elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robot Denizanası Geliştirildi

Çevre kirliliğinin artmasıyla mercan kayalıkları ve diğer nesli tükenmekte olan eko sistemlerin korunması için bilim adamları robot denizanası geliştirdi.



A- A+
14.10.2018 tarihli yazı 7772 kez okunmuştur.
Florida Atlantic Üniversitesi denizaltı dünyasını, çevreye zarar vermeden gözlemlemek için denizanasına benzeyen bir robot geliştirdi. Geliştirilen bu yumuşak robot 20 cm’lik küçük ve esnek yapısıyla dikkat çekiyor. Ayrıca bu robot denizaltındaki canlılara da zarar vermiyor.
 

►İlginizi Çekebilir: 

Görünmez Su Altı Robotları

 
Bazı bilim insanları bu robotun ahtapot gibi göründüğünü söylese de bu robot daha çok denizanasına benziyor. Robotun gövde merkezine bağlı 8 kauçuk dokunma bölgesi bulunuyor. Bu dokunma bölgesindeki pompalar yardımıyla suyu içine çekip sonra bırakarak hareket ediyor. Pompalama için ise 3V’luk mini pompalar kullanılıyor. Ayrıca su geçirmez ana gövde içinde mikrodenetleyici, flash bellek, 9 eksenli IMU, sıcaklık sensörü,kablosuz iletişim sağlamak için iki sensör ve 9V’luk pil bulunduruyor.
 
Ekip suyu içine çekip sonra bırakması içinfarklı sertlik seviyelerinde 5 robot denizanasını dairesel delikler oluşturulmuş pleksi plakalardan geçirerek hareketlerini test etti.

 


 
►İlginizi Çekebilir:Robot Yılan Balığı:Envirobot
 
Diğer deniz canlılarının bu robotları gerçek bir denizanası zannedip zarar görmemeleri için robota birkaç özellik daha eklendi. Örneğin bir canlının robotu yutması halinde canlıların zarar görmemeleri için tasarımcılar bu robotlara ses,uyarı sistemi ve robotların çiğnenmesi esnasında da kötü bir tat oluşturan özellikleri ekledi.
 
Robotun, şimdilik su sıcaklığını ve kalitesini izlemek, denizin içindeki çeşitli bölümlerin görüntülerini kıyıdaki bilim insanlarına ulaştırmak için sensörle donatılabileceği ve dünya çapında kurtarma çalışmalarını izlemek için kullanılması öngörülüyor.

 

 
Kaynak: 

►BBC

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.