elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Frekans Konvertörleri İçin EN 50598‐2 IE Sınıfları

Verimlilik her konuda olduğu gibi sabit şebeke geriliminin frekans ve büyüklüğünü değiştirmek için kullanılan frekans konvertörleri için de önemli bir husustur. Bu yazımızda DANFOSS’un VLT Frekans Konvertörlerinin verimlilik konusunda sunduğu çözümleri inceleyeceğiz.



A- A+
03.06.2016 tarihli yazı 13406 kez okunmuştur.

Frekans Konvertörleri İçin EN 50598-2 IE Sınıfları


►EN 50598 CDM modülü kullanır.

►Özel testlere izin yoktur.

►Frekans konvertörleri fabrika ayarlarını kullanır.

►Sınıflandırma EMC filtreleri gibi entegre opsiyonlar içerir.
 


VLT IE2 ya da IE3/IE4 motorlar ile beslendiğinde sistem en yüksek IES sınıfı olan IES2’ye yükselecektir.
 

Frekans Konvertörlerin Verimlilik Gereksinimleri I EN 50598


Frekans konvertörlerinin etkinliklerini düzenlemek için EN 50598 standartları tamamlanmıştır. Bu standart birkaç parçaya göre düzenlenmiştir.

EN 50598-1 Genişletilmiş Ürün Yaklaşımı (EPA), pompa örneğinde olduğu gibi frekans konvertörleri ve motor entegrasyonunu tanımlamaktadır.



EN 50598-2 Enerji Verimliliği Göstergeleri ise IE0-IE2 frekans konvertörleri verimlilik sınıfları ve IES0-IES2 güç sürücü sistemleri (motor + frekans konvertörleri ) verimlilik sınıflarını tanımlamaktadır.
 


Verimlilik Sınıfları


EN 50598-2 standardı, frekans konvertörleri için IE0-IE2 verimlilik sınırlarını tanımlamaktadır. IE1 sınıfı son teknoloji verimlilik sınıfını temsil etmektedir.

Eğer frekans konvertörün kayıpları referans değerden %25 daha büyükse konvertör IE0 sınıfına girer. Eğer IE1’in referans değerinden %25 küçük ise IE2 olarak sınıflandırılır.
 

EN 50598 Standartının Kapsamı


EN 50598 standardı motor sistemlerinin verimlilik sınıflarını tanımlar ve aşağıdaki kriterleri karşılayan frekans konvertörleri için geçerlidir.

►Güç oranı aralığı 0,12 kW-1000 kW

►Gerilim Aralığı 100 V – 1000 V tek eksen AC/AC

►Düşük gerilimler için asenkron motorlu sürücü sistemleri
Aktif ön uçlu frekans konvertörleri sınıflandırma kapsamı dışındadır. Bu tip frekans konvertörleri yüksek kayıplar görüntüler.
 

► CDM Modülü:


CDM modülü şebeke beslemesi ve motor arasındaki yüklü tüm bilesenlerden oluşmaktadır. Bu modül dogrultucu, invertörler ve koruma araçları, fanlar, ek güç besleme trafoları, kablolar ve filtreler gibi ek elemanlar içermektedir. RFI filtresi gibi bileşenler de CDM’nin bir parçası olabilir.
 

► Güç Tahrik Sistemi:


Güç tahrik sistemi, motor ve frekans konvertörün kombinasyonudur. Bu sistem CDM, motor kablosu ve motordan oluşmaktadır. Tahrik ekipmanı, kayıplar ve dişlilerle birlikte mekanik parçaları içeren bir yük makinesidir.
 

► Genişletilmiş Ürün:


Genişletilmiş ürün yaklaşımı, motor ile yük kombinasyonunun enerji verimliliğine etkilerini göz önünde bulundurur. Sistemin görev profili, enerji verimliliği indeksi (EEI) için kullanılmaktadır. EEI, sistemin enerji verimliliğini değerlendirir. EEI’nın özel olarak tanımlanması ve görev profili, farklı ürünlerin standardizasyon kuruluşları tarafından belirlenmesini sağlar.
 

► Motor Sistemi:


Motor için güç beslemesi her zaman önemli bir konudur. Bunun en basit çözümü anahtar kullanımıdır. PDS (Güç Tahrik Sistemi) motor sisteminin bir parçasıdır.

 

VLT Ecodesign Gereksinimlerini Karşılamaktadır


Ecodesign direktifi, elektrik sürücüleri içeren ekipmanlardaki enerji verimliliğinin geliştirilmesi ve artırılmasını teşvik etmektedir.

Ecodesign standartları ve düzenlemeleri, enerjinin korunması ve verimliliğin artırılıp gelecekte enerji sıkıntılarının çekilmemesi için son derece önemli etkilere sahiptir.

Ecodesign, verimliliği artırmasının yanında,bileşenlerin verimliliğinin görünür olmasını sağlamaktadır. Bu sayede verimsiz bileşenler kademeli olarak piyasadan kaldırılır.


Yasal Gereksinimler

2018 yılı itibariyle Avrupa’da minimum verimlilik performansı standartlarının IE1 seviyesinde olması beklenmektedir.

IE sınıflandırma sistemi iyi tanımlanmış yük, güç faktörü ve akımı kapsar. Bu, frekans konvertörlerinin verimliliklerine göre sınıflandırılmasını sağlamaktadır.
 
DANFOSS, kullanıcılara IE ve IES sınırlarını kolaylıkla hesaplayabilecekleri ecoSmart adında çevrimiçi bir araç sunmaktadır.

Kaynak:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar