Türkiye Enerji Depolama Analiz Raporu
"2025"
TESAB, Türkiye’nin günümüzdeki ve gelecekteki tahmini enerji depolama kapasitelerini incelediği bir rapor yayımladı. Peki "Türkiye Enerji Depolama Geleceği" tahmininde öne çıkan noktalar neler? Detaylar içeriğin devamında...
23.07.2025 tarihli yazı 229 kez okunmuştur.
Değişen dünyanın getirdiği yeni ihtiyaç ve zorunluluklar ile batarya teknolojilerinin hem türkiye hem dünya genelinde büyük bir ivmeyle artacağı öngörülüyor. Bu büyük artışın en büyük sebebi ise yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretim payında büyük bir yer kazanması ve yerini sağlamlaştırarak enerji üretiminde temel kaynak olarak kullanılacak olması. Yenilenebilir enerji kaynakları yapısı gereğince süreksiz, bu yüzden de depolama teknolojilerini kullanmayı gerektiriyor. Gelişen batarya teknolojileri ve kapasiteleri ile çok değil , 10 yıl içinde enerjinin istikrarlı, sürdürülebilir, esnek ve arz talep ilişkisini gözeten bir yapıya ulaşmasına katkı sağlayacak.
Son yıllarda enerji depolama konusunda düzenleyici yapı enerji piyasasının önemli bir payı haline geldi. Enerji depolama sistemlerinde öngörülen hedefler ise sadece teknik bir altyapı kurma hedefiyle ilişkili değil. Karbon azaltımı , arz güvenliği ve sürdürülebilir büyüme hedefleri göz önüne alınarak batarya teknolojisinin çok kısa bir süre içinde enerji piyasasının yapıtaşı haline geleceği kaçınılmaz gibi duruyor.
Son yıllarda enerji depolama konusunda düzenleyici yapı enerji piyasasının önemli bir payı haline geldi. Enerji depolama sistemlerinde öngörülen hedefler ise sadece teknik bir altyapı kurma hedefiyle ilişkili değil. Karbon azaltımı , arz güvenliği ve sürdürülebilir büyüme hedefleri göz önüne alınarak batarya teknolojisinin çok kısa bir süre içinde enerji piyasasının yapıtaşı haline geleceği kaçınılmaz gibi duruyor.
Türkiye Enerji Depolama Geleceği Tahmininde Öne Çıkan Noktalar
► 2025 yılına kadar: 9.3 GW enerji depolama kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.
► 2030 yılına kadar: 2.1 GW batarya tabanlı kurulu gücün şebekeye entegre edilmesi planlanıyor.
► Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Santral (PHDES) yatırımlarının daha fazla önem kazanması bekleniyor.
► Toplam kurulu güç: 2022 yılında 100 GW olan toplam kurulu gücün, 2040 itibarıyla 175 GW’a, karbon sıfır senaryosunda ise 225 GW’a ulaşması öngörülüyor.
► Batarya teknolojileri, şebeke dengeleme, frekans kontrolü ve enerji arz güvenliği açısından ön plana çıkıyor.

Şekil 1: Uluslararası yayınlarda Türkiye enerji depolama öngörüleri
Enerji Depolama Önlisans Başvurularına Yoğun İlgi
Türkiye’de enerji depolama sistemlerine yönelik ön lisans başvuruları alınmaya başlandı. Bugüne kadar başvuru sayısı 2.700’ü aşmış durumda ve bu başvuruların toplam kurulu gücü 160 GW seviyesine ulaşmış bulunuyor. Bu denli yüsek bir kurulu güç için başvuru yapılmış olması, Türkiye’nin mevcut elektrik sisteminin neredeyse 1.5 katı kadar (2022 itibarıyla yaklaşık 100 GW) bir depolama kapasitesi potansiyelinin gündemde olduğunu göstermektedir. Vergi muafiyetleri, YEKA yükümlülükleri ve Ar-Ge teşvikleriyle bu alanın daha da gelişmesi amaçlanmaktadır.

Şekil 2: Türkiye depolama önlisans kapasite haritası
*RES (Depolamalı Rüzgar Enerjisi Santralleri), *GES (Depolamalı Güneş Enerjisi Santralleri)
Batarya Teknolojisinin Gelişimi | Elektrikli Araçlar
Günümüzde dünyadaki toplam karbon salınımının yüzde 30’u içten yanmalı araçlar sebep oluyor. Elektrikli araçlar da bu noktada karbon sıfır hedeflerinin başlıca etkilediği sektörlerden biri olacak. Gelişen elektrikli araç sektörü ile batarya çözümlerine olan ihtiyaç da büyüyor. Batarya çözümlerine artan ihtiyaç, lityum-iyon hücre üretimi, geri dönüşüm teknolojileri, hammadde arzı ve tedarik zinciri yatırımlarını beraberinde getirecek.
►İlginizi Çekebilir: E-Mobilite Devrimi | Türkiye'de Elektrikli Araçlar, Şarj Altyapısı ve Akıllı Şehircilik
Dışa Bağımlılıktaki Rolü
Türkiye’nin enerji bağımsızlığına giden yolda karşılaştığı önemli engellerden biri de lityum-iyon pillere olan ithalat bağımlılığı olarak söylenebilir. 2021 yılında bu alanda 380 milyon ABD doları değerinde dış ticaret açığı verilmiştir. Bu durum, yerli üretim kapasitesinin geliştirilmesi gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır. Aynı zamanda, BEDS pazarında 2032 yılı itibarıyla 20’den fazla yerli ve küresel tedarikçinin faaliyet göstermesi beklenmekte, satış hacminin ise 100 ila 500 milyon USD seviyelerine çıkacağı öngörülüyor. Bu öngörü, Türkiye'nin sadece tüketici değil, üretici ve ihracatçı olma potansiyelini de gözler önüne sermektedir.
Sonuç Olarak:
Türkiye, enerji sektöründe büyük bir değişimin eşiğinde. Günümüze kadar olan enerji depolama ve üretim güçlerinin yalnızca 10 yıl içinde katlanarak artış göstereceği tahminleri düşünüldüğünde sektörün yönünü tam anlamıyla yön değiştireceğini söyleyebiliriz. Açıklanan rapor, yalnızca batarya teknolojilerinin değil, aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarının artan stratejik önemini ortaya koyuyor. Bu gelişmeler, Türkiye’nin enerjide bağımsızlık hedeflerine ulaşmasına, aynı zamanda sürdürülebilir ve çevre dostu bir enerji anlayışının yaygınlaşmasına da güçlü bir zemin hazırlıyor.
Kaynakça
► https://tesab.org.tr/
► https://temizenerji.org/2025/07/03/turkiyede-depolamali-ges-ve-res-projeleri-33-gwa-ulasti/
► https://temizenerji.org/2025/07/03/turkiyede-depolamali-ges-ve-res-projeleri-33-gwa-ulasti/
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
Senplus Pano Sistem Tanıtımı I Webinar
-
Nasıl Dönüşür | Rüzgar Enerjisi
-
Nasıl Dönüşür | Hava Kalitesi İndeksi
-
Nasıl Dönüşür | Sorumlu Üretim ve Tüketim
-
Webinar I Sigma Elektrik'ten Yeni ve Yenilikçi Ürün Portföyü Tanıtım Webinarı
-
Nasıl Dönüşür | Eko Etiket
-
Nasıl Dönüşür | Uzaktan Erişim
-
Nasıl Dönüşür | Paris Anlaşması
-
Temel Elektrik Testlerinde Sık Yapılan Hatalar ve Doğru Uygulamalar Nelerdir?
-
Advantech ile Akıllı Bağlantı Altyapıları, IT ve OT Entegrasyonunu Hızlandırıyor
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.