Nanokristaller ile Işık Tabanlı Hidrojen Üretimini Artırmak
Rochester Üniversitesi’nde bir grup kimyager, hidrojen üretimini artırarak ve mevcut ışığa dayalı hidrojen üretim sistemlerinin maliyetini düşürerek hidrojen enerjisinin çekiciliğini artırmaya çalışıyorlar.
25.11.2012 tarihli yazı 11617 kez okunmuştur.
Hidrojen birincil enerji kaynaklarından üretilen bir yakıttır. Hidrojeni diğer kaynaklardan cazip kılan en önemli özellik kolayca elektrik enerjisine dönüştürülebilmesi ve sera gazı emisyonu oluşumuna neden olmamasıdır. Bu yüzden 20 yy ‘da daha çok ve daha verimli kullanılan bir enerji kaynağı olacağı muhtemeldir.
Hidrojen üretiminin dezavantajlarından biri ışık emici malzemenin dayanıklılığındaki eksikliktir. Rochester Üniversitesi’ndeki bilim adamları bu sorunu nanokristalleri birleştirerek aştıklarını belirtiyorlar.
Hidrojen üretiminin dezavantajlarından biri ışık emici malzemenin dayanıklılığındaki eksikliktir. Rochester Üniversitesi’ndeki bilim adamları bu sorunu nanokristalleri birleştirerek aştıklarını belirtiyorlar.
Nanokristaller ve Nikel Katalizörler Işık Tabanlı Hidrojen Üretimini Büyük Ölçüde Artırıyor
20 yıldır nanokristaller üzerinde çalışmalar yapan kimya Profesörü Krauss, organik moleküllerin genellikle fotokatalitik sistemlerde ışık yakalamak için kullanıldığını belirtiyor ve ekliyor: “Diğer organik moleküllerin aksine nanokristaller en az iki hafta boyunca herhangi bir bozulma belirtisi göstermez.”
Işık kaynağından gelen fotonlar, nanokristallerin içindeki elektronları harekete geçirir ve onları nikel katalizörlere aktarır. İki elektron bir araya geldiğinde, sudaki protonlar katalizör üzerinde bir araya gelerek bir hidrojen molekülü (H2) oluştururlar.
Nanokristaller üzerinde araştırma yapan bir diğer Profesör Holland da bu sistemin çok dayanıklı olduğunu ve hidrojen üretimini elektronlar uzaklaştırıldıktan iki hafta sonra da tuttuklarını belirtiyor. Holland: “Muhtemelen bu sistem iki haftadan daha uzun süre dayanabilir, ama artık sabrımız tükendi.” diyerek bu işte daha iyi ve kesin sonuçlar elde etmek istediklerini belirtiyor.
Kaynak: Science
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.