elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Konutlar için Elektrik Projesi Nasıl Çizilir?

Konutlar için elektrik projesi çizimi, elektrik mühendislerinin bilmesi gereken en önemli konuların başında gelmektedir. Bu yazımızda konutlar için elektrik projesi çiziminde dikkat edilmesi gerekenleri inceledik.



A- A+
27.08.2018 tarihli yazı 40888 kez okunmuştur.
Elektrik projesi sektörü, elektrik elektronik mühendisleri için en önemli iş alanlarının başında geliyor. Elektrik mühendislerinin elektrik projesini hazırlaması için öncelikle mimari projenin elinde olması ve bodrum, dükkan, daireler ve çatı katı planlarının ayırması gerekir. Bu belirtilen yerlerin elektrik projesine hazır olması için elektrik mühendisinin çalışma alanı olmayan yerlerin temizliği yapılmalıdır. Örneğin; mimari projede bulunan iç dış ölçüler zemin döşemesi duvar rengi yazıları, sıva  vb. yazılar silinerek temiz bir çalışma ortamı oluşturulmalı.

Elektrik ve elektronik iç tesisat projeleri, yürürlükte bulunan kanun, yönetmelik ve EMO proje standartlarına uygun olarak hazırlanmalıdır.

Konutlar için Elektrik Projesi Çizerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

► Projeler, mimari proje ölçeklerinde hazırlanmalı, ölçek proje düzenlemesine uygun değilse büyütülebilerek veya açıklayıcı detaylar verilmelidir.
► Proje ölçekleri mimari planlara uygun olmalı ve en azından aşağıdaki ölçeklere uygulanmalıdır:
a. Vaziyet Planları: 1/1000
b. Kat Planları: 1/50
c. Ayrıntılar: 1/20

 


►İlginizi ÇekebilirElektrik Projesi Okuma Testi
 
► Kat planlarında, birbirinin aynı olan katlar için tek plan verilmelidir. Ancak normal kat giriş katın aynı olsa bile ayrı çizilmelidir.
Projelerde kuvvetli akım projesi, zayıf akım projesi, topraklama projesi hazırlanmaktadır.


► Kuvvetli akım projelerinde; priz ve aydınlatma linyeleri çekilmektedir. Aydınlatma ve priz linyeleri ayrı ayrı olacaktır. Priz linyeleri ile priz sortileri en az 2.5 mm kesitinde bakır iletkenle tesis edilmeli ve bütün prizler toprak hatlı olacaktır. Prizlerin kullanma amacı ve güçleri belirtilecektir.
► Aydınlatma linyeleri en az 1.5 mm kesitinde bakır iletkenle tesis edilmelidir. Aydınlatma linyesinden en fazla 9 aydınlatma, priz linyesinden en fazla 7 priz döşenmelidir.
► Sigorta kutusu, priz, aydınlatmalar yerleştirilirken kirişe yerleştirilmesine dikkat edilmelidir.
► Betonarme kirişlerin yanına zorunlu kalmadıkça buat ve ek kutusu konulmamalıdır.
► Özellikle baca, kolon, şaft ve ışıklık gibi mimari ayrıntılar projede belirtilmelidir, baca ve baca çevresinden tesisat geçirilmemelidir.
► Banyo ve mutfak gibi bölümlerdeki yerleşim kat planlarında gösterilmeli ve ıslak hacimlerde kullanılacak buat ve anahtarlar ıslak hacim dışında olmalıdır.
a) Anahtarlar 110 cm yukarıda,
b) Prizler zeminden 40 cm yukarıda,
c) Aplikler zeminden 190 cm yukarıda,
d) Tablolar zeminden 200 cm yukarıda,
e) Buatlar zeminden 220 cm yukarıda,
f) Yukarıdaki elemanlar kapılardan 30 cm, duvar birleşim noktalarından ve pencerelerden
50 cm uzakta olmalıdır.

Zayıf Akım ve Topraklama Projesi

Zayıf akım projelerinde; tv ve telefon kutuları yerleştirilerek çıkan her linye bir odaya gitmelidir. Oturma odası ve salona bu kutuya gelen linyeden kablo çekilmektedir. Yeni yönergelere göre mutfağa da artık tv ve telefon hattı çekilmektedir.

Topraklama projesi için; 2 tane çizim hazırlanmaktadır. Birisi çakıl üzerine topraklama hattı çekimi, ikincisi beton üzerine toprak hattı çekimidir.  Topraklama projesinde dış duvar hızasında bakır 30*3.5 mm sıcak daldırma  galvinizli çelik lama çekilmektedir. Köşelerde vidalama yapılarak uç bırakılmaktadır.

Elektrik projesinin bir kısmını bunlar oluşturken projede aynı zamanda topraklama hesabı, kolon şemaları, tablo ve yükleme cetvelleri, gerilim düşümü ve ısınma hesabı, semboller ve detaylar bulunmaktadır.

Işıl ÜNSEVER

Elektrik Elektronik Mühendisi
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar