elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ev Tipi Hidrojen Pili Tanıtıldı:
Lavo

Geçtiğimiz günlerde Avustralya merkezli enerji şirketi Lavo, 2021 yılında üretimine başlayacağı yeni ev tipi enerji depolama sistemini tanıttı. Yeni geliştirilen bu teknolojinin detayları haberimizde.



A- A+
01.02.2021 tarihli yazı 5721 kez okunmuştur.
Güneş enerjisinden en etkili şekilde faydalanmanın yolu; güneşlenmenin olduğu saatlerde enerjiyi üretmek, olmadığı zamanlarda da enerjiyi depolayabilmektir. Günümüz teknolojisinde  en iyi enerji depolama yöntemlerinden biri  lityum iyon pil teknolojisidir. Tesla şirketinin; lityum iyon pil teknolojisiyle, güneş enerjisini evlerde kullanmak amacıyla geliştirdiği ev tipi enerji depolama bataryası Powerwall buna bir örnektir. Son günlerde Avustralya merkezli enerji şirketi Lavo, Tesla'nın Powerwall'una rakip olacak yeni bir ev tipi enerji depolama sistemi geliştirdi. Lavo şirketi sadece güneşi değil, şebeke suyunu da kullanarak evinizin yan tarafına koyabileceğiniz ve fazla enerjinizi hidrojen olarak depolayabilecek bir sistem inşa etti.

Lavo’nun Green Energy Storage System adını verdiği bu kabinin boyutları 1.680 x 1.240 x 400 mm ve 324 kg ağırlığında. Lavo bu sistemin, 
Avustralya'daki ortalama bir  evin 2 gün boyunca elektrik ihtiyacını karşılayabilecek hidrojen hibrit bir pil olarak tanımlıyor.


Şekil 2:Lavo’nun Yeşil Enerji Depolama Sisteminin Çevrimi

►İlginizi çekebilir: Enerji Depolama Sistemleri ve Ekonomik Geleceği

 
Kabin, hibrit bir güneş invertörüne ve şebeke suyuna bağlanarak çalışıyor. Şebekeden alınan su  arıtma ünitesinden geçirilerek elektroliz ediliyor. Elektroliz sonucu çıkan oksijen serbest kalırken, hidrojen ise LAVO’nun kendi geliştirdiği ve patentini aldığı 4 adet metal hidrit depolama ünitesine transfer ediliyor. Lavo enerji ihtiyacında, eve hızlı yanıt sağlamak  için 5 kWh gücünde  küçük tampon bir Lityum-iyon pil kullanıyor.  Tasarladığı bir uygulama aracılığıyla da izleme ve kontrol sağlanabiliyor.

Tesla’nın geliştirdiği Powerwall’ın kapasitesi 13.5 kW iken Lavo’nun geliştirdiği bu sistemle 40 kW'a kadar enerji depolanabiliyor. Yani Lavo , Tesla Powerwall’dan 3 kat fazla enerji depolama kapasitesine sahip.

Lavo ve Tesla Powerwall karşılaştırmasına bir de maliyet açısında bakalım. Tesla’nın Powerwall’ının maliyeti  13.000 dolar seviyelerinde. Lavo’nun maliyeti ise şuan için  26.900 dolar ancak bu fiyatın 2022'nin son çeyreğinde 22.800 dolara düşmesi bekleniyor.

 
Şekil 2:Soldaki bu dört küçük kırmızı kapta 40 kWh değerinde hidrojen tutulur ve bu büyük kabin pil, elektrolizör ve yakıt hücresi ile birlikte alınır.

►İlginizi çekebilir: Lityum İyon Bataryaları ve 2020 Yılındaki Gelişmeleri

 
Lityum iyon pil sistemlerine göre olumlu yönleri neler?
Lavo, sisteminin 30 yıl boyunca arızalanmayacağını belirtti.Bu süre lityum batarya sistemlerinin genel ömrünün 2 katı. Atılacak toksik kimyasallar da olmadığı için Lavo daha çevreci bir yapıya sahip.

Lityum iyon pil sistemlerine göre olumsuz yönleri neler?
Güvenlik yönü kesinlikle tartışmaya açık. Lavo, herhangi bir sızıntının çok hızlı bir şekilde yayılacağını dile getirirken benzin ya da doğal gaz gibi diğer geleneksel yakıtlardan daha tehlikeli olmadığını da ifade etti. Sonuç olarak bu sistem hidrojen depolamakta ve bu tür cihazlar patlayıcı olarak kabul edilmekte.

Bir de verimlilik konusu var elbette. Lityum iyon piller, düşük iç dirence sahip olduğundan minimum kayıpla enerjiyi depolar ve serbest bırakır. Yüksek enerji depolama kapasiteleriyle %90’ın üzerinde verimliliğe sahiptir. Ancak Lavo’daki sistem gibi sudan elektroliz yoluyla hidrojen üretme sürecinde enerjinin yüzde  20’si kaybedilir. Bunun yanında hidrojeni bir yakıt hücresi aracılığıyla enerjiye geri dönüştürme aşamasında da  depoladığı miktarın yaklaşık yarısını kaybeder. Bu da verimlilik noktasında ortalama bir lityum iyon batarya sisteminin altında kaldığı gösterir.

Sonuç olarak hidrojen şuan da enerji sektöründeki en sıcak konulardan biri. Ancak gerek güvenlik gerekse verimlilik açısından alışılmış pil sistemlerinden sonra Lavo’nun ilk ev tipi hidrojen pil teknolojisinin satışı zor olacak gibi  görünüyor.

Kaynak:


► newatlas.com
► lavo.com
► tesla.com

Yazar: Cemre AÇIKGÖZ


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.