elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2020’de Öne Çıkacak 6 Teknoloji

Gelişen teknolojinin hızına yetişilemiyor. Etrafımızdaki her şey sürekli değişiyor ve bu değişimler yaşam kalitemizi yükseltiyor. 2020 yılında önemli yenilikler getirecek olan teknolojilerinin geleceğini daha yakından inceleyelim. Detaylar yazımızda.



A- A+
14.09.2019 tarihli yazı 7653 kez okunmuştur.

Otomasyon

Üretimden bankacılığa kadar birçok endüstri, verimliliği artırmak için otomasyona yöneliyor. Hızlı bir şekilde gelişen otomasyonun geleceği için birçok olasılık bulunuyor. Ancak uzmanlar, otomasyon ile birlikte tüm ileri teknolojilerin kullanılmasının hayatımızı daha iyi bir seviyeye getireceğine inanıyorlar.

Çeşitli alanlarda kullanılan otomasyon bilgi teknolojisi alanında, bir yazılım ürününü test edebiliyor. Piyasada bir uygulama için kod oluşturabilen çeşitli yazılım araçları da bulunuyor. Çoğu yazılım şirketi için otomasyon, işletmelerin kilit teknolojik gücüdür.

 

Üretimde otomasyonu kullanmak geliri üst seviyeye çıkarırken insan emeğini azaltıyor. Otomasyon, verimliliği büyük ölçüde artırıyor, zamandan tasarruf ediyor ve maliyetleri düşürüyor.  Üretimde hataları azaltırken, daha yüksek güvenlik de sağlıyor.

Otomasyonun bu kadar çok olumlu yönlerinin yanında olumsuz yönü de bulunmakta. Otomatik makinelerin, küresel işgücünün neredeyse yarısını değiştirmesi bekleniyor. Oxford’da bir üniversitede yapılan çalışmaya göre, mevcut olan mesleklerin yaklaşık %47’si potansiyel olarak önümüzdeki 15 yıl içinde otomatikleşebilir. Bu veriler çok korkutucu gözüküyor.

 


İlginizi Çekebilir: En Yeni 10 Teknolojik Yenilik
 

5G

Yeni nesil kablosuz telefon teknolojisi olan 5G, dünyanın en önemli teknoloji fuarlarından olan CES’te (Consumer Electronics Show/Tüketici Elektroniği Fuarı) bu sene büyük ilgi gördü. 5G, dördüncü nesil teknolojiye kıyasla yaklaşık 10 kat daha hızlı veri iletimi sağlıyor. 2020 yılında 5G’nin birçok alanda kullanılması bekleniyor. En büyük telekomünikasyon şirketleri, 5G teknolojisinde hedeflerine ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor.
 

5G tüm dünyaya daha güvenilir kablosuz ve mobil ağlar sağlayabilecek. 5G teknolojisiyle sadece telefonlar hızlı hale gelmekle kalmayıp, yüksek veri aktarım hızı sayesinde şehir trafiği hakkında gerçek zamanlı veriler elde edilecek. Böylece sürücüsüz araçların kullanımı kolaylaşacak.  Sağlık, iletişim ve daha birçok alanda da 5G’yi göreceğiz. Güvenilir ve yüksek hızlı bağlantısıyla, sağlığınızı izleyebilecek. Ayrıca 5G, evinizden ve otomobilinizden her zaman haberdar olabilme imkanı da sağlıyor.

5G ile birlikte WİFİ 6’nın geliştirilmesi ve uygulanması fikri de var. İki teknoloji de büyük ölçüde geliştirilmiş kablosuz iletişim protokolleridir. WİFİ 6, mevcut WİFİ 5 üzerinden veri indirme hızını üç kat artırma kapasitesine sahip olacak.

 

Yapay Zeka

Yapay zeka (Al), akıllı makineler oluşturmayı amaçlayan bir bilgisayar bilimidir. Yapay zeka, insan özelliklerine sahip robotlar olarak tanımlanırken, Google’ın arama algoritmalarından, otonom silahlara, IBM’nin yapay zeka programı olan Watson’a kadar her şeyi kapsıyor.
 
Yapay zeka, zayıf ve güçlü olarak 2 kategoride ele alınıyor. Dar Al olarak da bilinen zayıf Al, belirli bir görev için tasarlanıyor ve eğitiliyor. Aynı zamanda da günümüzde kullanılan yapay zeka türüdür. Bilim insanlarının hedefi ise uzun vadeli olan genel yapay zeka olarak adlandırılan güçlü Al sistemi oluşturmaktır. Güçlü Al, insan müdahalesi olmadan her soruna çözüm üretebilen bir sistemdir.

