radar


Yakın objeleri algılamak için radarlar biçilmiş kaftan. Arka tampondaki kaza önleyici sistemler aracın kör noktasında obje algıladığında alarm sinyali veriyor.
 

2) Şerit takip sistemi


Ön cama monte edilmiş kameralar yol yüzeyi, yol kenarları ve şeritler arasındaki kontrastı algılayıp şeritleri tanımak üzere tasarlanıyor. Eğer araç kendi şeridini siz farkında olmadan terkederse, direksiyona gönderilen kısa süreli titreşimler sürücüyü uyarıyor.
 

3) Lidar


Özellikle Google’ın aracında kullanılan Velodyne araç üstü Lidar sistemi 64 lazerin 900 rpm (rotation per minute, dönme sayısı/dakika) ile araca 360-derecelik bir nokta bulutu görüntüsü sağlıyor.
 

4) Kızılötesi Kamera


Gece görüşü sistemleri gözle görünmeyen ve yansımayan kızılötesi ışıkları yola yönlendiriyor. Ön cama monte edilmiş alıcılar ise bu ışığı algılayıp araç içi ekrana tespit edilmiş, olası objeleri yansıtıyor.
 

5) Stereo Kameralar


Ön cama monte edilmiş kameralar sayesinde aracın önündeki yolun gerçek zamanlı 3 boyutlu görüntüleri çıkarılabiliyor, bu sayede yayaların konum ve hızlarından yola çıkarak, gelecekte (birkaç saniye) nerede olabilecekleri tahmin ediliyor ve araçla çarpışmalarının önüne geçilmiş olunuyor.
 

6) GPS/Atalet Ölçüm Ünitesi


Araç nereye gideceği ve nerede bulunduğu bilgisini bu sensörler sayesinde biliyor.
 

7) Tekerlek Kodlayıcıları


Tekerleklere monte edilmiş sensörler sayesinde aracın hızı ölçülebiliyor.




 

 
Kaynaklar

 ►wired.com
 
  ►spectrum.ieee.org
 
  ►acikbilim.com    
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar