elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tarihte Tutmayan İcatlar

İcat, daha önce bulunmayan bir şeyin insan çabası ile geliştirilmesidir. İcatlar, insanların işlerini kolaylaştırmayı sağlayan sistemlerdir. Fakat tarihte öyle icatlar vardır ki, mucidini öldürmekle kalmaz insanlığa dahi zararları dokunur. Yazımızda, tarih de tutmayan birkaç icat inceleyelim.



A- A+
13.02.2015 tarihli yazı 17445 kez okunmuştur.
Hidrojen Gazlı Hava Gemisi

Hava gemisi denilince, aklımıza zeplinler gelir. Zeplinler günümüzde helyum gazı ile doldurulmaktadır. Zeplini normal balonlardan ayıran özellik ise, içerisinde dümen sistemi bulundurmasıdır. Günümüzde, dememizin nedeni ise; 1931 yılında Paul Von Hindenburg tarafından üretilen hava gemisinin hidrojen gazı ile doldurulmuş olmasıdır. Hindenburg’un hidrojen gazı kullanmasının nedenleri; hidrojen gazının, helyum gazına göre daha ucuz ve çok daha kolay bulunabilmesidir. Fakat hidrojen gazının yanıcı etkisi Hindenburg’a pahalıya patlamıştır. 6 Mayıs 1937 yılında mucidin zeplini yanarak yere çakılmıştır. Tarihte bu olay Hindenburg felaketi olarak bilinmektedir. Gemide bulunan 36 yolcu ve 61 mürettebattan, 36 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu felaketten sonra icat bir daha kullanılmamıştır.


 


► İlginizi Çekebilir: Haftanın 5 Garip İcadı


Ford Pinto

Ford fabrikası 1970-1980 yılları arasından Pinto isimli aracı üretmeye başladı. Ford bu aracı, eski nesil Volkswagen’in golf modeline rekabet için çıkartmıştır. 70’li yıllarda şirketlerin araba geliştirme süreçleri 4-5 yıl civarında iken Ford Pinto modeli 2 yıl içerisinde geliştirilmiştir. Ford şirketinin aceleci davranması, ileri tarihlerde Ford şirketinin, tarih boyunca kara leke olarak taşıyacakları bir hata yapmalarına sebep olmuştur.

 
 
 
► İlginizi Çekebilir: Tarihdeki En İyi 10 İcat 

 
Mühendisler aracın benzin deposunu bagajın altına, egsozun hemen yanına koymuşlar ve bu kazalarda büyük patlamalara sebep olmuştur. 1971 yılında satışa geçilen model, iki ay içerisinde 100.000’den fazla satılmıştır. 1980 yılında, yani 10 yıllık satış ömründe 2 milyondan fazla pinto modeli satışı yapılmıştır. Fakat kazalarda, aracın arkasından hasar alması durumunda, benzin deposunun patlamaya sebep olduğu anlaşılmıştır. Daha ilginç olanı ise; şirket bu arıza nedeni ile oluşabilecek kazalar sonucunda, ödenmesi gereken tazminat ile otomobilin yeniden tasarımının maliyeti arasında bir karşılaştırma yapmış ve tazminat ödemenin daha az masrafı olduğuna karar vermiştir. Haliyle bu olay Ford’un kara lekesi olarak kalmış ve Pinto modelinin üretimi zamanla bitmiştir.

 
 
 
► İlginizi Çekebilir: Haftanın 5 Garip İcadı


Paraşüt Ceket 

1879, Viyana doğumlu, Alman mucit, Franz Reichelt terzilikle uğraşmaktadır. Tarihte Uçan Terzi olarak bilinir. 1911-1912 yıllarında icat ettiği paraşüt ceket ile dünyaya kendini tanıtmak istemiş ne yazık ki başarılı olamamıştır. Mucidin tasarladığı ceket ile ilgili teknik bilgi maalesef ki bulunmamaktadır. Herkes tarafından bilinen tek şey, 4 Şubat 1912 yılında Eyfel kulesinde,  kameraların önünde gerçekleştirdiği deneyde hayatını kaybetmiştir.


 
 
 
► İlginizi Çekebilir: Haftanın 5 Garip İcadı


Mizar Uçan Araba

Uçan arabalar, günümüzde kullanılan teknoloji düşünüldüğünde yapılması insanlığı çok da şaşkına uğratmayacaktır. Uçan araba projesini birçok kişi denemiş, fakat gerekli teknik sorunlardan dolayı başaramamıştır. 1973 yılında yine böyle bir projeyi mühendis Henry Smolinski denemiştir. Smolinski’nin projesi olan Mizar Uçan Araba, sıradan bir araba ve bir uçağın kanat ve motorunu içermektedir. Sistem kalkış esnasında otomobilin motorunu kullanacak, kalkıştan sonra ise otomobilin motorunu devre dışı bırakarak uçağın motorunu devreye alacak şekilde tasarlanmıştır.

 
 

► İlginizi Çekebilir: Türk İcatları

 
İlk deneme 26 Ağustos 1973’de California’da Charles “Red” Janisse tarafından yapıldı. Bu denemede uçak havalanmayı başarmış fakat kanatlar yeterince desteklenmediğinden kısa süre sonra yere düşmüştür. Pilotumuz Charles “Red” Janisse kendini kurtarmış olsa da ikinci denemeye katılamayacak duruma gelmiştir. Kanat kısmı güçlendirilmiş bir şekilde ikinci deneme, 11 Kasım 1973’de yapıldı. Bu sefer Uçan Arabanın pilotu, mucit Henry Smolinski oldu. Uçağın yere çakılmasını birkaç şekilde yorumlayanlar var. Bunlardan biri havalandıktan sonra otomobil uçak kısmından ayrıldı şeklinde, diğeri ise uçağın sağ kanadı kırıldı ve kaza o yüzden gerçekleşti şeklindedir. Sebebi nedir tam olarak bilmiyoruz ama pilot Henry Smolinski ve beraberinde ki Harold Blake uçan arabanın yere çakılması sonucu hayatını kaybetmiştir. Böylelikle, bu projede seri üretime geçmeden bitmiştir.
 
 


► İlginizi Çekebilir: Haftanın 5 Garip İcadı

 
Kaynak:

snipview
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar