3D Yazıcılarda Yazdırma Teknikleri
Bu yazımızda 3D yazıcılar hakkında işin biraz daha derinlerine inerek, çıktı alma esnasında kullanılan ve en çok tercih edilen yazdırma tekniklerini inleceyeceğiz. 3D modellemede kullanılan teknikler nelerdir? Kim tarafından geliştirilmiştir? Hepsi ve daha fazlası yazımızda.
18.10.2013 tarihli yazı 19040 kez okunmuştur.
FDM | Fused Deposition Modeling
Bu teknik modellemelerde, üretim uygulamalarında en sık kullanılan bir üretim teknolojisidir. Bu yöntemde, çubuk veya tel halinde bir malzeme, bir püskürtücü vasıtası ile katman katman eklenme suretiyle ürün üretimi gerçekleştirilir. Bu uygulama S. Scott Crump tarafında 1980li yıllarda geliştirilip, 1990lı yıllarda ticari olarak kullanılmaya başlanmıştır. FDM bir hızlı prototipleme teknolojisi olup termoplastik malzemelerden yüksek kalitede ürünler elde edilmesine olanak tanıyan bir yöntemdir.
SLS | Selective Laser Sintering
SLS prototip modellemelerinin düşük hacimli uygulamarında ve fonksiyonel bileşenlerin üretiminde kullanılan diğer bir katkı maddesi üretim tekniğidir. Uygulama şekli; toz halinde bulunan malzeme, güçlü bir lazer yardımı ile bölgesel olarak sıvı hale getirilip sonra da katılaşma suretiyle istenen ürünün üretimi gerçekleştirilir. Bu teknik Dr. Carl Deckard ve Dr. Joe Beaman ile 1980'li yıllarda geliştirilmiştir. Selective Lazer Sintering teknolojisi, fonksiyonel testlere yönelik prototip üretimlerinden küçük serilerde parça üretimine kadar ürün geliştirme çemberinin her aşamasında kullanılabilmektedir.
SLA | Stereolithography
Stereolithography model üretimi, prototip, desen ve parça üretiminde kullanılan diğer 3D yazdırma tekniklerindendir. Bu yöntemde, sıvı reçine ile dolu bir hazneye, ultraviyole ışın yollanmak suretiyle bölgesel katılaşma sağlanır. İstenen katman katılaştığında, hazne içerisinde ürünün üzerinde durduğu yüzey, biraz aşağıya iner ve tekrar aynı proses bir sonraki katman için gerçekleştirilir. Bu yöntem 1986 yılında Charles (Chuck) W. Hull tarafından icat edilmiştir. Yüksek yüzey kalitesi ve hassasiyet değerleri bu teknolojiyi özellikle görsel uygulamalar için uygun kılmaktadır.
Kaynak:
►Ümit Kirenci, Acemi Mühendisin Ofisi
►Wikipedia
►3boyutluyazdirma.com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
ANKET