elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ölçüm Cihazı Özellikleri
[Özel Dosya]

Ölçme, fiziksel büyüklerin bulunduğu her alanda olduğu gibi elektrik ve elektronikte de çok önemlidir. Algılayabileceğimiz dünya, bildiğimiz dünyadır. Duyularımız ile algılayamadığımız olguların ölçülmesi, onları algılayabilmemizi sağlar. Kurduğumuz devrelerin çalışmasında ortaya çıkabilecek sorunların üstesinden gelmede ölçümün büyük önemi vardır. Bu yazımızda ölçüm ve ölçümün incelikleri anlatılacaktır.



A- A+
20.06.2013 tarihli yazı 81787 kez okunmuştur.
Dijital veya sayısal Multimetre, direnç, akım ve gerilim gibi büyüklüklerin yanında bazı elektronik devre elemanlarının değerlerinin ölçümünü tek bir bütünleşik ölçüm aletinde birleştirmiş ve ölçüm sonucunu ise sayısal olarak değerlendiren ve genellikle likid kristal bir ekranda gösteren cihazlardır. Multimetrenin angi büyüklüğü ölçeceği, mod seçicisinni getireceği konum ile belirlenir.

Doğru akım gerilimi, direnç ve akım ölçümlerinin yanında kondansatör, diyot, sıcaklık, alternatif gerilim ve mili Volt kademeleride mevcuttur. Ölçümü yapabilmek için cihazın ölçüm ucu yani Com ve pozitif problar elemana temas ettirmek yoluyla kullanılır.



Direnç Ölçümü ve Kısa Devre


Multimetre ile direnç ölçümü yapmadan önce mod seçiciyi resimde görüldüğü gibi, direnç ölçüm moduna getirelim. Direncin yönü bulunmadığı için, probların konumu önemli değildir. Multimetrenin modeline göre direncin birimini ohm değerinin yanına yerleştirecektir. Multi metredeki özellikten kısa devre olup olmadığını görebilirsiniz.
 


 

Gerilim Ölçümü


Bir doğru akım kaynağının gerilimini ölmek için, öncelikle multimetre mod seçicisini, DC akım V simgesi üzerine getirmeliyiz. Burada dikkat edilmesi gereken, kırmızı renkli pozitif probun kaynağın (+) ucuna, siyah renkli Com probun ise negatif (-) ucuna dokundurulması gerektiğidir. Aksi halde voltajı negatif olarak gösterecektir Alternatif akım gerilimini ölçmek için ise, DC volt modunun yakınında olan AC modunu seçmelisiniz. Bu şekilde yaptığımız ölçüme kaynak geriliminin boşta ölçümü denebilir.

 

İşletme Geriliminin Ölçümü


9V'luk güç kaynağımızla bir direnç ve Led'den ibaret bir devre oluşturduk. Devrenin gerilimini giriş ve çıkış uçlarından ölçtüğümüzde, başka bir deyişle, multimetreyi devreye paralel bağladığımızda, gerilimin yük üzerinde bir miktar düştüğünü gözlemleyebiliriz. Şimdi ölçtüğümüz gerilim devrenin işletme gerilimidir.
 

 


Devre Akımının Ölçülmesi


Bir devreden geçen akımı ölçmek için, multimetre devreye seri bağlanır. Multimetre alternatif akımı ve doğru akımı kendisi seçmektedir Otomatik kademeli multi metreler kullanım kolaylığı açısından avantajlıdır.







 

Osman Kemal Dağ Osman Kemal Dağ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar