elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Motordan Bağımsız Frekans Konvertörünün Önemli Olmasının 4 Nedeni

Doğru motor ve frekans konvertörü uyumunu yakalamak, uygulama bazlı çalışmalar için doğru hesaplamalar yapıldığında aslında karmaşık bir durum değildir. Eğer uygulama için güvenilir motor üreticilerinden en uygun motor bulunduysa bu konuda herhangi bir değişiklik yapmaya gerek yoktur. Değişiklik yapılması gereken parça frekans konvertörleridir. Bakım masrafları ve diğer masraflardan tasarruf sağlayan ve uzun süre sorunsuz bir şekilde her motorla çalışabilen bir frekans konvertörü seçmek çok daha iyi bir seçenektir.



A- A+
27.01.2017 tarihli yazı 18547 kez okunmuştur.
Çevre üzerinde olumsuz bir etki oluşturmaktan kaçınma veya gittikçe ciddileşen standartlar ve düzenlemelere uyma isteği doğrultusunda motorların ve frekans konvertörlerinin enerji verimliliğinin en iyi şekilde optimize edilmesi gerekmektedir.

Enerji verimliliğini geliştirme çabası yeni motor teknolojilerinin gelişmesini ve var olan eski teknolojilerin de yenilenmesini sağlamaktadır. Önceleri endüstride kullanılan tek elektrik motoru çeşidi indüksiyon motoruydu. Günümüzde birçok uygulamada sıklıkla kullanılmaktadır. Başka bir elektrik motor çeşidi olan senkron relüktans motorlar ise yaklaşık 100 yıl önce icat edilmiş olup büyüklük ve tork optimizasyonu ön plana çıkmaktadır. Yeni frekans konvertörü teknolojileri sayesinde de bu motorlar çok yüksek enerji verimliliklerine ulaşabilmektedirler. Sürekli mıknatıslı senkron motorlar da yine önemli bir elektrikli motor çeşididir. Her motor türünün belli avantajları ve dezavantajları bulunduğundan kullanım yerlerine göre en uygun motoru seçmek gerekmektedir.
 
 
Optimum enerji verimliliği için motordan sonra frekans konvertörlerine yoğunlaşılmalıdır. Yaygın olarak bilindiği üzere frekans konvertörü değişen tork yüklemeleri altında (fan ve pompa gibi) motorun da elektrik tüketimini azaltmaktadır. Ayrıca frekans konvertörü ısı olarak kaybolan fren enerjisini güç sağlama sistemine geri kazandıracak şekilde ayarlanıp çalıştırılabilir. Bu noktadaki önemli soru frekans konvertörü ve motor eşleştirmesinin nasıl yapılacağıdır.
 

Çözüm Frekans Konvertörlü Motor Paketi midir?


Bazı motor tedarikçileri motor + frekans konvertörünü tek modül halinde müşterisine sunuyor. Bu durum, kağıt üzerinde uygun maliyetli ve opsiyonlu gibi görülebilir. Sadece bir tedarikçiyle alış veriş yapılıp, uyumluluk konusunda garanti sağlanıp yedek parça stoku minimuma indiriliyor gibi düşünülebilir. Ancak, toplam işletim maliyeti ve yaşam döngüsü maliyetine dikkat etmek bu noktada oldukça önemlidir.

Peki yenileme ve güçlendirme hakkında ne söyleyebiliriz?

Motor+Frekans Konvertörü paketini, uzak bölgedeki bir yere gönderilirse ve arıza durumunda da ayrı ayrı desteğe ihtiyaç olacağını düşünülebilir. Ancak bu durumda, gelişmiş bir motor kontrol teknolojisine sahip olan Frekans Konvertörü kullanımında, hızlı ve güvenilir bir motor kontrol sağlanır. Ana konuya geri dönecek olursak, motor bağımsızlığına ve her motor teknolojisine adapte olan AC sürücüsünü neden seçtiğimize bakalım.
 

1. Neden: Esneklik


Esneklik; değişen müşteri ihtiyaçlarını ve bir uygulamanın tüm yaşam döngüsü teknolojisini temin etmek için üstün özellik anlamına gelir. Eğer frekans konvertörü bütün son model teknolojilerle uyumluysa, ihtiyaç duyulduğunda frekans konvertörü güncelleme yazılımı için yeni motor algoritmaları içeren basit bir durumdur.


 

2. Neden: Hızlı Yenileme/Güçlendirme


Şişe boğazları özel bir motor tedarikçisi tarafından gönderildiği zaman fırsatlar olabilir. Benzer biçimde, aynı yenileme motorunu uzak bir bölgede bulmak zor olabilir. Bu örneklerde görülen durum tek seçeneğin farklı bir motor teknolojisi seçilmesi olabilir. Bütün motor teknolojileriyle uyumlu bir frekans konvertörüne sahip olmak arıza süresinden kaçınmak için daha uygun motor teknolojisini seçme özgürlüğü verir.
 

3. Neden: Bir Frekans Konvertörü Her Ortama Uyar


Şimdi büyük tesislerdeki çoklu yüklemeler hakkında konuşuyoruz. Aynı motordan bağımsız frekans konvertörlerinin tüm tesise kurulması; daha az yedek parça stoku, basitleştirilmiş personel eğitimi ve daha basit bir bakım sunar.


 

4. Neden: Geleceğe Uygun Bir Çözüm


Otomatik motor adaptasyonu sayesinde her türlü motorla çalışabilen frekans konvertörleri, uygulamanın ömrü süresince optimum performans sağlayabilmektedir. Bu tarz frekans konvertörü üretebilen firmalar sürekli olarak uyumluluk için yeni algoritmalar test etmektedir. Motorlardan bağımsız bir şekilde optimize edilmiş bileşenler birçok uygulamaya tamamen adapte olabilmektedir. Bu sayede OEM’ler de (Orijinal ekipman üreticileri) spesifik bir uygulama için çok yüksek performanslı frekans konvertörü veya motor sistemi tasarlayabilirler.

Görüldüğü üzere doğru motor ve frekans konvertörü uyumunu yakalamak karmaşık bir durum değildir. Eğer uygulama için güvenilir motor üreticilerinden en uygun motor bulunduysa bu konuda herhangi bir değişiklik yapmaya gerek yoktur. Değişiklik yapılması gereken parça frekans konvertörleridir. Bakım masrafları ve diğer masraflardan tasarruf sağlayan ve uzun süre sorunsuz bir şekilde her motorla çalışabilen bir frekans konvertörü seçmek çok daha iyi bir seçenektir.

Kaynak:

Önder Eğer Önder Eğer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar