elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tarihte Tutmayan İcatlar |
2. Bölüm

İcat, daha önce bulunmayan bir şeyin insan çabası ile geliştirilmesidir. İcatlar, insanların işlerini kolaylaştırmayı sağlayan sistemlerdir. Fakat tarihte öyle icatlar vardır ki, mucidini öldürmekle kalmaz insanlığa dahi zararları dokunur. Yazımızda, seri olarak başladığımız, tarihte tutmayan icatların 2. bölümünü inceleyelim.



A- A+
18.03.2015 tarihli yazı 13380 kez okunmuştur.
Auto-Tune    

İlk olarak Andy HİLDEBRAND adında bir mühendis tarafından geliştirildi. Andy sismik verileri yorumlama amacı ile bu sistemi tasarlamıştı. Fakat daha sonradan Auto-Tune akordu değiştirme amaçlı kullanılana bileceği de anlaşıldı. Antores Audio Technologies tarafından tekrar düzenlenip, temsili bir ses işleyicisi olarak piyasaya sürülmüştür. Sanatçıların yanlışlarını, hatalarını hatta seslerindeki pürüzlere kadar yok etme amaçlı kullanılmaktaydı. Fakat kötü sesli sanatçıları seslerini iyi yaparken, çok kötü sesli olan sanatçıların seslerini robot sesine dönüştürmesi gibi ufak hataları vardı. Tüm vokallerini Auto-Tune ile kaydeden ilk grup, İtalyan eurodance grubu Eiffel 65 oldu. Bu sistem 90’ların sonu ve 2000’lerin başında oldukça çok satılmıştır. Zamanla piyasadan düşerek yerini daha sorunsuz olarak çalışan sistemlere bıraktı.
 

 
► İlginizi Çekebilir: Nikola Tesla'nın Bilinmeyen 10 İcadı

 
DDT

Başlangıçta 1874 yılında Othmar ZEİDLER tarafından sentezlenen DDT, sıtma gibi, böceklerin taşıdığı hastalıklara karşı iyi gelen böcek öldürücü bir zehirdir. DDT; beyaz renkte, suda erimeyen ve saf haldeyken kristalimsi bir yapıda bulunur. DDT, o yıllarda dünyada çok yaygın şekilde kullanılan bir böcek ilacıdır. DDT’nin böcekler üzerindeki etkisini ise 1939 yılında Paul MÜLLER bulmuştur. Fakat yapılan incelemelerde maddenin, balıklar ve kuşlar için öldürücü olduğu Rachel CARSON tarafından keşfedilmiştir. DDT, ABD ve Avrupa’da 1970’li yıllarda yasaklanmıştır. Bu zehir, kullanan kişilerde büyük hasarlara yol açmıştır. Yapılan araştırmalara göre 75 kg bir insanı, 37 gram DDT öldürmeye çok rahat yetmektedir. Zararları anlaşıldıktan sonra yasaklanan madde, bir daha kullanılmamıştır.

 
 
► İlginizi Çekebilir: Doğadan İlham Alınarak Yapılmış 9 İcat

 
Segway

2001 yılında Dean KAMEN tarafından tasarlanıp, piyasaya sürülen Segway, iki tekerlekli kendi kendini dengeleyen bir ulaşım aracıdır. Adı Türkçe de genellikle “takip etmek” anlamında kullanılır. İki tekerlekli araç, gücünü elektrik motorundan alır ve saatte 20 km hız yapacak şekilde tasarlandı. Araçta bulunan algılayıcılar sayesinde dengede bir problem yaşanmıyor. Bazı kaynaklara göre bu araçtan düşmeyi başaran ilk kişinin Bush olduğu söylenilmektedir. 2000 yılında Segway, tasarlanma aşamasında iken yapılan açıklamalarda yüzyılın icadı olacağı, hatta bu aracın dünyadaki trafik sorununu ortadan kaldıracağı söylenilmekteydi. Fakat istenilen ne yazık ki olmadı ve Segway başarısız bir proje olarak kaldı. Şuan ise Segway genellikle turistik yerlerde ve otellerde kullanılmaktadır. İcadında başarısız olan şirket ise bu projeden vazgeçip, General Motors ile iş birliği yaparak, iki kişilik elektrik enerjili araç yapımına başladı.
 

 

► İlginizi Çekebilir: Tarihte Tutmayan İcatlar
 

Spam Mail

Günümüzde, hemen hemen herkesin bir veya birden fazla e-mail adresi bulunmaktadır. Ücretsiz olarak kullanılan bu hizmet, kendini geliştirmek adına her zaman yenilikler ortaya koymaktadır. Bu yeniliklerden bazıları hayatı kolaylaştırsa da, bazıları çok can sıkıcı bir düzeydedir. Bu can sıkıcı yeniliklerden bir tanesi de spam mesajlardır. İlk çıktığı zamanda gelen kutusuna düşen mesajlar, gelen tepkilerden sonra ayrı bir bölüme düşmeye başlamıştır. Girdiğimiz forum ve internet sitelerine yazdığımız e-mail adresleri, otomatik tarama yapan programlar tarafından arşivlenir ve reklam yapma amacı ile bütün mail adreslerine sürekli olarak mail gönderilir. Bu can sıkıcı mesajlardan kurtulmanın birkaç farklı yolu bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi, spam mesajı atan mail adreslerini kendi hesabınızdan engelleyebilirsiniz. Fakat konumuza dönecek olursak, reklam yapma amacı ile girilen bu yolda başarılı olunamamış, hatta isimlerine leke olarak sürülmüştür.
 
 

► İlginizi Çekebilir: Gaziantep'li Küçük Mucitten Özel İcat

 
Kaynak:

snipview

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar