elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nükleer Santralde Keşif Yapacak Robot:
Toshiba ROV

Toshiba, 11 Mart 2011'de Japonya'da yaşanan 9 büyüklüğündeki depremin ardından büyük hasar gören Fukuşima Nükleer Enerji Santrali'nde su altındaki 3. reaktör ana muhafaza gemisi içerisinde gezinebilmesi için minik bir su altı robotu geliştirdi.



A- A+
19.06.2017 tarihli yazı 10499 kez okunmuştur.
Fukuşima Nükleer Enerji Santrali 2011 Tohoku depremi ve ardından yaşanan tsunami sonrası atmosfere büyük oranda radyoaktif madde salınmasına sebep olmuştu. Yaşanan kazanın ardında yaklaşık 6 yıl geçmesine rağmen kazanın izleri hala tam anlamıyla silinmedi. Bu konuda Toshiba nükleer enerji santralinin su altında kalan kısımlarında çalışma yapılabilmesi adına yeni bir robot geliştirdi. ROV isimli bu robotun santrale konumlandırılması santralin hizmetten uzaklaştırılma sürecine büyük ölçüde yardımcı olacak.

Uluslararası Nükleerden Arındırma Araştırma Enstitüsü (IRID) ile birlikte Japonya'nın çok uluslu şirketleri su altına dalabilen uzaktan kumandalı bir araç (ROV) geliştirdi. Toshiba ROV isimli bu robot Fukuşima Nükleer Enerji Santrali'nde su altında bulunan 3. reaktör ana muhafaza gemisinin giriş deliğinden geçebilecek kadar küçük boyutlarda tasarlandı. Geminin erişime açık alanı yaklaşık 14 cm uzunluğunda. Bu sınır içerideki durumu değerlendirmek için gönderilebilecek tüm robotların boyutunun sınırlandırılma ihtiyacının ortaya çıkarıyor. Yeni geliştirilen Toshiba ROV sadece 13 santimetre çapında ve 30 santimetre uzunluğunda olup hasar gören üçüncü reaktör ana muhafaza gemisini araştırmak için yeterli boyut ve sağlamlıkta.

Fukuşima Nükleer Enerji Santrali'nde yaşanan kazadan bu yana yaklaşık 6 yıl geçti fakat 3. reaktörün içi bugüne dek görüntülenemedi. Toshiba'nın Fukushima Restorasyon ve Yakıt Döngüsü Proje Mühendisliği Bölümü üst düzey yöneticilerinden olan Tsutomu Takeuchi reaktörün içinin görüntülenmesi enkazın çıkarılması adına işimizi oldukça kolaylaştıracak dedi.

 


►İlginizi Çekebilir: Çernobil Reaktör Kazası [Özel Dosya]

20 Ekim 2015'te Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi 3. reaktör ana muhafaza gemisi ile ilgili ölçümler gerçekleştirmişti ve 6 metre derinlikte soğutma sıvısı ile birlikte sular altında kaldığını keşfetmişti. 3. reaktör ana muhafaza gemisine erişmek ve soğutma suyuna batmış enkaz ve yakıtları haritalamak suretiyle IRID ve Fukuşima yetkilileri tesisi temizlemek için doğru ve gelişmiş bir yöntem belirleyebilecekler.

Toshiba ROV ön/arka kameraları ve LED ışıklarla donatılmış radyasyona dayanıklı bir robottur. Robot su altında hareketin sağlanması için dört arka ve bir ön itici ile donatılmıştır. Küçük robottan geminin içinde ne olduğuna dair görseller aktaracağı bir video yayını aktarması ve enkazların tamamen nasıl temizleneceği hakkında bilgiler sunması da bekleniyor. Toshiba ROV'a gidiş hareketlerinin uzaktan kontrol edilebilmesi için operatöre erişimini sağlayan bir kablo da ilave edilmiş.

 

Toshiba Nükleer Enerji Sistemleri ve Servisleri Bölümü Genel Müdürü Goro Yanase, Fukuşima I Nükleer Enerji Santrali'nde bir teftiş sağlaması adına bu robotu geliştirdik ve bu robotun atıkların temizlenmesi için bize önemli bilgiler vermesini umuyoruz diyerek Toshiba ROV'dan beklentilerini dile getirdi. Fukuşima Nükleer Enerji Santrali'nin hizmetten uzaklaştırılması ve enkazların temizlenmesi sırasında birçok teknoloji gelişme meydana geldi. IRID Ar-Ge Stratejisi Planlama Departmanı Genel Müdürü Hirohisha Kuwabara ise konuyla ilgili IRID ve Toshiba bu yıl şubat ayında 2. reaktör ana muhafaza gemisinin iç kısmını incelemek için akrebi anımsatan bir robot geliştirmişti ve tesisin hizmetten kaldırılmasına katkıda bulunacak bu tür gelişmelere hızla devam edeceğiz dedi.
 


Kaynak:

interestingengineering
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.