elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

5G Nedir? 5G Avantajları ve Dezavantajları

Son dönemlerin popüler teknoloji konularından biri olan 5G teknolojileri hayatımızın birçok alanında yer alacak gibi gözüküyor. Getirdiği yeniliklerin yanında henüz çözülemeyen ve dezavantaj olarak görülen başarısızlıkları da mevcut. Yazımızda bunları daha ayrıntılı inceleyelim.



A- A+
25.03.2019 tarihli yazı 13134 kez okunmuştur.
Günümüzde internet hayatımızın bir parçası olarak yer almaya devam ediyor. Artık birçok işimizi internet üzerinden mobil cihazlarla sağlıyoruz. Bunu gerçekleştirirken hepimizin beklediği bir şey varsa o da; “internet hızı”.

Sadece sosyal medyada bile olsa, yüklenmekte olan sayfanın daha hızlı yüklenmesini ya da indirmekte olduğumuz dosyaların daha kısa sürede inmesini bekliyoruz. Bunları isterken seçtiğimiz internet paketlerinde hızı yüksek olanlara taleplerimiz artıyor. 5G teknolojisiyle bunların hepsine çözüm bulup, dahasını bekleyebiliriz. Ultra yüksek hızlı ağ bağlantılarının yanı sıra daha düşük gecikmeli bir hizmetle teknolojinin bize sunduğu olanaklardan ve getirdiği yeniliklerden yararlanabileceğiz.

4G'nin 5G bağlantılı dünyadaki rolü nedir? Cevap oldukça basit - kesinlikle 5G vizyonunun temelini oluşturuyor. LTE, 5G'deki çabalara paralel olarak gelişmeye devam ediyor. Aslında, LTE zaten 5G'nin temelini oluşturan teknolojilerin çoğuna öncülük ediyor. Örneğin, Gigabit LTE, carrier  agregasyonu, massive MIMO, yüksek dereceli modülasyon(256-QAM) ve lisanssız spektrum kullanımı gibi gelişmiş LTE teknolojilerini kullanarak, 5G fiber benzeri mobil geniş bandın yolunu açmaktadır.

5G NR, farklı uygulamalarla 1GHz'den 100GHz'e kadar olan frekans aralığında çalışacaktır. Genellikle düşük taşıyıcı frekanslarda baz istasyonu başına daha fazla kapsama alanı (makro bölgeler) ve daha yüksek taşıyıcı frekanslarda baz istasyonu başına sınırlı bir kapsama alanı (mikro ve pico yerleri) olacaktır.

Yüksek hizmet kalitesi ve optimum güvenilirlik sağlamak için lisanslı spektrum, 5G'deki kablosuz ağın omurgası olmaya devam edecek ve lisanssız spektrumda iletim, daha da yüksek veri hızları sağlamak ve kapasiteyi artırmak için bir tamamlayıcı olarak kullanılacaktır. Ayrıca, 5G, spektrum kullanımını 1 GHz'in altındaki düşük bantlara, 1 GHz ve 6 GHz arasındaki orta bantlara ve esnek olarak mmWave olarak bilinen 24 GHz'in üzerindeki yüksek bantlara genişletecek ve aşırı veri hızları ve kapasite için çok miktarda bant genişliği açacak.

5G, mevcut 4G ağından daha yüksek kapasite getirecek. Veri hızlarını saniyede 1 gb'nin üstüne çıkarması ve kullanıcılara daha yüksek geniş bant yoğunluğu sağlaması beklenmektedir. Verilerin en yüksek indirme hızının 20 / Gbit olacağı ve yükleme hızının 10G / bit olacağı tahmin edilmektedir. 5G kullanırken düşük gecikme süresi ve düşük pil tüketimi olacak, bu da pil ömrünü 10 yıla çıkaracağı ve şebeke enerji kullanımını % 90 oranında azaltacağı anlamına geliyor. Yüzlerce ve binlerce bilgisayar eşzamanlı bağlantılara çok yüksek bir hızda erişebilecek. Spektral verim 5Gnetwork de artacaktır.
 

