elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gemilerde Hibrit Dönüşüm ile % 15 Yakıt Tasarrufu

MS Nadorias konteyner gemisinde hibrit dönüşümündeki büyük potansiyel artık vizyon olmaktan çıkıp gerçekliğe dönüşüyor. Hibrit güçlendirmesi iç su yolu konteyner taşımacılığında sadece yakıtta değil CO2 emisyonunda da %15’lik devasa bir tasarruf sağladı. Detaylar haberin devamında...



A- A+
22.08.2017 tarihli yazı 9463 kez okunmuştur.
Ana dizel motoru şimdi daha az çalıştığı için bakım maliyeti % 60 azaldı ve çok benzer özelliklere sahip gemilerdekine oranla daha uzun süre bozulmadan çalışabiliyor.

Tek bir pervaneye doğrudan tahrik uygulayan tek dizel motorla çalıştırılan MS Nodarias 5 yıl boyunca Hollanda iç su yolu taşımacılığında kullanıldı. Ancak bir analiz; geminin çalıştığı zamanın %60’ı için tam kapasiteli motor gücüne ihtiyaç duyduğunu gösterdi. Oysa bunun daha küçük iki jeneratörle dizel elektrik hibrit tahrik sistemine çevrilmesiyle yakıt tasarrufu için büyük bir potansiyel olduğu yeni fark edildi.



Şirket sahipleri Dominic ve Sebastiaan van der Meer kardeşler ve onların iş ortağı Edwin Groen yeni hibrit sisteminden çok memnunlar:

“Hibrit tahrik sisteminden dolayı yakıttan %15, hatta daha fazla tasarruf ediyoruz. Bu gemi konversiyon öncesi ve sonrası aynı rotada yolculuk ediyor. Yakıt tüketimini çok uzun bir sürede karşılaştırabilme imkanı vardı. Gemi %98 elektrik modunda çalışıyor ve mürettebat tam gaza ihtiyaç olmaksızın gemiyi ekonomi modunda yönetmede çok yetenekli"



Diğer bir pozitif etki ise gemi fazlasıyla sessiz olması. Çünkü iki jenaratör kaptan köşkü ve konaklama alanından oldukça uzağa yerleştirildi. Kaptan köşkündeki 60 dBA’daki ses seviyesini gerçekten sessiz olan 42 dBA’ya düşürdük. (dB: Desibel, belirli bir referans güç ya da miktar seviyeye olan oranı belirten genelde ses şiddeti için kullanılan logaritmik ve boyutsuz bir birimdir. - dBA : İnsan kulağının duyabileceği ses ses seviyesi birimidir)”

 

Kompakt Çözüm


Ancak güçlendirme bazı zorluklara sahipti. Ana engellerden biri motor odasında boşluk bulunmasıydı.

Koedood Dieselservice BV ve Hybrid Ship Propulsin BV (HSP) güçlendirme projesini yerine getirdi. Yeni bir motor ve yüksek bir tork milini kapsayan yeni bir kompakt sistemle orijinal ana motor değiştirilerek boşluk problemini çözdüler. Geminin baş tarafına yerleştirilen iki yeni jeneratör ve elektrik gücü geminin arka kısmındaki iki kabloyla motor odasına geri besleme yapıldı. Jeneratörler tek birimler halinde ya da paralel olarak olarak çalışabiliyor.
 

Etkileyici Avantajlar


Hibrite dönüşümün avantajlarının etkili yönleri :

Azaltılmış sera gazı emisyonları ve yakıt masrafları sonuçlarıyla birlikte yakıt tüketiminde %15 azalma
► Bakım maliyetinde %20 azalma
► Gemi güvertesinde daha az gürültü
► İç su yolu taşımacılığında hibritleşmenin etkili olduğunun kanıtı

Kaynak:



 
Önder Eğer Önder Eğer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.