elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dijital İkiz Teknolojisi İklim Krizini Durdurabilir mi?

Dijital ikiz teknolojisi endüstriyel anlamda çok büyük faydalar sağlıyor. Peki daha büyük bir amaç uğruna kullanılabilir mi? İklim krizi için dijital ikiz projesi hakkındaki detaylar yazımızın devamında.



A- A+
28.11.2021 tarihli yazı 3651 kez okunmuştur.
Dijital ikiz teknolojisi, hâlihazırda üretilmiş veya üretilecek bir nesnenin, makinenin veya sistemin gerçek dünyada nasıl performans gösterdiğini, ne tür sorunlarla karşılaştığını veya yapılacak değişikliklere nasıl tepki vereceğini inceleyebileceğimiz bir sanal model oluşturur. Şimdiye kadar dijital ikiz teknolojisi genellikle endüstriyel alanlarda kullanıldı. Artık iklim krizini durdurmak için kullanılabilir.

Geçtiğimiz yıllarda çeşitli iklim modelleri sayesinde yaşanılabilecek iklim krizi senaryolarına karşı belirsizlikler ortadan kalkmıştı. Fakat bu modeller dünyanın iklimini yönlendiren atmosfer ve okyanuslar gibi sistemlerdeki değişiklikleri izleyerek ve tahmin ederek oluşturuldu. Bir başka deyişle bu modeller küresel boyutta olduğu için olası bir iklim krizi durumunda günlük yaşantının nasıl etkileneceği ve yerel bazda nasıl etkilerin olacağını göstermiyor. Bu sebepten dolayı araştırmacılar dünyanın dijital ikizini oluşturmanın fayda sağlayacağını düşünüyor.

Büyük çip üreticilerinden Nvidia bu alanda çalışmaya başladı. “Earth-2” adını verdiği bir süper bilgisayar geliştiren Nvidia, bu bilgisayar ile dünyanın dijital ikizini oluşturmayı ve incelemeyi hedefliyor. Şirketin CEO’su Jensen Huang: “Sonunda, dünyanın iklimini bundan 10, 20 veya 30 yıl sonra simüle etmenin, iklim değişikliğinin bölgesel etkisini tahmin etmenin ve çok geç olmadan hafifletmek ve uyum sağlamak için harekete geçmenin bir yolunu bulabiliriz" dedi.

Nvidia’nın yaptığı açıklamaya göre dünyanın dijital ikizini oluşturmak ve bu ikizdeki iklim modellerinin çözünürlüğünü ve hızını artırmak için makine öğrenimi büyük bir önem taşıyor. Bu durumdan dolayı Nvidia “Modulus” adını verdikleri bir makine öğrenimi sistemi geliştiriyor. Modulus sayesinde büyük sistemler çok daha fazla ve kolay incelenebilecek. Günümüzde çoğu iklim simülasyonu karmaşık denklemler tarafından yönlendiriliyor. Bu denklemlerin çözülmesi hem çok zaman alıyor hem de çok maliyetli. Dolayısıyla Modulus bu sorunları ortadan kaldırabilir.



Bazı araştırmacılar Nvidia’nın bu özel konu için geliştirdiği donanımları olumlu gelişmeler olarak bulsa da, asıl odaklanılması gereken noktanın yazılım ile ilgili olduğunu düşünüyor. Çünkü yapılacak ikiz çok kapsamlı bir ürün olacak ve tüm değişkenlerin birbiriyle iletişim halinde olması gerekiyor.

Proje önümüzdeki on yıl içinde kademeli olarak uygulanacak. İlk aşama olarak 2 adet dijital ikiz üzerine çalışmaya karar veren Nvidia, ilk ikizin sel ve orman yangınları gibi aşırı hava olaylarını tahmin etmesini diğer ikizin ise iklim adaptasyonunu destekleyici nitelikte olmasını hedefliyor.

Kaynak:

spectrum.ieee.org
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.