Uzaktan Bağlantı ile 5G Ameliyatı

5G teknolojisinin en önemli başarısı hiç şüphesiz hız diyebiliriz. Teknoloji, aramızda miller olan bir başka kişiyle görüntü konuşma yaparken bu konuşmadaki görüntü ve ses hızlarının en yüksek performansta gerçekleşmesini sağlayıp  gecikmeleri minimuma indiriyor.
 
Yapılan Mobil Dünya Konferansların birinde, bir doktor sahnede başka bir bölgede yer alan ve o esnada yapılmakta olan ameliyata canlı olarak bağlantı sağlayıp, devam etmekte olan ameliyatı adım adım yönlendirme imkanına sahip oldu. Cerrahlar 3 mil uzakta olmasına rağmen, 5G teknolojisinin sağladığı ultra hızda gerçekleşen bağlantı sayesinde talimatlar vererek ameliyata dahil olabildi.

Sağlık sektöründe hekim eksikliğinden dolayı her yıl yaklaşık 143 milyon ameliyat  gerçekleşemiyor ya da beklenen başarı sağlanamayabiliyor. Bu teknoloji ile sağlık gibi düşük gecikmelerin ve hızın daha önemli olduğu alanlarda 5G’nin bizlere sunduğu imkanlar ile hayatımız kolaylaşacak gibi gözüküyor.

 


►İlginizi Çekebilir: 5G Frekans Bantları Nelerdir?
 

Dünyadaki İlk Uluslararası Hologram Çağrısı

İzlediğimiz bilim kurgu filmlerinde yapılan görüşmelerde kişilerin 3D hologramı, hayal gücümüzü zorlamayı başardı. 5G teknolojisi ile manşetlerde “Dünyadaki ilk uluslararası hologram çağrısı” olarak yerini aldı. Verizon Wireless ve Korean Telecom'un 5G deneme ağları sayesinde, Seul’daki bir çalışan monitördeki 3D hologramı ile bağlantı kurarak, New Jersey’deki bir başkasıyla çağrı kurmasına imkan verdi.
 

5G Özellikli Karayolu

Son dönemlerin popüler konularından bir diğeri olan otonom araçlar da 5G ağıyla gelişmelere açık olduğunu ortaya koyuyor. Bu süper hızlı teknolojinin taşımacılık sektöründeki yeri ve yapabilecekleri ile ilgili farklı ortamlarda testler yapılmaya başlandı. China Mobile adlı bir şirket, 5G'li bir kamu otoyoluyla daha da ileri gitti. Burada otonom araçların yanı sıra, yapay zeka ile trafiğin kontrolü ve izlenmesi de yer alıyor.
 
Çin’in yanı sıra Sırbistan, Bulgaristan ve  Yunanistan, Selanik-Sofya-Belgrad arasındaki anayolu sürücüsüz araçları denemek amacıyla işletime açtı. Bunun için gelişmekte olan 5G teknolojisinden yararlandılar. Otonom araçların yer alacağı bu karayolunda testler yapıldı; araç trafiğinin, kaza ihtimallerinin, denetlemenin nasıl olacağına ilişkin birçok konu hakkında notlar alındı.

 


►İlginizi Çekebilir: 5G ve 5GHz Wi-Fi
 

5G | Güvenlik ile İlgili Endişeler

Teknoloji ile birlikte gelen güvenlik sorunları hala devam ediyor. Daha önce bahsedilen ağdaki güvenlik tehditleri, tedarik zincirlerindeki ithalatın etkilenebileceğini ortaya koyuyor. GSMA, (GSM Birliği, 800 şebeke operatörünü temsil eden ticari bir yapı) 5G ile yapılan ithalatlarda bir test ortamı kurmayı ve bu zincirdeki bazı şirketler için ithalatın durdurulmasını önermektedir.
 
5G teknolojisi şüphesiz ki hayatımızın hemen hemen her alanında yerini almaya başlayacak gibi gözüküyor. Ama şu an hala çözülemeyen güvenlik sorunları göz ardı edilemeyecek kadar önemli. Bu sorunlar yakından ele alınmadan ve çözülmeden, yapılacak olan gelişmelere engel olacak gibi duruyor.



Kaynak:

►technology.org
►electronics-notes.com
►techworld.com

Gökçe  Gürbüz Gökçe Gürbüz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar