Yeni Klimalar Soğuturken Elektrik Üretiyor
Florida merkezli Be Power Tech firması geçtiğimiz günlerde yüksek verimliliğe sahip bir klima tasarladıklarını açıkladı. Bu proje HVAC (Isıtma, Soğutma ve Havalandırma) sistemlerini kullanan kurumsal ve bireysel kullanıcıları oldukça yakından ilgilendiriyor. Soğuturken elektrik üreten klimaların ayrıntıları haberimizde.
06.08.2016 tarihli yazı 9174 kez okunmuştur.
Proje kapsamında geliştirilen klima sistemleri havayı soğutma işlemini gerçekleştirmekle birlikte ayrıca potansiyel bir kazanç oluşturabilecek miktarda elektrik üretimini de sağlıyor. Geliştirilen cihaz en verimli klima olma özelliğini taşırken, cihaz üzerinde yüksek teknolojili yeni teknikler kullanılıyor. Sistem sıcak ve nemli havanın tutulmasıyla ve bir nem giderici aletin bir kütle transfer cihazı içerisine konumlandırılmasıyla çalışır. Bu sisteme HMX olarak kısaltılmıştır. Bir sıvı kurutucu madde ya da yüksek konsantrasyonlu bir tuz daha sonra HMX'in üzerine ilave edilir. Tuz daha sonra havadan nemi emer ve tuz su konsantrasyonundaki dengeyi sağlamak için su basıcı kullanılır.
Tuz çözeltisi havadaki nemi emdikten sonra tuz konsantrasyonu olarak daha az bir yoğunluğa sahiptir. Bu su bir buharlaştırma cihazına pompalanır. Buharlaştırma işleminde tuz çözeltisi ısınır ve havanın izole edilmiş bir ortamda soğuması için dış hava ve su gereklidir. Hava daha sonra soğutma girişimine karşın ısıtılır. Havayı soğutmak için başka bir HMX sistemi devreye girer ve bu devreye giren sistemle diğer sistem iki ayrı akım içinde kapanmış bir yapıyla ayrılmıştır. Havanın sıcaklığını düşürmek için su ile birlikte buharlaştırıcının kullanımını sağlayacak bir akış sokulur. Ortam kapsamındaki bir diğer akış bir ısı dağıtıcısı boyunca geçerek iki hava akımının bir noktaya doğru yöneldiği doğrultuya doğru akar fakat bu iki hava akımı asla karışmaz. Isı enerjisi ortamdan uzaklaşır, böylelikle havanın bir kez daha ortama verilmesinden önce hava soğutulur.
Soğutma sistemlerinde doğal olarak soğutmayı sağlayan gerekli mekanizmayı oluşturmak için yüksek konsantrasyonlu tuz çözeltisi ve suyun dolaşımını başlatmak ve devam ettirmek gerekmektedir. Bu nedenle, bu sistemlerin çalışabilirliğinin sürdürülebilmesi ve ana fonksiyonlarının sürekli çalıştırılabilmesi için gerekli olan elektrik enerjisini elde etmek amacıyla bir yakıt hücresi kullanılır. Elektrik enerjisinin elde edilmesi içinse içinde depolanan kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmek için doğalgaz kullanılır. Bu olayı gerçekleştirmek için içinde motor düzeneği bulunan bir sistem kullanılır. Bu motor düzeneğinin yan ürünleri olarak su, ısı ve CO2 ortaya çıkmaktadır. Sistemde bu ürünlerden ikisi yeniden tanıtılarak sistem içerisinde yeniden kullanılmaktadır.
Sistemde ısı su buharının geri kazanıldığı yerde sıvı kurutucunun nemini almak için kullanılır. Şirket yetkilileri klimaların yakıt hücrelerinin kullanıldığı bu sistemle daha az elektrik tükettiklerini belirttiler. Tasarruf edilen elektrik ise şebekeye tekrar geri basılabiliyor veya bu elektrikle yapılar içerisinde kullanılan doğalgaz maliyeti geri kazanılabiliyor. Sistemle gelen enerji fazlalığının kullanılan doğalgaz maliyetinden çok daha fazla değerlerde tasarruf sağladığı bildirildi. Şirket yetkilileri tasarladıkları bu cihazın kullanımının artmasının çevre korunmasında ve iyileştirilmesinde oldukça önemli bir yeri olacağını açıkladı.
BeCool adı verilen bu sistemin ayrıca zehirli kimyasalların %100'ünün emisyonunu azaltırken aynı zamanda %53 oranında da CO2 emisyonunun azalttığı söyleniyor. Aynı zamanda günümüzde kullanılan sıradan bir klimaya göre %70 oranında elektrik yükünü azalttığı ve 5 kilowattlık bir elektrik enerjisi ürettiği de belirtiliyor. Ayrıca sistem sıradan klimaların soğutma ünitelerinde bulunan su kaynaklarını kirleten hiçbir zararlı soğutucuyu bünyesinde bulundurmuyor. Ayrıca sistemde bulunan motorun ürettiği ısı kullanılarak da klima hem soğutucu hem de ısıtıcı olarak kullanılabiliyor.
Be Power Tech firmasının planı 2017 yılında cihazın saha testlerine başlamak ve 2018 yılında da piyasaya sürmek. Ancak cihaz piyasaya sürülmeden önce açıklanan verilerin ölçümleri yapılarak yeteri kadar maliyet kazancı sağlayıp sağlayamadığı konusunda detaylı bir inceleme yapılmalıdır zira piyasada şuan diğer operasyonel birimler cihazı başka bir şekilde kullanarak %30 civarında maliyeti azaltabildiklerini kanıtladılar. Birçok şirket şuan sadece dolaylı soğutma mekanizması kullanarak maliyetlerini azaltmaktadır. Eğer ileriki dönemlerde BeCool sisteminin verilerini gerçekleştiren cihaz piyasaya sürülürse gelecek dönemlerde HVAC sistemlerinde bir devrim yaşanacak gibi görünüyor. Ayrıca açıklanan değerlere göre cihaz mükemmel olmasa da bu alanda yapılan çalışmalarda atılmış önemli bir adım olacak gibi görünüyor.
Kaynak:
►interestingengineering
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.