Elektromanyetik Sistemlerde Modülasyon Gereksinimi
İki merkez arasındaki transmisyonda bilgi işareti sayısal elektriksel işarete dönüştürülmüş olsa bile belli bir iletim ortamında (Fiberoptik , Radyolink , Koaksiyel kablo gibi) verimli bir şekilde iletilemez . Modülasyonun gerekliliğide bu noktadan sonra ortaya çıkar. Modülasyonun telekomünikasyonda ne şekilde kullanıldığını yazımızda inceliyoruz.
06.06.2013 tarihli yazı 29376 kez okunmuştur.
İki merkez arasındaki transmisyonda bilgi işareti sayısal elektriksel işarete dönüştürülmüş olsa bile belli bir iletim ortamında (Fiberoptik , Radyolink , Koaksiyel kablo gibi) verimli bir şekilde iletilemez . Bu nedenle bilgi işaretini iletim ortamına uygun hale getirmek gereklidir .Bu işlem modülasyon diye adlandırılır . Modülasyon işleminde bir taşıyıcı sinyal vardır ve bu sinyalin çeşitli parametreleri (ör : genlik , frekans , faz) düzenli bir şekilde değiştirilir .
Modülasyon neden gereklidir ?
Herhangi bir değişken elektriksel sinyali elektromanyetik dalgalarla bir antenden iletebilmek için sinyalin frekansına göre hesaplanan dalga boyunun ¼ i büyüklüğünde antene ihtiyaç duyulur .
Örnek olarak ses sinyalini hiçbir modülasyon işlemine tabi tutmadan elektromanyetik sinyallerle iletmek gerekirse ihtiyaç duyulacak anten boyu şöyle hesaplanır ; Elektriksel ses sinyali 300 Hz ile 3400 Hz arasındadır .Bu aralıktaki dalga boyunu hesaplayalım .
Elektromanyetik dalgaların antenlerden iletilebilmesi için kullanılacak anten boyutu dalga boyunun dörtte biri olmalıdır . Bu durumda ses sinyalini antenden iletebilmek için gerekli anten boyunun 25 Km ile 250 Km arasında olması gerekir . Bu boyutlarda anten olması mümkün değildir. Bir an için bu durumun gerçeklenebileceğini düşünelim . Karşılıklı iki istasyonda da aynı frekanslarda yayılım olacağı için elektromanyetik sinyaller birbirini bastıracaktır .
Modülasyon işlemiyle anten boyutu ve elektromanyetik dalgaların girişimi sorunları çözümlenir . Modülasyonda kullanılan taşıyıcı frekansı yüksek olduğu için anten boyutu küçük olur . Karşılıklı iki istasyonda kullanılacak taşıyıcı frekanslar da birbirinden farklı seçilerek sinyallerin girişim olayı da çözümlenir .
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
ANKET