elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

5G’nin Ötesinde Kablosuz Alıcı Verici Geliştiriliyor

Kaliforniya Üniversitesi elektrik mühendislerinden oluşan bir ekip, dijital sinyalleri daha yüksek hız ve enerji verimliliği ile işleyebilen 4.4 milimetre kare boyutunda bir çip geliştiriyor. Peki bu çip neden 5G ötesinde olarak nitelendiriliyor ve bizlere neler vaad ediyor. Detaylar için haberimizi inceleyelim.



A- A+
26.07.2019 tarihli yazı 8049 kez okunmuştur.
Beşinci nesil hücresel ağlara ve cihazlara henüz dünya genelinde net bir geçiş olmamasının yanında geliştirilmeye devam edilirken, yeni nesil 6G ile ilgili araştırmalar da hali hazırda devam ediyor. Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, gelecekteki 6G iletişim standartlarının temeli olması beklenen 100 GHz frekans aralığında veri gönderip alabilecekleri küçük bir radyo çipi geliştirdiklerini duyurdu.
 
Yeni nesil 6G teknolojisini inleyecek olursak, 5G’nin bizlere sunduğu hızları daha da geliştirerek 100 kata varan yüksek hız hedefleniyor. 6G için henüz net bir şekilde bizlere sunacağı imkanları söylemek mümkün olmasa da 5G ile artan hız ve düşen gecikmeye bakılınca, 6G teknolojisi öyle bir hıza ulaşacak ki artık her şey anında mümkün olacak gibi gözüküyor. Şöyle ki 5G ile artan düşük gecikmeler ile indirme yükleme süremiz daha kısa sürede gerçekleşecek iken 6G ile bekleme süresinin sıfırlanması bekleniyor. Ancak, yaklaşık 2030’larda geçilmesi beklenen bu teknoloji için ne şekilde bir veri transferi söz konusu olacağını söylemek şimdiden pek mümkün gözükmüyor.

 
 

İlginizi Çekebilir: 5G ve 5 GHz Wİ-Fİ

Araştırmacıların geliştirdiği 5G kablosuz iletişim standardının piyasaya sürülme hızının dört katı olan hızını dört katına çıkaran ve aynı zamanda  radyo frekanslarını 100 GHz’e çıkarabilen yepyeni bir kablosuz alıcı verici şeklinde tasarlandı.  Ekip tarafından “uçtan uca bir verici alıcı” olarak sınıflandırılan küçük 4,4 milimetre karelik silikon çip, belirgin bir şekilde daha hızlı sinyaller üretebiliyor ve benzersiz olduğu için enerji açısından daha verimli analog tasarım olduğunu gösteriyor.
 
Araştımacılar yaptıkları açıklamada şu sözlere değindi; "Çipimize 5G'nin ötesinde diyoruz, çünkü elde edebileceğimiz hız ve veri hızı, yeni kablosuz standardın kapasitesinden iki kat daha fazladır. Ayrıca, daha yüksek bir frekansta çalışmak  size,bana ve diğer herkese, taşıyıcılar tarafından sunulan daha geniş bant genişliğinin verilebileceği anlamına geliyor."
 
 
►İlginizi ÇekebilirAğ Formunda Robot Geliştirildi
 
Yüksek frekanslı veri aktarımlarını kullanılabilecek vericiler ve alıcılar, gelecekte otonom araçlar için yeni kablosuz teknolojiyi kullanırken, medya içerikleri için geliştirilmiş genişbant kullanımı büyük öneme sahip olacak. Sinyal alıcılarının modülasyonu ve demodülasyonu yoluyla sinyallerin frekanslarını değiştirmek genellikle dijital işlemlerle sağlanmıştır; ancak mühendisler bu yöntemden bazı fiziksel kısıtlamalar olduğunu fark etmişlerdir.
 
Bu sorunun üstesinden gelmek için araştırmacılar, hem analog hem de radyo frekansı alanlarındaki dijital bitleri ayarlayarak dijital işleme gereklilikleriyle uyumlu bir çip mimarisini kullandılar. Alıcı vericinin düzeni, geleneksel sistemlere göre daha az enerji kullanmasına izin vererek daha az maliyetli olmasını sağlar ve bu da daha fazla tüketicinin alıcı-vericileri kullanmasına izin verir.
Henüz prototip formunda bulunan çip, 115-135 GHz frekansları arasında çalışan ve 30 santimetre mesafelerinde saniyede 36 gigabit elde eden,  4.4 milimetre kare büyüklüğünde olan bir alıcı-vericidir. Prototip, veri işleme için yeni bir yaklaşım kullanarak gerekli alıcı ve demodülasyon donanımı dahil olmak üzere yaklaşık 200 mW üzerinde güç tüketiyor. Buna karşılık, son milimetre dalgası 5G yongaları 24 ila 39 GHz spektrumuna sahip daha küçük parçalar kullanıyor ve önemli ölçüde daha büyük mesafelerde de olsa, 6 Gbps alt-altı aralığında en yüksek veri hızlarını elde ediyor.
 
Araştırmacılar geliştirdikleri yeniliğin veri merkezlerinde kilometrelerce fiber optik kablo ihtiyacını ortadan kaldıracağını ve böylece veri çiftliği operatörleri ultra hızlı kablosuz aktarım yapabileceğini bunun yanında donanım, soğutma ve güç konusunda önemli miktarda para tasarrufu sağlayabileceğini öngörüyor.

 
Kaynak:

ScienceDaily
Electronics360 Globalspec
Medium

 
Gökçe  Gürbüz Gökçe Gürbüz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.