elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektronik Cihazların Isınmasından Enerji Üretiliyor

Elektronik cihazların çalışırken ürettiği ısı büyük bir sorundur. Zamanla hem elektronik parçalara zarar verir hem de enerjiye dönüştürülebilecek kısmı kayıp olur. Bu kaybın önüne geçmek isteyen araştırmacılar elektronik cihazların çalışırken oluşturduğu ısıyı enerjiye çeviren ince bir film geliştirdi.



A- A+
21.04.2018 tarihli yazı 7588 kez okunmuştur.

Bilgisayarlar, arabalar veya büyük endüstriyel cihazlar gibi birçok elektronik cihaz çalışırken ısı üretir. Elektronik cihazlar tarafından üretilen bu ısı büyük bir sorundur. Sadece parçalara zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda depolanabilecek büyük miktarda enerjiyi de temsil eder. Kaliforniya Üniversitesi'nde ki bilim adamları, bu ısı enerjisini geri dönüştürmek için bilgisayarlara, arabalara veya fabrikalara yerleştirilebilecek benzeri görülmemiş ince bir film geliştirdiler.

Mühendisler 100 derecenin altındaki atık ısı enerjisini kaynaklarına erişmek için çok uygun olan piroelektrik enerji dönüşümü adı verilen bir süreç kullandı. Piroelektrik enerji dönüşümü, ısıyı enerjiye dönüştüren birçok sistem gibi, termodinamik döngüleri kullanarak çalışır. Aynı zamanda piroelektrik enerji dönüşümü, atık ısıyı elektriğe dönüştürdüğü için hiçbir hareketli parça olmadan çalışabilir.

 

►İlginizi ÇekebilirHava Durumu Değişiminden Elektrik Enerjisi Üretilebiliyor
 

Araştırma sonuçları, bu nanoskopik ince film teknolojisinin, yüksek hızlı elektronik sistemlerden gelen atık ısıları yüklemek ve toplamak için özellikle çekici olabileceğini ve geniş bir uygulama alanına sahip olabileceğini gösterdi.  Bununla beraber dalgalanan ısı kaynakları için, ince filmin atık ısıyı diğer enerji türlerine göre daha yüksek enerji ve güç yüksek verimlilik seviyeleri ile kullanılabilir enerjiye dönüştürebildiğini gösteriyor.
 


Ekip, sadece 50 ila 100 nanometre kalınlığındaki piroelektrik filmlere ısı ve elektrik alanları sağlayan prototip cihazlar üretti ve ürettiği sıcaklık ve elektrik miktarını ölçtü. Cihazları cm başına 1.06 Joule bir enerji yoğunluğu, santimetre küp başına 526 Watt güç yoğunluğu ve yeni bir ısı verimi için standart ölçü birimi olan Carnot veriminin % 19'u verim elde etti. Ekibe göre, bu rakamların hepsi bu tür piroelektrik enerji dönüşümü için yeni kayıtlardır.



Araştırmacılar, yaptıkları çalışmaların piroelektrik fizik anlayışımızı geliştirmeye yardımcı olduğunu söylüyor. Aynı zamanda gelecekte filmlerin ısı kaybına bağlı olarak ve hangi sıcaklıkta olursa olsun, bireysel sistemler için de optimize edilebileceği öngörülüyor.


Kaynak:


►New Atlas
News Berkeley
 

Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.