elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerji İzleme Sistemi Nedir? |
3 Adımda Enerji Tasarrufu

Enerjiye olan ihtiyacın gittikçe arttığı şu yıllarda en önemli unsur enerji tasarrufu yapmak olmuştur. En verimli tasarrufu uygulayabilmek için planlı bir çalışma gereklidir. Seçeceğiniz uygun ekipmanların en son teknolojiyle uyumu bu süreçteki en önemli noktadır. Problemleri belirlemekten kullanacağınız cihazlara kadar tüm tasarruf süreci detayları yazımızda.



A- A+
27.02.2014 tarihli yazı 19062 kez okunmuştur.
Elektrik enerjisinin verimli bir şekilde kullanılması ve planlanması ile enerji tüketiminde tasarruf sağlayabilirsiniz. Son zamanlarda artan yersiz ve yüksek enerji masraflarına şirketlerin bulduğu kalıcı çözüm, enerjiyi izlemekten geçiyor.  Enerjiyi izlerken kullanabileceğimiz ürünlerin başında ise; Güç Üniteleri, Şebeke Analizörleri, Reaktif Güç Kontrol Röleleri, Enerji Ölçerler ve Konvertörler geliyor. Bilgileri anlık olarak inceleyebilmek ve kaydetmek için ise Enerji İzleme Yazılımları, sunucular ve LCD TV'ler kullanılıyor.
 


Büyük tesisler, karşılaştıkları büyük enerji faturaları karşısında, enerji sistemlerini en son teknolojiyle güncelleyerek tasarruf yoluna gidiyorlar. 



 
 
  Bu yazımızda, bir mağazanın enerjiyi izleyerek ve yöneterek yaptığı tasarruf projesini inceleyeceğiz.


 

1-) Problemleri Belirleyelim

Mağazalar zincirinin yönetimi öncelikle problemlerini belirliyor. Aslında tüm problemlerin ana nedeni ölçüm eksikliği ve neyi nasıl takip edeceğini bilememekten oluşuyor. Örnek vermek gerekirse herhangi bir firmada çalışanların sayısı arttıkça, kişilerin kontrolünü ve izlemesini sağlayacak olan ara personel sayısı da artıyor. Bu personelin kalitesinin de sürekli artması isteniyor. Enerjiyi izlemeyi birebir bu örneğe benzetebiliriz. Şimdi mağazalarda bulunan problemleri inceleyelim.
 
Reaktif Güç Kontrol Rölesi, merkezi kompanzasyonda tesisin güç katsayısının değerini kullanıcı tarafından ayarlanan güç katsayısı değerine getirmeye çalışır. Böylece şebekeden gereksiz reaktif güç çekilmesi önleyerek, büyük tutarlı faturalarla karşılaşmazsınız.

Grup, mağaza zincirlerinin enerji tüketimlerini ve maliyetlerini takip edemiyor. Birbirlerinden yüzlerce km uzaklıktaki trafo merkezlerinde yapılan kompanzasyon uygulamalarını tek merkezden anlık olarak izlemek ve yönetmek klasik yöntemlerle olmuyor. Yanlış ölçümler sebebiyle, değer aşımları oluyor ve ceza kesiliyor. Fider çıkışlarından, dağıtım merkezi girişlerine kadar olan hattaki kayıp / kaçak oranından dolayı dağıtım şirketi zarara uğruyor.



 Gece aydınlatması yapılan bir mağazada haftalık tüketim


 İlginizi Çekebilir : Enerji Analizörü Nedir? | Enerji Kalitelisinin İncelenmesi

 

2-) Projeyi Uygulamadaki Amaçlarımızı Belirleyelim

Bu mağaza enerji verimliliği politikalarını desteklemek ve çevre dostu bir şirket olarak marka algısını güçlendirmek, her bir mağazanın enerji tüketimlerini ayrı ayrı ölçmek ve sonuçlarını belli zaman aralıklarında kiracılar ile paylaşmak, artan enerji maliyetlerini düşürmek için enerji kullanımına ilişkin verileri izlemek istiyor.
 

 
Enerjinizin üzerindeki denetleyici kimliğinizi kaybettiğiniz vakit, masraflar nedeni bilinmeyen sebeplerden ötürü artmaya başlayacaktır. Bunu önlemenin yolu ise analiz verilerini elde edebilmektir.
 


Şebeke Analizörü ile tesisinizde tüm elektriksel parametreleri ölçerek maksimum kontrolde verilerinizi elde edersiniz.

Mağaza şubelerinin enerji tüketimlerinin alan büyüklüğüne oranlarını (kWh/m²) ve satış cirolarının alan büyüklüğüne oranlarını (TL/m²) raporlayabilmeyi, enerji tüketimlerini bu raporlar üzerinden karşılaştırma yaparak analiz etmek, enerji tüketimi için harcanan kalemleri bulmak ve bunları % değer cinsinden karşılaştırabilmek üzere projeyi uygulamak, yaz - kış tüketimleri ve T1, T2 ve T3 zaman dilimlerinde farklı olarak ödedikleri faturaları optimize edebilmek için görsel grafiklerden yararlanmak istiyor.
 
Bilgisayarla Haberleşme Yazılımlarını, tesisinizde bilgisayar ortamında internet aracılığı ile elektriksel şebeke parametrelerini izleme, kayıt etme ve raporlama için kullanabilirsiniz. Böylece ay sonu ve yıl sonu raporlarınızı hazırlarken elinizin altında bulunan güvenilir verilerle daha doğru sonuçlar elde edebilirsiniz.


Alışılmışın dışında gece tüketiminin olduğu bir mağazanın tespiti

 
 


3-) Projeden Sonraki Faydalar

Kurmuş olduğumuz yazılım ve izleme sistemi sayesinde artık her mağaza incelenebiliyor ve istedikleri grupları belirleyerek raporlar hazırlanabiliyor. Şebeke Analizörleri ile farklı noktalardan ölçümler yapılıp, sürekli veya yaz-kış ortalama günlük enerji tüketimleri raporlanıyor.
 
 

Ethernet Modbus Gateway, Internet (WAN) ve Intranet (LAN) aracılığı ile bilgisayar iletişimi için tasarlanan Ethernet / RS-485 MODBUS ağ geçididir.

 
Mağazanın bünyesinden bulunan soğutma dolaplarının (ya da kullanıcıya özel olan herhangi bir yük) enerji tüketimleri izlenebiliyor. Mağazanın kapalı olduğu zaman diliminde ise maksimum verim sağlanacak şekilde düzenlemeler yapılıyor.

Toplam enerjinin %60'ını oluşturan "Klimalar ve Aydınlatma" sistemlerin açık unutulduğu zaman dilimleri için alarm oluşturulabiliyor. Siz kendinizin belirlediği sürekli çalışmasını istemediğiniz yükleri bu alarm sistemine tabi tutarak tasarruf sağlayabilirsiniz. 

 
Proje Sonucunda
 
 


Kontrolünüz altında bulunan ve özenle indekslenen her şey size mutlaka büyük kazançlar sağlayacaktır. Bunun en büyük örneğini tesisinize kuracağınız enerji izleme cihazları ile sağlayabilirsiniz.




Enerji Yönetim Sistemi'nin izleme, alarm ve raporlama özellikleri kullanılarak elde edilen kalıcı kazançlar ortalama olarak kendini 5 ay içinde amorti etmektedir. Reaktif bedelin, fider açma cezaları, doğru demand sözleşmesi, sayaç ölçümünün doğruluğu, kademe yükseltilmesi gibi birçok faturada yıllık yüksek oranlarda tasarruf edilmiştir.

Kaynak:


 
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar