Enerji Analizörü
(Şebeke Analizörü) Nedir? |
Enerji Kalitesinin İncelenmesi
Enerjiyi üretmenin yanı sıra diğer önemli konulardan biri de enerjiyi kaliteli kullanmaktır. Enerjiyi kaliteli kullanabilmenin ilk koşulu ise onu her yönüyle izlemekten geçiyor. Şebeke Analizörleri ile görünmeyen güç olan elektriğin sahip olduğu her parametreyi ölçüp, tesislerinizde tasarruf sağlayabilirsiniz. Enerji Analizörü Nedir? Enerji Analizörleri ile hangi parametreler ölçülür?
07.02.2014 tarihli yazı 55160 kez okunmuştur.
Bir elektrik dağıtım sisteminin çeşitli parametreleri, enerji analizörü ile izlenir ve ölçülür. Enerji kalitesini artırmak için tesislerde enerji analizörü kullanmanın önemi büyüktür. Örneğin, bir binadaki elektriksel atıkların azaltılması amacıyla yüklerin (klima, ısıtma gibi) maliyet ve ilişkilerinin hesaplaması yapılarak daha sonrasında elde edilen verilere göre enerji planı belirlenebilir. Enerji kalitesi ve şebeke analizi için ölçülen veriler, cihazlarda bulunan haberleşme özelliği sayesinde uzaktan izleme ve kontrol yazılımlarını aktarılabilir.
Enerji verimliliğini artırmak için başlatılan birçok projede başvurulan ana ekipmanlardan biri enerji analizörleridir.
Enerji Analizörü ( Şebeke Analizörü ) Nedir?
Bir Şebeke Analizörü, tesislerdeki sistemlerin tüm elektriksel parametrelerini ölçmek için tasarlanmıştır. Yeni nesil şebeke analizörleri özel kompakt tasarımları sayesinde UPS, makine panoları, data ve sistem odaları, güvenlik kontrolü gibi uygulamalarda kullanılan Rack tipi panolarda daha az yer kapladığından ve multifonksiyonları sebebiyle tercih edilmektedir. Güç ve Enerji Ölçerler ise sistemdeki her bir fazın aktif, reaktif ve görünür güç değeri ile aktif, reaktif enerji değerini ölçmek için tasarlanmışlardır.
Enerji Analizörleri ile elektriğin sahip olduğu her parametreyi ölçüp, gerekli enerji planlamalarınızı yapabilirsiniz.
Bir enerji analizörü tek fazlı-üç fazlı sistemlerin RMS değerlerini, faz-nötr & faz-faz gerilimlerini, nötr akım, toplam akım, faz akımlarını, güç faktörünü, anlık aktif gücü (W), anlık görünür gücü (VA), reaktif gücü (VAr), frekansı (Hz), ortalama ve maksimum güçleri, harmonik bozulmayı, saatte harcanan aktif gücü (Wh), indüktif reaktif enerjiyi (kVArh veya MVArh), kapasitif reaktif enerjiyi (kVArh veya MVArh) ve faz açıları gibi birçok parametreyi ölçüp kullanıcıya sunmaktadır.
Tüm bunlara ek olarak seçmiş olduğunuz analizöre göre dijital giriş-çıkış, uzaktan izleme için haberleşme, gerçek zaman saati, toplam çalışma saati, alarm, event ve kesinti kayıtları, kontrast ve backlight ayarı gibi özelliği de kontrol altında bulundurabilirsiniz.
Bilgisayarla Haberleşme Yazılımları, bilgisayarda internet/intranet (MODBUS-RTU, MODBUS TCP) aracılığı ile elektriksel şebeke parametrelerini izleme, kayıt etme ve raporlama için tasarlanmıştır.
Enerji Analizi ve Harmonikler
Enerji analizörü ile sinüzoidal olmayan dalga formları için harmonikler de ölçülebilir. Ek olarak çeşitli parametreleri görüntülemenin dışında bu verileri yazdırabilir, saklayabilir ve diğer benzer ağlara, bilgisayarlara gerekli yazılımsal programları yükleyerek aktarabilirsiniz.
Enerji analizörü aynı zamanda birçok farklı elektrostatik analizör için de kullanılır. Elektrostatik enerji analizörü verilen özel enerjiye sahip iyonların veya elektronların geçişine izin vermek için elektrik alanı kullanan iyon optik bir araçtır.
Anadolu Üniversitesi Enerji Verimliliği Projesi
Anadolu Üniversitesi, ENTES ürünleri ile gerçekleştirdiği projede kullandığı enerji kalitesini artırıcı ekipmanlar ile enerjisini artık %20 daha tasarruflu kullanıyor.
Aklınıza ben enerji analizörünü tam olarak hangi amaçla kullanacağım ve sistemimde ne gibi değişimler izleyeceğim gibi bir soru gelebilir. Anadolu Üniversitesi, Enerji Bakanlığı'nın kamu kurumlarına "Enerji Verimliliği" projesini bildirmesi ile üniversitede enerji tüketimlerinin izlenmesi ve detaylı olarak verilerin tutulması için bir proje uyguladı. Bu projede reaktif güç kontrol röleleri, uzaktan izleme yazılımlarının haricinde 87 adet şebeke analizörü kullanıldı.
Detaylı Enerji Analizi
Kullanılan şebeke analizörleri ile yukarda bahsettiğimiz tüm değerler ölçülerek kaydedildi ve analizleri yapıldı. Üniversitede kullanılan pahalı cihazların, harmonikler ve aşırı yüklenme gibi sorunlardan bozulmaları önlendi. Alarm sistemi ile bakım-onarım faaliyetleri düzenlendi. Çevre aydınlatmasında aşırı gerilimden dolayı yaşanan arıza sorunu çözüldü. Kompanzasyon sistemi ile önlemesi gereken harmonikler tespit edildi. Tesisleşme açısından yükün çeşitli zaman dilimleri izlenerek yeni yapılanma için gerekli trafo yükü hesaplandı. Üniversitedeki binaların tüketimleri aylık olarak kayıt altına alındı. Dönemsel zamanlara göre bu verilerin karşılaştırması yapıldı. Yıllık analiz sonucunda havalandırma, aydınlatma ve jeneratör kontrolü yapılarak bu sistemlerin enerjiyi verimli olarak kullanmaları sağlandı.
Şebeke (Enerji) Analizörlerinde bulunan alarm gibi birçok düzenleyici özellik sayesinde bakım-onarım faaliyetleri düzenlenebiliyor.
Peki bu proje ne kadar fayda sağladı?
Anadolu Üniversitesi aylık 750.000 TL elektrik faturası öderken artık %20 tasarruf ile ayda 150.000 TL daha az ödüyor. Aynı zamanda kaliteli enerji kullanarak bünyesindeki deney cihazlarının bozulmasını önledi ve bakım onarım faaliyetlerini düzenledi.
Kaynak:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Kompanzasyon Sistemleri ve Güç Kalitesi | Webinar | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
ANKET