elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kesintisiz Güç Kaynağı ile İnvertör Arasındaki Farklar Nelerdir?

UPS ve invertör, elektrik sistemine yedek beslemeyi sağlayan cihazlardır. UPS ile invertör arasındaki en büyük fark, UPS'in ana beslemeden aküye geçişinin çok yakın olmasıdır, invertörde ise şebeke beslemesinden aküye geçiş zaman alır. UPS ve invertör arasında daha başka ne gibi farklar vardır, ayrıntılar yazımızda.



A- A+
15.12.2018 tarihli yazı 14379 kez okunmuştur.
Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte elektronik cihazlara olan bağımlılığımız artmaktadır. Doğal afetler (yıldırım, şimşek vs.) veya çeşitli teknik arızalardan dolayı oluşan elektrik kesintileri cihazların çalışmasını durdururken, elektronik cihazların iç devrelerinde oluşan dalgalanma, cihazların aşırı hasar almasına neden olur. Bu nedenle hiçbir elektronik cihazın her zaman sorunsuz çalışması mümkün değildir. Mümkün olabilmesi için, cihazların sabit ve ideal olarak hiç bitmeyen bir güç kaynağıyla beslenmesi gerekir. Bu mümkün olmadığından kesintisiz güç kaynağı (Uninterruptible Power Supply=UPS ) ve invertör gibi yedek besleme cihazlarını kullanılır.
 

Böylelikle cihazlar elektrik kesintilerinden etkilenmezler ve cihazlara güç beslemesi sağlanılabilir. Ancak, UPS  ve invertörlerin her ikisi de ana güç kesintisi sırasında güç kaynaklarının yedeklemesini sağladığından, cihaz kullanıcıları tarafından UPS ve invertör arasındaki farklar karıştırılmaktadır. İnvertörler, güç kaynağında uzun süreli gecikmelerden etkilenmeyen elektrikli cihazlar için daha fazla tercih edilir. UPS ise bilgisayar, sunucular, iş istasyonları, kritik görevler yerine getiren ve güç kaynağındaki gecikmeleri tolere edemeyen elektronik cihazlar için kullanılır.
 
 

Kullanılma amaçları aynı olan kesintisiz güç kaynağı ile invertörü birbirinden ayıran özellikleri aşağıda yer almaktadır.
 

Fonksiyon

UPS, güç kaynağını anında yedekleyen bir elektrik cihazıdır. Cihazların sorunsuz ve hasarsız bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlar. İnvertör doğru akımı alternatif akıma dönüştüren ve aküde depolayan devreden oluşur. Güç kaynağı kesildiğinde, bu doğru akım gücü alternatif akım gücüne dönüştürülür ve ilgili elektronik aygıtlara iletilir.
 

Çalışma Prensipleri

İnvertör, cihazların ilgili gereksinimlerini karşılamak için DC gücünü (aküsünde saklanır) AA gücüne dönüştürür. DC gücünü ne zaman kullanacağını belirlemek için röleler ve sensörler kullanır, aksi takdirde DC gücü için pili şarj eder. UPS, güç sağlamak için invertörün çalışmasına benzer şekilde görevini yerine getirir. Bununla birlikte, UPS, giriş voltajı seviyesini izler ve voltaj düzenlemeleri açısından bunu işler.

UPS = Akü şarj cihazı + İnvertör


 

Geçiş Süresi 

Geçiş süresi, elektrik kesintisi sonrasında güç kaynağı sağlamak için pil yedekleme sisteminin toplam süresidir. Bir invertör 500 milisaniyeye kadar alırken, UPS de 10 ile 15 milisaniye sürer. Her ikisinde de gecikmeler nominal ve olabildiğince az olsa da; invertör, hassas güç işletim cihazları açısından çok daha iyidir.
 

Giriş Gücü Gereksinimleri

İnvertör UPS’ye kıyasla daha geniş bir giriş gücüne sahiptir. UPS, 240-270V AA'da çalışırken, invertör 170-270V AA’da çalışır.
 

Tipler

Bir invertör; kare dalga, yarı dalga ve sinüs invertörleri olmak üzere üç tipe ayrılabilir. Adından da anlaşılacağı gibi, bu türler üretilen dalganın türüne dayanmaktadır. UPS temelde üç tiptir: Çevrimdışı UPS, Çevrimiçi UPS ve Line-Interactive UPS.
 

Gerilim Dalgalanmaları

Giriş beslemesindeki gerilim dalgalanmaları UPS tarafından ayarlanabilirken, çıkış voltajlarının da mümkün olduğunca düzgün olması istenir. Voltaj çıkışlarının düzeltilmesinde, UPS invertöre kıyasla daha iyi kabul edilir. İnvertör voltaj dalgalanmalarına karşı koruma sağlamaz.
 

Devre Gelişmişliği

Devrede gecikmeyi azaltarak yüksek kaliteli çıkış sağladığı için, UPS devresi, invertöre göre çok daha karmaşıktır.
 

Fiyatlandırma

Genellikle UPS'ler, invertörden daha pahalıdır. 
 

Uygulama

Bilgisayarlar, sunucular, ağ anahtarları, iş istasyonları, tıbbi ekipmanlar gibi kritik görevleri yerine getiren ve güç kaynağındaki gecikmeleri tolere edemeyen uygulamalar için kullanılır. İnvertörler genel elektrik uygulamaları için daha fazla tercih edilir ve güç kaynağında uzatılmış gecikmelerden etkilenmezler.
 

Koruma

UPS, ani voltaj yükselmelerine, voltaj düşüşlerine, ana frekansın istikrarsızlığına ve harmonik bozulmalara karşı koruma sağlar. İnvertör, hat anormalliklerine karşı koruma sağlamaz.
 

Akü

UPS’de sızdırmaz bakım gerektirmeyen (SMF) akü kullanılır. İnvertör de düz plaka veya tübüler batarya kullanılır.
 

Pil Bakımı 

UPS, herhangi bir bakım gerektirmez. İnvertör, sürekli bakım gerektirir, damıtılmış su çıkışları düzenli aralıklarla doldurmalıdır.
 

Enerji Tüketimi

UPS, invertöre göre sabit batarya şarjı nedeniyle daha fazla enerji tüketir.


Yazar: Şule Güneş



Kaynak:

electronicalnotes

engineersgarage
 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar