pCell |
4G'den 1000 Kat Daha Hızlı Kesintisiz Bir Teknoloji
pCell teknolojisiyle mevcut 4G teknolojisini aşacak yeni kablosuz standartlar geliyor. pCell hücreleriyle iletişim ve veri aktarımından yaşadığımız kesinti problemlerinin son bulması hedefleniyor. Peki pCell nedir? Neden 4G'den daha iyi? pCell'den yararlanmak için yeni bir telefon almak zorunda mıyız? Cevaplar yazımızda.
17.03.2014 tarihli yazı 10699 kez okunmuştur.
Cep telefonlarımız için kablosuz ağlar sürekli gelişiyor, fakat iyileştirme çalışmaları hep bölgesel olarak kalıyor. İnsanlar hala büyük şehirlerde sinyal gücünde düşüş, kalabalık yerlerde bağlanma problemi gibi sorunlarla karşılaşıyorsa aşılması gereken büyük bir sorun vardır demektir. İşte tam burada sorunları büyük ölçede çözecek yeni bir proje gerçekleştiriliyor. Yetenekli mühendisler sonsuzca hücresel ağlar yerleştirme düşüncesiyle bu problemi çözeceklerine inanıyorlar.

Artemis, Steve Perlman tarafından 2011 yılında kurulmuş bir başlangıç şirketidir. PCell denilen yaptıkları projeyle, mevcut 4G teknolojisini aşacak yeni kablosuz standartlar getiriyorlar. Aslında bu yeni yaklaşımla biraz belirsizlik havası var gibi, fakat bu da sürekli değişen oyun teknolojisi gibi hayarımızın önemli bir kısmını kapsayacak gibi görünüyor.
pCell Nedir?
Açılımı kişisel hücre olan pCell'i basitçe tanımlamak gerekirse minyatür hücresel ağ kuleleridir. Normal hücresel ağ kuleleri dev şemsiye üstleri gibi yerleştirilir ve yerleştirdikleri yerde kabarcıklar sağlarlar. Resepsiyon, hücresel ağ kulesinden sinyal gücünün verilerini alır. Bu yüzden kuleler birbirine yakın yerleştirilirse sinyal gücünü kaybetmek gibi bir durum asla söz konusu olmayacaktır. Veri aktarımı için aynı hücreyi kullanan çok sayıda kişi varsa, kule aşırı yüklenmiş ve yoğunluk yüzünden verisel kesintiler olur. Yani hepimiz oparatörlere laf söylemeye başlarız.

► İlginizi Çekebilir : 4G ve 5G Nedir? | Telekomünikasyon Teknolojileri
pCell ise tamamen farklı bir yaklaşımla kullanılacak bir teknolojidir. Belli bir alan üzerinde güçlükle yerleştirilen dev kulelerin aksine, küçük yapısıyla dikkat çeken Artemis daha az aralıklarla yerleştirilecektir. Bu hücresel ağ kutuları geniş alanlara hizmet vermenin aksine, daha küçük alanlardan sorumlu olacaktır. pCell'in başka bir artısı da radyo dalgalarının eklenmesiyle performansının daha da geliştirilmiş olmasıdır. Bu ise kişinin daima %100 sinyal alarak bir bağlanma ve 4G'den 1000 kat daha hızlı bir iletişim yaşayacak olması demektir.

Neden 4G'den Daha İyi?
Bu sorunun cevabı gayet basit: Daha iyi sinyal gücü, daha verimli, daha hızlı. Gerekli altyapı maliyeti önemli ölçüde daha düşüktür. Sürekli bir sinyal aramak zorunda kalmazsınız, böylece cep telefonlarınız daha az güç kullanır. pWave dalgalarından sıçrama olma olasılığına karşın bunu bir Linux işletim sistemli bilgisayar ile kontrol edebilirsiniz.

Yeni Bir Telefon Almak Zorunda Mıyız?
Hayır. Mevcut telefonlarınız kolayca veri aktarmak için kullanacağınız pCell ağını kullanıma hazır haldedir. pCell teknolojisi aynı zamanda güç gereksinimini azaltmak, daha iyi bir pil ömrü ve gelişmiş performans elde etmek için de üretilmiştir.
► İlginizi Çekebilir : Her Yerde Kablosuz Bedava Şarj
Dünya Üzerinde Yayılması Ne Kadar Sürer?
İlk tüketici lansmanının San Francisco'da 2014'ün dördüncü çeyreğinde yapılması bekleniyor. Artemis şehir genelinde 350 çatıya pWave cihazlarının dağıtımı için çalışmalarını sürdürüyor. Bundan tam pCell dağıtımı 2015 yılında bitirilmesi öngörülüyor.
Böyle bir teknoloji kulağa gayet hoş geliyor. Ama kendi ülkelerinde yayılmasının bu kadar uzun süreceğini düşünürsek, Türkiye'ye gelmesine daha çok uzun yıllar var gibi görünüyor.
Kaynak:
►Artemis
►Wonderfulengineering
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.