elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Üreten Kaldırım Taşları Akıllı Hale Geldi

Kaldırım taşlarından elektrik üretimi konusunda birçok inovatif proje gerçekleştiriliyor. Pavegan isimli firma bu alanda yenilikçi bir yaklaşımla elektrik üreten kaldırımları akıllı hale getirerek veri toplamayı başardı. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
16.05.2016 tarihli yazı 18996 kez okunmuştur.
2009 yılından beri elektrik enerjisi üreten kaldırım karosu üreten Pavegan firması, yenilikçi bir yaklaşımla bu karoları akıllı hale getiriyor. Piezoelektrik etki ile üzerine basıldığında mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren kaldırımlar tasarımdan – teknolojisine kadar birçok yenilik getirecek düzeyde.
 


 


Öncelikle karoların tasarımına baktığımızda alışılmış kare/dikdörtgen şeklin yerini üçgen şeklin aldığını görüyoruz. Bu üçgen tasarım ile enerji üretiminde ve veri yakalanmasında kolaylık sağlanmış. Firma yetklilerinin yaptığı açıklmaya göre üçgen karoların eski karolara kıyasla 200 kat daha fazla güç ürettiği ve her adım başına güç üretimin ortalama 5 watt olduğu belirtiliyor.

Tasarım ve enerji verimliliğinin yanı sıra bu karolarda asıl yenilik ise veri toplanması ile gerçekleşecek. Nesnelerin interneti ile karolarda anlık olarak yolun hangi bölgesinden kaç kişinin geçtiği ve yoğunluk haritası elde edilebilecek ve karolardaki enerji üretim verileri toplanabilecek. Ayrıca Pavegan şirketinin Tribal Planet şirketiyle yaptığı anlaşmasıyla karolar için özel mobil uygulama geliştirildi. Böylelikle uygulamayı kullanan kişiler hangi karodan geçtiklerini yani attığı her adımı anlık olarak izleyebilecek.



 
►İlginizi Çekebilir: Teknoloji Harikası Akıllı Yollar


Elektrik üreten kaldırımlar günümüzde insan trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde kullanılıyor. Paris Maraton’un da ve bazı statlarda da kullanılan elektrik enerjisi üreten kaldıramlar ile çevre ve yol aydınlatması ile reklam bilboardlarında kullanılıyor. Karoların akıllı hale gelmesiyle verilerin depolanması ‘sistem izlenebilirliği’ için büyük bir avantaj sağlayacak.


Kaynak:
 

Gizmag
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.