elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yol Aydınlatmasında LED Işık Kaynaklı Armatür Kullanımı

Son dönemlerde uzun ömürlü, ekonomik ve verimli oluşuyla ön plana çıkan led aydınlatma sistemlerinin kullanım alanları oldukça geniştir. Öyle ki; led aydınlatma sistemleri sahip olduğu artılarla yol ve şehir içi aydınlatmalarda da büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bu içeriğimizde yol ve şehir içi aydınlatmalarında kullanılan led armatürlerini daha yakından inceleyeceğiz.



A- A+
29.08.2014 tarihli yazı 12403 kez okunmuştur.

Yol ve Şehir İçi Aydınlatmada LED'in Önemi

Ülkemiz genelinde tüketilen elektrik enerjisinin %3’ü genel aydınlatma amaçlı kullanılmaktadır. Yol ve şehir içi aydınlatmalarında kullanılan enerji de bu yüzdelik dilim içerisinde yer almaktadır. Bu oran her ne kadar düşük gibi görünsede dünya üzerindeki enerji verimliliği uygulamaları göz önünde bulundurulduğunda önemli bir yere sahiptir. Bu noktada iç aydınlatmada kullanım olanaklarıyla büyük artılar sunan LED aydınlatma sistemleri, dış aydınlatma sistemleri içinde kaliteli ve tasarruflu bir çözüm olmaktadır.

Yol aydınlatması kapsamında; oto yollar, ekspres yollar, çevre yolları, şehir içi trafik yolları, cadde ve sokaklar, bağlantı yolları, kavşaklar, meydanlar vb. yerlerin yol aydınlatma tesisleriyle aydınlatılması anlaşılmaktadır. Genellikle şehir içi yol aydınlatmalarında yüksek basınçlı sodyum buharlı lambalar, yüksek basınçlı civa buharlı lambalar, metal halide lambalar (Metal Buharlı) kullanılmaktadır.
 

Bu Lambaların Olumsuz Yönlerine Bakacak Olursak;


Kurşun ve civa gibi insan sağlığını etkileyen metallerden oluştukları için insan sağlığına ve çevreye karşı zararlıdırlar.
Kullanımda olan bu armatürler loş ve sarı ışık verirler. Bu durum özellikle sürücüler için dezavantaj oluşturmaktadır.
Kullanılan enerjinin birçoğu ısıya dönüştüğü için hem enerji kaybı yaşanır hem de verimlilik azalır.
Uzun ömürlü değildirler.
Işık akısı oldukça düşüktür.
Karbondioksit salınımı oldukça yüksektir.  

 

Yol Aydınlatmalarında LED Armatürlerin Avantajlarına Bakacak Olursak;


LED armatürler, diğer armütürlerin aksine çektikleri gücün büyük bir bölümünü ışığa dönüştürerek, ısıya dönüşen kaybı ortadan kaldırırlar. Bu sayede enerjiden kazanç sağlanır.
LED armatürlerinin ekonomik ömrü 50.000 saattir. Bir yol aydınlatmasının günlük kullanım süresini ortalama 10 saat olarak kabul edersek bu armatürlerin ömrü 13 yıldır.
Renk dönüşüm indeksi yüksek olan LED armatürler, sürücüler içinde uygun görüş açısı sağlamaktadır.
Düşük hava sıcaklıklarında bile yüksek kalitede ışık çıkışı verirler.
LED armatürlerin mekanik dayanıklılığı yüksektir ve bakım gerektirmezler.
LED'ler civa veya kurşun içermez. Çevreye ve insan sağlığına karşı zararlı değildirler.a

Yol Aydınlatmalarında Led Armatür Seçimi

Bir LED ışık kaynaklı armatür seçimi yapılırken, yol sınıfı için gerekli aydınlatma şartlarını sağlayan niceliklerin karşılandığından emin olunmalıdır. M1, M2, M3, M4, M5 aydınlatma sınıfında yer alan yollar için sırasıyla 70W, 100W, 150W, 250W, 400W gücünde led armatürler kullanılmalıdır. Örneğin sokaklarda 40W gücünde bir LED armatür kullanılırken, şehir içi yollarda 250W gücünde LED armatür kullanılmaktadır
 

Led Armatürlerinin Tasarımı

LED ışık kaynaklı armatürlerin tasarımı yapılırken ilk olarak kullanılacak ortamın aydınlanma şartları belirlenmelidir. Bu doğrultuda gerekli olan minumum aydınlatma kriterleri sağlanmalıdır. Bu kriterleri sağlayabilmek için LED armatür karakteristik değerleri oldukça önemlidir.

 
 
Bu Değerleri Şu Şekilde Sıralayabiliriz:

Toplam ışık akısı
Kamaşma sınırlaması
Işık dağılım eğrileri
LED etkinlik faktörü [lm/W]
LED renk sıcaklığı
LED renksel geriverim endeksi

Tasarım aşamasında en önemli noktalardan biri de gerekli LED sayısının belirlenmesidir. Bu aşamada gerekli LED sayısını kesin olarak belirlemek için optik verim ve ısıl kayıplar göz önünde bulundurulmalıdır. Armatürün fiziksel özellikleri, kullanılan malzeme gibi etkenler armatür içerisindeki kayıpları belirleyen faktörlerdir. Bu kayıplar ışığın armatür tarafından yutulması veya armatür içine geri yansıyıp azalması sonucu ortaya çıkabilir. LED’li yol aydınlatma armatürlerinin bir diğer önemli özelliği ise gelişmiş kontrol sistemleri sayesinde ek ünitelere ihtiyaç duymadan çalışabilmeleridir.

Yol aydınlatması tasarımında belirlenmesi gereken diğer parametreler armatürün ışık kaynağı merkezinin yerden yüksekliği, armatürün ışık kaynağı merkezinin yolun kenarından yola doğru ne kadar içeride olduğu, armatürün açısı ve direkler arası mesafedir.
 


Kaynak:

►Emo
►Megep
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar