elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Trafik Işıkları ile Yollar Daha Güvenli

Dev otomobil üreticisi Ford, yenilikçi teknolojiler geliştirmeye devam ediyor. Akıllı trafik ışık sistemi geliştiren Ford, acil durum araçlarının trafikte daha güvenli yol almasını sağlayacak. Bunun yanında karbon emisyonlarını da düşürmeyi hedefliyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
15.04.2022 tarihli yazı 3211 kez okunmuştur.
Ford,yeni nesil bir akıllı trafik ışığı sistemi geliştirdi. Bu sistem sayesinde ambulanslar, itfaiye araçları ve polis ekipleri gibi her bir saniyesi hayati anlam ifade eden araç kullanıcıları, kırmızı ışıkta beklemeksizin ilerleyebilecekler. Bunun yanı sıra acil durum araçlarının kırmızı ışık ihlalinden kaynaklı gerçekleşen trafik kazalarının önüne geçilecek. Aynı zamanda araçların rölantide kalma sürelerinin azalması sayesinde karbon emisyonu düşecek. 

Geliştirilen yeni sistemde C-V2X adı verilen platform teknolojisi kullanılıyor. Bu teknoloji araçların yol altyapısı, diğer araçlar ve yol kullanıcıları konusunda bilgi almasını sağlıyor. Bunu yaparken sinyalleri değiştirerek acil durum araçlarının güvenli ve hızlı geçişini gerçekleştiriyor. Acil durum araçları dışındaki taşıtlar içinse, trafik ışıklarına yaklaşma hızının değiştirilmesiyle kavşaklarda daha yüksek oranda yeşil ışıkla karşılaşılma olasılığını artırıyor.

Sözü edilen sistemin testleri için Almanya’daki iki yoldan faydalanıldı. Bu yollardan ilkinde art arda sekiz trafik ışığı bulunmaktaydı. İkincisinde ise şehrin hemen dışında ardışık üç trafik ışığına sahip, proje ortakları tarafından oluşturulmuş yol kullanıldı. Testlerdeki Ford Kuga Plug-in Hybrid markalı araçlarında prototip yazılımı vardı. Yazılımın araçta çalıştırılması için altyapı ve hızlı kontrol prototipleme donanımı araca eklendi. Buna ek olarak araç, iletişiminin sağlanması amacıyla onboard üniteleri ile donatıldı. Farklı test senaryoları içinse Kuga’dan başka araçlar kullanıldı. Bunlar ambulans ve binek araç oldu.
 

►İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka ile Trafik Kazaları Azalacak
 
Test işlemleri sırasında bir acil müdahale durumu halini gözlemlemek için, test aracı trafik ışıklarına sinyal gönderdi. Bu sinyal sayesinde ışıklar yeşilde döndü. Araç, kavşaktan geçişini gerçekleştirdikten sonra trafik ışıkları her zamanki çalışma şekline geri döndü. Böyle bir özelliğin akıllı trafik ışığı sistemine dahil edilmesinin en önemli sebebi yangın, kaza gibi durumlarda olaya intikal etmesi gereken araçların zaman kaybetmeden gidecekleri yere ulaşmasını sağlamaktı.

Bir başka durum olan normal sürüş testlerinde ise ışıkların kırmızıdan yeşile ve yeşilden kırmızıya dönmesi zamanlaması konusunda bilgiler alındı. Bundan sonraki aşama ise trafiğin büyük bölümünün yeşil ışıkla karşılaşılmasını sağlayacak ölçüde araç hızının değiştirilmesi oldu. Bu işlem için Ford’un Adaptif Hız Sabitleyici teknolojisinden yararlanıldı. 



Akıllı trafik ışığı teknolojisi yardımıyla karayolları daha güvenli hale gelecek. Her bir saniyenin önemli olduğu acil durumlarda hayat kurtarmaya yardımcı olacak. Bunun yanı sıra araçların bekleme sürelerinin azaltılmasıyla CO2 emisyonu da azalacak. Akıllı trafik ışığının sağlayacağı avantajlara farklı bir bakış için Ford tarafından derlenen verilere göre ambulansların trafikte gereksiz bekleme süresinin kısaltılmasıyla, hastaların dört dakika daha hızlı tedavi görülmesi sağlanıyor. Bunun yanı sıra büyük çoğunluğu kırmızı ışıkta geçme sebebiyle gerçekleşen ambulans kazaları da önlenecek.



Kaynak:

► theengineer.co.uk
► eurekamagazine.co.uk
► mediaford.com
► iotworldtoday.com
► carmagazine.co.uk

 
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.