elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Vacon NXP Sıvı Soğutuculu Frekans Konvertörüyle Daha Sessiz ve Daha Temiz Bir Nehir Yolculuğu

Okyanus gezintilerinden farklı olarak, nehir gemileri şehir gezileriyle nefes kesen manzaraları bir araya getirmektedir. Son zamanlarda nehir gemilerinde sıklıkla görülmeye başlanan dizel-elektrik hibrit birleşiminin kullanımı, gemilerde yüksek enerji verimliliği sağlayan seçeneklerden biridir. Viking River Cruises’ın filolarında VACON NXP Liquid Cooled Drive teknolojisine sahip elektrik enerjisi ve frekans konventörü sistemleri kullanılmaktadır. Detaylar haberin devamında.



A- A+
22.08.2017 tarihli yazı 7772 kez okunmuştur.
Dizel-elektrik hibrit birleşimi trendi fırtına hızıyla yayılıyor. 2009’da Viking River Cruises yüksek verimliliğe sahip DC baraya dayalı bir enerji ve frekans konventörü sistemine sahip dünyanın ilk nehir gemi şirketi MV Viking Legend’ı görevlendirdi. Şirket 50 adet hibrit gemiden daha fazla filo ürettiğinden beri birlikte çalışıyorlar.

Daha Az Yakıt Tüketen Konforlu Nehir Gemileri


Tatil yapmayı seven insanlar denizler üzerinde yüzen otellere genel olarak ilgi duymaktadır ve bu doğrultuda nehir gemilerine olan talep sürekli artmaktadır. Okyanus gezintilerinden farklı olarak, nehir gemileri şehir gezileriyle nefes kesen manzaraları bir araya getirmektedir. Donanım ve konaklama açısından bakıldığında, boyutlarına bağlı olarak bünyesinde büyük tiyatrolar ve yüzme havuzları barındırmamasına rağmen modern nehir gemilerinin en az büyük okyanus gemileri kadar lüks oldukları belirtilmelidir.

Her iki durumda, yöneticiler bu deniz üstünde giden lüks otellerin mümkün olan en yüksek enerji verimliliğiyle çalışmasını amaçlıyor. Dünyanın en büyük nehir gemi tedarikçisi Viking River Cruises Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Tor Hagen “Eğer okyanus gemilerini seviyorsanız, nehir gemilerine de kesinlikle aşık olacaksınız” yorumunu yapıyor  

Son zamanlarda nehir gemilerinde sıklıkla görülmeye başlanan dizel-elektrik hibrit birleşimiminin kullanımı, gemilerde yüksek enerji verimliliği sağlayan seçeneklerden biridir.


 


Gemide Yüksek Verimle Elektrik Üretimi


Viking River Cruises’ın filolarında VACON NXP Liquid Cooled Drive teknolojisine sahip elektrik enerjisi ve frekans konvertörü sistemleri kullanılmaktadır. Viking gemilerinin elektrik sistemlerinden sorumlu olan Neptune Shipyard şirketinin çalışanı Michael Güldner şu şekilde açıklıyor: “VACON frekans konvertörlerinden oldukça memnunuz. Yıllardır kullandığımız bu sürücülerle, elektrik sistemlerini önemli bir şekilde geliştirmeyi başardık.”

Öndeki motor odasında iki ve arkadaki motor odasında iki olmak üzere gemide dört adet dizel-elektrikli jeneratörleriyle bulunmaktadır. VACON NXP frekans konvertörleri tarafından kontrol edilen bu 4 asenkron jeneratör elektrikli tahrik sisteminin ve gemideki şebekenin ihtiyaç duyduğu gücü sağlamaktadır. Asenkron jeneratörler, dizel motor ve jeneratörden oluşan standart sistemlere (GenSet) göre daha az maliyetlidir. Bunun yanında hız değişimine olanak sağladığından daha az yakıt tüketir. VACON NXP Liquid Cooled Drive ayrıca yolcuları rahatsız edebilecek olan gürültünün en aza indirilmesinde önemli bir rol oynar. Klasik dizel mekanik aktarma organları ile pervanelerle çalışan sürücüleri karşılaştıracak olursak, bu frekans konvertörleri dizel jeneratörlerin ses yalıtımı çok iyi yapılmış bir alanda çalışmasını sağlar.

Jeneratörleri PMS (Güç Yönetim Sistemi) ile açıp kapamak oldukça kolaydır. Böylece enerji üretimi her zaman enerji ihtiyacıyla uyumlu bir şekilde gerçekleşir.
 


VACON NXP Liquid Cooled Drive akıllı iç sistemi yükü hızlı ve güvenilir bir jeneratörlere dağıtmaktadır. Mühendisler özellikle bunu başarmak için bir kontrol konsepti oluşturma amacıyla, VACON NXP frekasn konvertörlerinin kolayca değiştirilebilen kontrol yazılımına yüklemiş oldukları VACON® Programming (IEC 61131-3) programlama aracını kullanmaktadır.

Klasik dizel-elektrikli jeneratörlerdeki ana frekans konvertörleri sistemlerinden farklı olarak, bu ssitemlerde Neptun Shipyard’da ki uzmanlar DC bara konsepti sayesinde büyük kontrol panelleri kullanmamaktadır. Böylece bu tip araçlar için kullanılacak yerler, daha farklı amaçlar için kullanılabileceğinden bu durum şüphesiz çok büyük bir avantaj sağlar. MV Viking gemilerindeki ana frekans konvertörleri ve küçük şebeke frekans konvertörleri kompakt çalışmaları ve yedekli olmaları için tasarlanmıştır. Sistemlerin tamamı EU’nun nehir gemileri için hazırlamış olduğu yönergelere uymakta ve ayrıca Germanischer Lloyds uygunluk koşullarını sağlamaktadır.



 

%20’ye Kadar Daha Az Yakıt Tüketimi


Gemilerdeki bu yenilikçi şebeke ve frekans konvertörü konseptinin sağladığı sayısız avantajlardan en önemlileri yakıttan %20 tasarruf edilmesi ve emisyonun önemli bir şekilde azalmasıdır. Bu önemli avantajlar, sistemin her zaman anlık enerji tüketimini otomatik bir şekilde hesaplayıp jeneratörlerden tam olarak ihtiyaç duyulan enerjiyi dağıtmasıyla sağlanır. Eğer gemide fren yapmak gibi çeşitli eylemler nedeniyle fazladan enerji üretimi meydana gelirse, bu enerjinin dirençlere gönderilerek absorbe edilmesi gerekmez; bunun yerine enerji DC baralara yollanır ve müşterilerin kullanabileceği formlara dönüştürülür. Böylece jeneratörlerin yükü azalır ve sonuç olarak daha az enerji üretilmiş olur. Pompa ve pervanelere yerleştirilen frekans konvertörleri sayesinde gemideki enerji tüketimi diğer gemilere göre %20 daha azdır.

DC bara sayesinde jeneratörleri senkronize etme ihtiyacı ortadan kalkar. İstenen sonuç bir saniyeden daha az bir süre içinde hazır hale gelmektedir. AC bara elektrik sistemlerinde senkronizasyon işlemleri birkaç dakika sürmekte veya toplu bir şekilde hata vermektedir. Doğru bir şekilde senkronize edildiğinde jeneratörlerin yaptığı tek şey gemi için gereken enerjiyi üretmek ve aynı zamanda bunu yaparak gemiyi tehlikeli bir durumdan korumaktır. Öte yandan DC bara geminin güvenliği ve dinamiklerini geliştirmektedir. Bu özellikle dar ve kalabalık bir nehirde ön görmesi zor durumlardan kaçınmak için oldukça önemlidir.

 

230/400 V Gemi Şebekesi Jeneratörü


VACON NXP frekans konvertörleri yedeklemeyi kolaylaştırmak için dört paralel bütünleşik şebeke transformatörünü besler. Bu sayede bütünleşik şebekeleri aynı anda çalıştırmak mümkündür.

Bu görevi kendi kendilerine, hızlı, basit bir şekilde ve aynı anda tamamlayan ilave dış senkronizasyon gerekli değildir. VACON NXP frekans konvertörleri frekans ve voltaj için programlanabilir fonksiyonda rol oynar ve birkaç jeneratör arasındaki yüklerin yayılmasını sağlarlar. Bu özellik sayesinde VACON NXP, sistemde GenSet'ler gibi davranır. Şebeke konvertörlerindeki düzenleme parametreleri düşük voltajlı elektrik panosu seçim prosesi için gereklidir.


 

Gemi ve Çevre


Gemi şirketi; gemilerinin çevre sürdürülebilirliğine ileri seviyede öncelik veriyor. Viking Nehir Gemiler;i emisyonu mümkün olduğu kadar azaltmaya odaklanıyor. Ana ve yardımcı dizel motorları karbon emisyonlarını engellemek için filtrelerle donatılmıştır. Bu gemi kıyı şebekesine bağlanabilir. Gerekli elektrik bağlantısını sağlayan şehir limanına demir atıldığında, bütün nehir gemilerinin elektriği kıyı şebekesi tarafından bu gemi teçhizat sistemine dağıtılır. Kıyı şebekesi gemi teçhizatını VACON NXP ile besler. Dizel jeneratörler bu proses boyunca kapatılırken bundan dolayı hiçbir şekilde emisyon ya da gürültü oluşmaz. Limana yaklaşırken yolcular hiçbir negatif durumla karşı karşıya gelmez.

Gemi iki otelin bakımı yapmak için 2 bağlantıya ihtiyaç duyar. Maalesef, her şehir limanı gerekli bu gemi teçhizat sistemini sağlamak için gereken kıyıya sahip değildir. Ancak daha fazla şehir limanı şehirlerdeki emisyonları en aza indirmek, çevreyi korumak ve hava kalitesini geliştirmek için bu tarz bağlantılar sağlıyor.
 

Hassas Manevralar


Viking gemilerinin jeneratör güç sistemi; geminin ön ve arka kısmında 470 kW ve 1000 kW’lık dizel jeearatöre sahiptir. VACON NXP frekans konvertörleri jeneratörlerden enerjiyi alarak 1024 Volt DC şebekeyi besler. Ön ve arka taraftaki DC kontrol panelleri 120 metrelik bir DC bara ile bağlanır. Gemide ön tarafta 4 tane 330 kW’lık Schottel ikiz pervane ve arka tarafta 340 kW’lık iki adet Schotell pompa jeti bulunur. Bu geminin hassas manevralar yapmasını kolaylaştırır ve hızı maksimum 21 km/s kadar çıkartır. Sürücü güç sistemi iki adet büyük pervane yerine dört adet dümen pervanesiyle nehir yakınlarında 135 metre uzunlukta ve 11.4 metre genişlik gemi manevrasını geliştirir. Daha sessiz çalışır. Bakım maliyeti konvensiyonel teknolojiden çok daha düşüktür. Ölçülerin hepsi büyük ölçüde yolcuların konforunu artırmaya yardım eder.
 

Büyük Güvenilirlik


Acil durumların üstesinden iyi bir şekilde geliniyor. Ani jeneratör bozulması gibi beklenmeyen sistem hatalarıyla baş edebilmek için, VACON NXP frekans konvertörleri hızlı izleme sistemi ve kontrol algoritmalarıyla donatılmıştır. Bu fonksiyon ayrıca IEC 61131-3 ile uyumlu VACON programlama aracı ile sağlanmıştır. Motor odalarından birinde çok düşük ihtimalle de olsa yangın çıkma ihtimaline karşın mürettebat arka kısmı her zaman izole edebilir. Gemi bu nedenle her zaman manevra yapabilir ve sonraki rıhtıma yanaşabilir.

Takılabilir bara opsiyon kartı sayesinde bara ile iletişim kolaydır, VACON NXP frekans konvertörü gerekli sisteme en uyun şekilde ayarlanabilir. Azaltılan tel gereksinimi sayesinde, bir bara sistemi bir çok koşula ideal olarak uygun hale getirilebilir.

PROFIBUS Viking gemilerindeki teknolojiyle iletişim için kullanılır. Kontrol ünitesindeki komutlarla bütün sürücüleri kontrol eder ve geri bildirim alır. Köprüden gemiyi güvenli bir şekilde geçirmek için sürücülerdeki bütün önemli bilgileri temin eder. Bütün VACON NXP frekans konvertörleri işletmeye alma ve onarma boyunca basit kalibrasyonlar ve iç haberleşmeler için kullanılan hızlı iç CAN bara ile bağlıdır. VACON NC Drive yazılım aracı bu baradaki noktaya sadece bir merkezi girişle bütün sürücülere giriş imkanı sunar.

Kaynak:



 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.