elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nanokristaller ile Işık Tabanlı Hidrojen Üretimini Artırmak

Rochester Üniversitesi’nde bir grup kimyager, hidrojen üretimini artırarak ve mevcut ışığa dayalı hidrojen üretim sistemlerinin maliyetini düşürerek hidrojen enerjisinin çekiciliğini artırmaya çalışıyorlar.



A- A+
25.11.2012 tarihli yazı 14714 kez okunmuştur.
Hidrojen birincil enerji kaynaklarından üretilen bir yakıttır. Hidrojeni diğer kaynaklardan cazip kılan en önemli özellik kolayca elektrik enerjisine dönüştürülebilmesi ve sera gazı emisyonu oluşumuna neden olmamasıdır. Bu yüzden 20 yy ‘da daha çok ve daha verimli kullanılan bir enerji kaynağı olacağı muhtemeldir.

Hidrojen üretiminin dezavantajlarından biri ışık emici malzemenin dayanıklılığındaki eksikliktir. Rochester Üniversitesi’ndeki bilim adamları bu sorunu nanokristalleri birleştirerek aştıklarını belirtiyorlar.

Nanokristaller ve Nikel Katalizörler Işık Tabanlı Hidrojen Üretimini Büyük Ölçüde Artırıyor


20 yıldır nanokristaller üzerinde çalışmalar yapan kimya Profesörü Krauss, organik moleküllerin genellikle fotokatalitik sistemlerde ışık yakalamak için kullanıldığını belirtiyor ve ekliyor: “Diğer organik moleküllerin aksine nanokristaller en az iki hafta boyunca herhangi bir bozulma belirtisi göstermez.”

Işık kaynağından gelen fotonlar, nanokristallerin içindeki elektronları harekete geçirir ve onları nikel katalizörlere aktarır. İki elektron bir araya geldiğinde, sudaki protonlar katalizör üzerinde bir araya gelerek bir hidrojen molekülü (H2) oluştururlar.

Nanokristaller üzerinde araştırma yapan bir diğer Profesör Holland da bu sistemin çok dayanıklı olduğunu ve hidrojen üretimini elektronlar uzaklaştırıldıktan iki hafta sonra da tuttuklarını belirtiyor. Holland: “Muhtemelen bu sistem iki haftadan daha uzun süre dayanabilir, ama artık sabrımız tükendi.” diyerek bu işte daha iyi ve kesin sonuçlar elde etmek istediklerini belirtiyor.

Kaynak:  Science

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.