elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kıyı Ekosistemleri Uzaydan İzlenebilecek

Çevrenin kirletilmesi, habitat kaynaklarının kaybolması ve bozulması, canlı türlerinin azalması gibi sorunlar her geçen gün artıyor. İklimin de değişimiyle kıyı ekosistemlerinde daha önce görülmemiş değişiklikler yaşanmaya başladı. NASA’nın başlattığı yeni proje ile kıyı ekosistemlerinin güvenliği sağlanacak.



A- A+
17.08.2019 tarihli yazı 5384 kez okunmuştur.
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan rapora göre 2019 yılı itibariyle dünya nüfusu yaklaşık 7,7 milyar. Bu nüfusun yarısı kıyı şeridinin 100 kilometre kadar yakınında yaşıyor. İnsan nüfusunun artışı ve iklim değişikliği, kıyı ekosistemleri üzerinde baskı oluşturuyor. Ekolojik ve ekonomik açıdan önemli olan ekosistemlerdeki değişikliklerin kontrol altına alınması ve  su kalitesini etkileyen faktörler, ekolojik süreçler ve biyokimyasal döngülerin yakından takip edilmesi gerekiyor.

NASA, uzaydan yapacağı gözlemlerle, gezegenimiz hakkında elde edeceği bilgileri, insanların yaşam kalitesini artırmak için kullanacak. NASA’nın başlattığı projenin amacı, ekosistemin sürdürebilirliğini korumak, kaynak yönetimini iyileştirmek ve ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olabilmek. Bu kapsamda geliştirilen araç, dünyanın kıyı ekosistemlerini izlemeye yardımcı olacak.

 

Jeosenkronize Kıyı Görüntüleme ve İzleme Radyometresi (GLIMR) olarak adlandırılan cihaz, Meksika Körfezi’nde, ABD’nin güneydoğu kesiminin bazı bölümlerinde ve Amazon Nehri’nde okyanus biyolojisi, kimyası ve ekolojisi hakkında görüntüler sağlayabilecek.

GLIMR, radyasyon ölçümü yapacak ve okyanus ekosisteminin gerçek zamanlı radyasyonunun izlenmesini sağlayacak. GLIMR, petrol sızıntılarını ya da sudaki renk değişikliğinin sebebi olarak bilinen alg popülasyonunun artışını alçak yörüngeye yerleştirilen uydulardan inceleyebilecek.  Ayrıca ekosistem değişikliklerini izlemek için kıyı okyanus renklerini ölçecek. Benzersiz mekansal ve zamansal çözünürlük göz önüne alınırsa, okyanusu gözlemleyen diğer alçak Dünya yörüngesinde bulunan uydularla bir bütün oluşturacak.

GLIMR cihazını geliştirme fikri, New Hampshire Üniversitesi tarafından ortaya atıldı. NASA’dan 107,9 milyon dolar ödül alan GLIMR, kıyı ekosistemlerinde görev almak için önerilen sekiz tekliften biri. Cihaz,  NASA tarihindeki en büyük ödülü aldı.

 

NASA yöneticisi Jim Bridenstine, önemli ekosistemleri incelemek için güçlü ve yenilikçi bir cihaz olduğunu belirtti. Bu çalışma ile elde edilen bilgilerle, kıyı bölgelerinin daha iyi incelenerek ekonomik ve ekolojik açıdan önemli sistemler için tahmin edici cihazlar geliştirilebilecek.

GLIMR cihazı, 2026-2027 tarihleri arasında NASA’nın belirlediği bölgelerde göreve başlayacak. GLIMR, eşzamanlı bir yörüngeye gönderilecek. Cihaz her gün yaklaşık 15 saat geniş bir alanı gözlemleyecek.


Kaynak



interestingengineering.com
►nasa.gov


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.