elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kopmadan Uzayabilen Sıvı İletkenler

Sürekli bozulan ya da kopup duran kulaklıklardan bıktınız mı? Peki size lastik gibi uzayan kablo yapıldığını söylesek? İnanmam diyorsanız buyrun habere.



A- A+
23.12.2012 tarihli yazı 5141 kez okunmuştur.
Sizin de hak verebileceğiniz üzere, kulaklık vb. gibi şeyler çok çabuk bozulabilen yapılardır. Ne kadar para verip en kalitelisini aldığınızı düşünseniz de kısa süre içerisinde ya bir tarafından kopar ya da iki çıkışından teki ses vermemeye başlar. Genellikle kesit inceliğinden kaynaklanan bu ve bunun gibi hassas yapılarda yaşanan sorunları bertaraf etmek amacıyla başlatılan çalışmayla Kuzey Karolina Bölge Üniversitesi araştırmacıları, esnetilme durumunda kendi boyunun 8 katı kadar uzayabilen iletken teller geliştirdiler. 
 
Araştırmacılar, galyum-indiyum sıvı metal alaşımı ile son derece elastik bir polimeri bir tüp içerisinde birleştirerek teli meydana getirdiler. Çalışma prensibine bakarsak; polimer madde birkaç kez uzatılsa dahi tüpün içerisindeki sıvı metal de buna paralel olarak hareket edip elektrik akımını sorunsuz bir şekilde aynen iletebilmekte.  Bununla ilgili görsel içeriğe aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.


 
New York City Bölge Üniversitesi’nden Dr. Micheal Dickey, esnetilebilir elektrik telleri yaratmada diğer bir yöntemin ise metal veya diğer iletkenlerin direkt olarak polimer madde yapısına katılması olduğunu belirtse de bu durumun polimer maddenin esneme özelliğini azaltabileceğini söylüyor.

Projenin asıl yürütücüleri ise: ‘’ Bizim yaklaşımımız, materyalleri ayrı tutarak elastisitede bir kayıp yaratmadan maksimum iletkenlik sağlıyor. Kısacası bizim tellerimiz, en iletken kablodan bile daha esnek, en esnek kablodan bile daha iletken. ‘’ diyerek çalışmalarını en güzel biçimde özetliyor.

Bu yapılar ilk bakışta sadece kulaklıklar ya da telefon şarj aletleri içinmiş gibi görünse de, akıllı kumaş(giyilebilir) veya gerilebilir elektronik piyasasında da önemli bir rol alabilir. New York’taki diğer araştırmalar da buna yönelik olarak, elektriğin materyal içerisinde yönlendirilmesi için ‘nanokablo’ ve ‘karbon nanotüp’ projeleri üzerine yoğumlaştırılmış durumda.

Her şey çok güzelmiş gibi görünse de, bu projenin seri üretime geçmeden önce herhangi bir polimer hasarında meydana gelebilecek metal sızıntısı probleminin çözülmesi gerekiyor.

Northwestern Üniversitesi bilimcileri ise New York’taki meslektaşlarını düşücesine benzer olarak, sıvı metalin elastik polimer malzemenin gözenekleri içinde biriktirme metodunu prensip alarak esnetilebilen iletken yapma uğraşındalar.

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.