Teknolojinin önemli bir parçası olan yapay zeka aracılığıyla bilgisayar gücü artıyor. Bununla birlikte bilgisayarlar, karmaşık görevleri yerine getirebiliyor. Yapay zeka teknolojisi, yıllardır teknoloji popüler listelerinin zirvesinde yer aldı. Önümüzdeki yıllarda da zirvede olacak gibi görünüyor.

 

Ses Teknolojisi

Ses teknolojisi Siri, Alexa gibi gelişmelerle ilgi odağı oldu. Markaların SEO stratejilerini geliştirmelerinden şirketlerin ekipleriyle iletişim kurma yöntemlerine kadar, ses teknolojisi gelecekte etkisi büyük olacak.

Ses teknolojisi alanında yapılan en son yenilik, nöro-linguistik programlama (NLP)’dir. Algısal davranış kontrolü olarak bilinen bu programlama alanı, bilgisayarların ve sesin gerçek anlamını algılamayı sağlıyor. Bu programla, insan sesinin tonundan alay, iğneleme ve daha derin anlamlar çıkarılmasını sağlıyor.

Ses teknolojisi, kullanıcıların otobüs duraklarındaki dijital ekranlarla, mağaza içinde bulunan reklam panolarıyla hatta ürünlerin üzerindeki dijital tabelalarla konuşmalarını sağlayacak. Örneğin; ses teknolojisini kullanan Amazon Echo, akıllı hoparlör olarak biliniyor. Bu akıllı hoparlörün sipariş vermek, haberleri takip etmek gibi birçok farklı özelliği bulunuyor.

 

Ses, esnek ve serbest akışlı bir ortamda yayıldığından dijital teknolojiye çevirmesi oldukça zordur. Yapay zeka ve bilgisayar öğrenme programları ile ilgili her gün farklı bir haber karşımıza çıkmakta. Yapay zeka, ses işleme ve makine öğrenmesi daha iyi hale geldikçe ses teknolojisi de büyük bir öneme sahip olacak. Bununla birlikte insan ile paralel bir alanda ilerleyen ses tercümanlığı ve ses oluşturma yazılımı alanı da birkaç sene içerisinde ortaya çıkabilir.

Blockchain

Son dönemlerde adını çok sık duyduğumuz blockchain’in türkçe karşılığı blok zinciridir. Yani şifrelenmiş işlem takibini sağlayabilen veri tabanı anlamına geliyor. Bir merkeze bağlı olmadan işlem yapabilen blockchain, veri aktarımı sırasında zarar veren eylemleri önleyebiliyor. Teknolojinin güvenli ve doğrulanabilir bir şekilde kullanılmasını sağlıyor.

Blockchain, doğrulanmış tüm işlemlerin kaydını tutuyor. İşlemler, geri döndürülemez bir şekilde birbirine bağlı bloklar adı verilen veri yığınları olarak düzenleniyor. Değişmezlik, merkezin olmaması ve şeffaflık blockchain’in temel unsurlarıdır.

 

İlginizi Çekebilir: Blok Zinciri Nedir?(Blockchain)

Blockchain teknolojisi, günümüzde birkaç farklı sektörde kullanılıyor, ancak gelecek yıllarda dijital yaşamımızın birçok alanında karşımıza çıkması bekleniyor. Umut vadeden blockchain, işlemleri ve dijital varlıkları içeren her alanda kullanılabilir.
Blockchain teknolojisine artan güvenle dijital yaşamlarımız gelişecek. Blockchain, küresel ekonomiyi her yönden etkileme potansiyeline sahip. Blockchain, ödemeleri, işlemleri, büyük kuruluşların, hükümetlerin ve finansal kurumların çalışma şeklini ve günlük hayatımızın diğer yönlerini etkileyecek.


 

Analitik

Yapay zeka ve makine öğrenimi tarafından yönlendirilen analitiğin, sağlıktan madenciliğe birçok alanda kullanılması planlanıyor. Bu teknoloji işletmeleri daha verimli hale getirmeyi, personellerin çalışmalarını daha verimli yapmayı ve daha iyi sonuçlar alabilmeyi vadediyor.
 

Analitik, şirketlerin büyümesinde giderek daha önemli bir rol oynuyor. Yapılan analizler ile piyasada başarılı olunup olunmadığını gösteriyor. Aynı zamanda bununla kalmayıp, piyasanın tahminini de yapabiliyor.
Makine öğrenimini kullanan analitik araçlara, sorunları gidermek için daha fazla ihtiyaç duyulacaktır. Analitik, gelecek on yılın gelişen teknolojisinin birçoğu için oldukça faydalı olacak.



Kaynak:

interestingengineering.com



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.