elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hava Durumu Değişiminden Elektrik Enerjisi Üretilebiliyor

Enerji, günlük hayatımızın her yerinde var. Bu enerjiyi kullanmak için sadece doğru şekilde bakmamız yeterli. Farklı bir bakış açısı getirerek günlük sıcaklık değişimi frekanslarından elektrik enerjisi üretebilen bir cihaz geliştirildi. Üstelik geliştirilen teknoloji ile elektrik üretmek için birçok çeşitteki sıcaklık dalgalanmalarından da yararlanılabilir.



A- A+
26.02.2018 tarihli yazı 9827 kez okunmuştur.
Bilim insanları, yılladır sıcaklık dalgalanmalarından enerji üretebilmek için çalışıyorlar. Bu çalışmaları ise genellikle bir cihazın ısınması ile iki yüzü arasındaki ısıyı sıcak taraftan soğutucu tarafa doğru ilerletirken oluşan sıcaklık farklarından yararlanarak elektrik üretmeyle geliştirdiler. Ancak Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırma ekibi sıcaklık dalgalanmalarını elektrik enerjisine dönüştürmek için yeni bir yol buldu. Aynı anda iki farklı sıcaklık girişi gerektirmek yerine, yeni sistem, gece gündüz döngüsü sırasında ortaya çıkan ortam sıcaklığındaki salınımlardan yararlanarak elektrik enerjisini üretiyor.
Araştırmacıların “Termal Rezonatör” adını verdikleri cihaz görünmeyen sıcaklık frekansları ile enerjiyi üretiyor. Termal rezonatörün aktif bileşenleri ise, belirli sıcaklıklarda sıvılaşan ve katılaşan oktadekan olarak bilinen, faz değiştiren bir mum ile infüze edilen, bakırdan veya nikelden oluşan bir köpüktür. Köpüklü karışım mükemmel bir termal iletken olan grafen tabakasında kaplanarak daha fazla ısı iletimini sağlıyor. Tamamıyla, özel malzeme kombinasyonu, cihaza etkili bir şekilde kendi içinden ısı çekip çıkartabilme özelliğini veriyor.

Sonuç olarak ısı cihazın bir tarafında yakalanıp yavaş yavaş malzeme boyunca diğer tarafına yayılıyor ve ortadaki faz değiştiren materyalde depolanıyor. Materyalin bir tarafı daima diğerinden daha soğuk olacağı için, denge kurmaya çalışırken ısı sürekli ileri ve geri hareket edecektir. Bu enerji daha sonra düzenli termoelektrik sistemler için kullanılarak enerji üretilebilir.



►İlginizi Çekebilirİnsan Vücudunda Elektrik Üretimi
 
Araştırmacılar, malzemenin bir örneğini test etti ve test süresi boyunca, sıcaklık dalgalanmaları her gün 10 °C 'yi bulduğu ortamda sistem, 350 mV potansiyel ve 1.3 mW güç üretti. Ayrıca cihaz ortam sıcaklık dalgalanmalarını kullandığından, güneş enerjisi veya rüzgâr enerjisi gibi unsurlara da gerek duymuyor.

Araştırmacılar, sistemin piller hakkında endişelenmeye gerek duymadan düşük güçlü, uzaktan algılayıcılar ve donanım çalıştırmak için yeterli olacağını söylüyor. Ayrıca cihazın uydular ve gezegenler de dahil olmak üzere uzak yerlerdeki araştırmalar veya rota için düşük güçlü ancak uzun ömürlü enerji kaynakları sağlayabileceği ve bu tür kullanımlar için, sistemin büyük bir kısmı önceden yapılmış olmaktan ziyade yerel malzemelerden yapılabileceği öngörülüyor.



Kaynak:


MIT
New Atlas

 
Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.