elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dijital İkiz:
Fiziksel ve Dijital Dünyanın Köprüsü

Ürün geliştirme süreçlerinde, ürünün kullanım süresi boyunca oluşabilecek arıza durumları hakkında araştırmalar ve varsayımlar yapılarak, olası arızanın önüne geçilmeye çalışılır. Peki ya artık varsayımları bir kenara bırakıp, ürün çalıştıktan sonra elektronik devre kartındaki izolasyon problemi yüzünden aşırı ısınacağını belirten bir sistem olsa nasıl olurdu? Nasıl olabileceğini buyurun yazımızda görelim.



A- A+
12.02.2019 tarihli yazı 9087 kez okunmuştur.
Üretim sektöründen, sağlık ve hizmet sektörüne kadar birçok alan dijitalleşmenin getirdiği teknolojik gelişmeleri kendilerine entegre ederek, daha iyi ürüne ve hizmete; daha az maliyetle, daha az sorunla ve daha kısa sürede ulaşmak amacı içerisinde. Bu amaç doğrultusunda; ‘dijital ikiz’ kavramı son zamanlarda ön plana çıkmaya başladı.

Fiziksel bir sürecin, ürünün, cihazın, sistemin dijital ortamda oluşturulan kopyasına ‘dijital ikiz’ adı verilir. Peki nedir bu ‘dijital ikiz’ ve nelere çözüm olacak bunu konuşalım.

Fiziksel ve dijital dünya arasında köprü görevi görecek olan dijital ikiz teknolojisi, herhangi bir nesnenin, cihazın, hizmetin fiziksel olarak oluşturulmadan dahi dijital ortamda birebir kopyasının oluşturulmasıdır.  Akıllı sensörler veya IoT sensörleri ile fiziksel ortamdan alınan tam zamanlı veriler dijital ikize giriş olarak aktarılır. Dijital ikiz bu verileri işleyerek analiz eder ve çıkış bilgilerini bize verir. Bu sayede olası sonuçlar çok kısa zamanda, maliyet kaybı yaşamadan görülür ve üretime geçilmeden oluşabilecek sorunlar tespit edilir. Şunu belirtmekte yarar var; elde edilen dijital ikizin çıkış bilgileri ve analizleri gerçek zamanlıdır. Sensörlerin fiziksel ortamdan çektikleri veriler değiştikçe, analiz sonuçları ve elde edilen veriler de değişir.




►İlginizi Çekebilir: Dijital Şalt Sahası Nedir?

Fiziksel olarak düzgün çalışan bir cihazın dijital ikizinde meydana gelen arızalar, analiz edildikten sonra gerçek dünyadaki cihazda gerekli bakımları yapılır ve böylece oluşabilecek arıza veya sorunlar engellenir.

IoT teknolojisine ve sensörlere düşük maliyetler ile sahip olunması, kullanıcı şirket ve üretici sayısını her geçen gün artırmaktadır. 2021 yılına gelindiğinde büyük üreticilerin yaklaşık %50’sinin dijital ikiz teknolojisini aktif olarak kullanacağı öngörülürken, dijital ikizin yaşam döngüsü yönetimindeki dinamikleri değiştirmesi ile maliyet, zaman gibi konularda %10 - %15 oranlarında gelişmeler ve iyileştirmeler meydana getireceği düşünülüyor. Bunların yanında oluşacak yeni iş alanları ve meslek dalları ile de istihdam artışına sebep olacağı belirtiliyor.

Uygulama alanlarına bakacak olursak;

Üretim sektöründe büyük üreticilerin çoğunlukla kullandığı dijital ikiz teknolojisi ile ürün üretim bandına çıkmadan, dijital ikizinin üzerinde yapılan analizler ve çıkarımlar ile tasarımı, düzeni ve yapısı değiştiriliyor. Böylelikle fazla maliyet önlenip, kullanıcıya daha kısa sürede, daha az sorunla sunuluyor. Satış sonrasında da, ürünün yaşam döngüsü dijital ikizi üzerinden incelenebiliyor. Örneğin; General Electric firması uçak motoru üretiminde, fiziksel ortamda uçak motorunun testleri yapılırken, alınan veriler gerçek zamanlı olarak dijital ikize aktarılıyor ve olası arıza durumları, malzeme yaşlanma zamanı ve diğer durumları tespit edilerek motorun parçaları veya kendisi yenileniyor.



Otomotiv endüstrisinde ise; başta Tesla firması olmak üzere firmalar otonom araç konusunda büyük uğraş verip, geliştirme çalışmaları yapıyor. Aracın motor ömrü, mekanik yaşlanması, olası çarpışma anlarında meydana gelebilecek hasar durumu, aerodinamik tasarımının yanlışları ve bunun gibi birçok kriter üzerinden araç son kullanıcıya ulaşmadan, dijital ikiz teknolojisini kullanarak geliştirmeler, yenilikler, iyileştirmeler yapılıyor.


Yukarıda bahsettiğimiz uygulamalar dijital ikiz teknolojisinin kullanıldığı alanlardan sadece iki tanesi. Gün geçtikçe daha çok firma bu teknolojiyi öğrenip, kullanmaya başlayarak şüphesiz daha az maliyet ve zaman ile en iyi ürünü ve sistemi kullanıcılara sunacak.  Bekleyip, göreceğiz.


Kaynak:

►siemens.com

►networkworld.com
►forbes.com

Resul Çevik Resul Çevik Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar