elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bisikletleri ve Yayaları Tespit Eden Sürüş Sistemi Geliştiriliyor

Ford, sürücüleri bisikletliler ve yayalar gibi potansiyel tehlikelere karşı yön işaretlerini kullanarak uyaran yeni akıllı ses teknolojisinin kullanımını test ediyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
07.05.2022 tarihli yazı 3701 kez okunmuştur.
Araç kazalarının çoğu seyir halinden çok ara sokaklarda ve park manevralarında yapılıyor. Özellikle yaya ve bisikletli kazaları, park anında gerçekleşiyor. Yola çıkarken veya park yerinden çıkarken birçok kör nokta oluşur. Bu kör noktalar büyük tehlike oluşturur. Otomobil devi Ford bu tehlikeyi ortadan kaldıran bir uyarı sistemi geliştirdi.
 
Sistem, sürücüleri yalnızca potansiyel tehlikelerin yakınlarda olduğunu değil, aynı zamanda olabilecek tehlikelerin yönünü de sürücünün algılamasını sağlıyor. Bunun için ise Ford, sensörler ve hoparlörler yardımıyla yaya sesleri veya bisiklet zilleri gibi çevresel sesleri araç içi ses efektleriyle eşleştiren yeni bir sistemi test ediyor. Bu sayede sürücüler tehlikeli durumların çok kolay bir şekilde farkına varıyor.
 
Çoğu modern araç, park sensörleri, kameralar ve diğer teknolojiler aracılığıyla tehlike algılama özelliğine sahip ancak bu uyarılar bazen belirsiz olabiliyor ve sürücülerin tehlikenin tam olarak nerde olabileceğini anlaması için tüm aynalarını ve kör noktaları kontrol etmesi gerekiyor. Ancak Ford, yönlü ses teknolojisinin sürücülerin farkındalığını arttırmada önemli ölçüde katkı verebileceğini ve yolculuklarda güvenliği arttırabileceğini iddia ediyor.

 

►İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka ile Trafik Kazaları Azalacak
 
Ford'da Avrupa bölgesinde yazılım mühendisi olan Oliver Kritstein yaptığı açıklamada: “Bugünün teknolojisi sürücüleri tehlikeye karşı dikkatli olması konusunda uyarırken, yarının teknolojisi hem tehlikenin ne olduğu hem de tam olarak nereden geldiği konusunda uyarabilir.” dedi.
 
Ford araçlarında yayaların bisikletlerin ve diğer araçların yakınlarda olduğunu belirten bir dizi sensör olduğu zaten biliniyor. Bu teknolojiler de görsel ve sesli uyarılar yapıyor ve bunun yanında gerekirse frenleme yapıyor. Fakat yeni yönlü ses uyarı sistemi, gelen tehlikenin yakınlığını ve türünü belirtmek için farklı sesler kullanıyor. Örneğin bir bisikletli park halindeki bir araca sağ arka tarafından yaklaşıyor ve sürücünün kör noktasında kalıyor. Sistem sağ arka taraftaki hoparlörü çalıştırarak sürücüyü uyarıyor.
 
Ford mühendisleri ayrıca park alanından çıkan bir araç, bisiklet ve yaklaşan bir yayanın ayak sesleri gibi uyarıları kullanarak test ortamına gündelik bir dünya senaryosu kurdu ve katılımcılara gerçekçi bir simülasyon ortamı sundu. Ford gelecekte mühendislerin, sürücülerin tehlike kaynağının daha iyi belirlemelerini sağlamak için sinema ve oyunlarda kullanılan 3D uzamsal ses kullanarak bu sonuçların daha da geliştirilebileceğini de öngörüyorlar.

 

 
Kaynak:

► techradar.com
► eurekamagazine.co.uk
Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.