elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Klima ve HVAC Sistemleri Bakımı Nasıl Yapılır?

Bir işletmenin iklimlendirme ve havalandırma sistemlerinin arıza durumunda önemli zararlar doğabilir. Bu yüzden klima ve HVAC sistemlerinin bakımlarının doğru zamanda ve doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Peki klima ve HVAC sistemi nedir, bakımları neden ve nasıl yapılır? Bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
17.04.2015 tarihli yazı 12701 kez okunmuştur.
Endüstriyel tesislerde, özel işletmelerde veya binalarda içerideki havanın sıcaklığı, temizliği, hava akışının hareketi veya nem oranı gibi durumların ayarlanabilmesi ve istenen seviyede tutulması gerekmektedir. Bu durum klima ve HVAC sistemleri ile sağlanmaktadır. İşletmenin iklimlendirme sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması gerekmektedir. Bu yüzden sistemin bakımı düzenli bir şekilde yapılmalıdır.  Eğer tesisin veya binanın iklimlendirme sistemi arıza görürse önemli derece maddi kayıplar meydana gelebilir.
 

 

 Endüstriyel tesislerde, özel işletmelerde veya binalarda içerideki havanın sıcaklığı, temizliği, hava akışının hareketi veya nem oranı gibi durumların ayarlanabilmesi ve istenen seviyede tutulması klima ve HVAC sistemleri ile sağlanır.
 

Klima ve HVAC Sistemi Nedir?

HVAC; Heating, Ventilating and Air Conditioning kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. Kapalı bir ortamda, havanın sıcaklığı ve nem oranı uygun seviyelerde tutulmalıdır. Ayrıca havanın temizliği ve hareketi şartlandırılmalıdır.

İnsan sağlığı ve konforu için uygun nem oranı % 30 ile % 60, sıcaklık ise 20-27 °C arasında olmalıdır. Günümüzde insan yaşamının önemli bir bölümü kapalı mekanlarda geçmektedir. Artan nüfus nedeni ile yaşam alanları büyük boyutlara ulaşmıştır. İş gücü ve insan sağlığı için iklimlendirme kesinlikle yapılmalıdır. Bu nedenle klima bir lüks değil, zorunlu ihtiyaç haline gelmiştir. Bu tür durumlar için klima ve HVAC sistemleri yani iklimlendirme ve havalandırma sistemleri kullanılmaktadır.

 

 
  İnsan sağlığı ve konforu için uygun nem oranı % 30 ile % 60, sıcaklık ise 20-27 °C arasında olmalıdır.


Klima ve HVAC Sistemi Bakımı Neden Yapılır ?

► Bakımı yapılan cihazlar, verimli çalışır ve enerji tasarrufu sağlar.

► Cihazın aşırı akım çekmesi sonucu oluşacak elektrik arızalarının önüne geçilir.

► Drenaj hatlarında yapılan bakımlar; tıkanıklık, kaçak ve sızıntıların oluşmasını engeller.

► Bakımı yapılan klimalar ve havalandırma sistemi, ideal filtreleme yaparak iç hava kalitesini uygun seviyede tutar.


► Günümüzde hasta bina sendromuna çok sık rastlanmaktadır. Kimyasal temizleyiciler ile yapılan bakımlar alerji ve lejyoner gibi hastalıkların oluşmasını engeller.

► Yapılan bakım ile sisteme ait kompresör ve fan motoru gibi maliyeti yüksek parçaların, arızalanması engellenerek yüksek maliyetlerin önüne geçilir.

► Tesislerde üretime yönelik çalışan iklimlendirme cihazlarının periyodik bakımları üretim kapasitesini artırır.
 
 
 Yapılan bakım ile sisteme ait kompresör ve fan motoru gibi maliyeti yüksek parçaların, arızalanması engellenerek yüksek maliyetlerin önüne geçilir.
 
 

Klima ve HVAC Sistemi Bakımı Nasıl Yapılır?

► Sistemin, bulunduğu ortama uygunluğu ve çalışma verimi kontrol edilir.

► Sistemi besleyen elektrik panosunun ve tesisatının kontrolü yapılır, akım gerilim dengeleri ölçülür.


► Anti bakteriyel solüsyonlarla evaporatör, kondanser ve filtre temizlikleri yapılır.

► Drenaj hattı temizlenir.

► Fan kanatları, fan motorları, genleşme valfi, dört yollu vana, kompresör, oda, ve boru termistör, presostat sistem elemanları ile elektronik kontrol kartlarının gevşek bağlantıları giderilir.


Kaynak:

Proasist
ShuntTech

 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar