elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yaya Güvenliğinde Doğru Aydınlatma

Yaya ve motorlu araç güvenliği için yaya geçitlerinde doğru aydınlatma büyük önem taşıyor. Yaya geçitleri için özel tasarlanan aydınlatma armatürleri okul bölgeleri, yoğun trafik alanları veya diğer tehlikeli bölgelerde yaşanan trafik kazalarının sayısını ciddi oranda azaltıyor. Dış aydınlatmada dünya lideri Schréder Zebra Optik ürünleri ile bu alanda fark yaratıyor. Schréder, Teceo, Piano, Ampera, Voltana, Neos Zebra Led ve Yoa ürünleri ile motorlu araçlar ve yayalara güvenli alan yaratıyor ve görsel konfor sağlıyor.



A- A+
23.10.2015 tarihli yazı 12565 kez okunmuştur.
Yol, köprü, tünel, park, tarihi eser gibi daha birçok dış alanda olduğu gibi yay geçitlerinin aydınlatılması da güvenlik için büyük önem taşıyor. Çünkü yapılan doğru aydınlatma sürücülerin yaya geçitlerindeki yayaları sorunsuz bir şekilde görebilmelerini sağlıyor. Bu nedenle sürücülerin yaya geçidinde ki görsel konforunu artırmak için burada kullanılan armatürlerin yol-cadde aydınlatılmasında kullanılan ürünlerden farklı olması gerekiyor. Özellikle anayol ile yaya geçidi arasında kontrast farkı yaratmak önemlidir. Bu kontrast farkının sürücünün pozisyonundan rahat bir şekilde farkedilebilmesi için asimetrik ışık dağılımı sağlayan optik sistemler kullanılır.

CIE’nin uluslararası önerileri veya CEN standartları yaya geçitleri için net değerler vermemesine rağmen yol parıltısının 1-2 cd/m2 olduğu bazı Avrupa ülkelerindeki uygulamalar, asgari gereklilikleri şu şekilde düzenlemektedir:
 

 
1m yükseklikte, yaya geçidi ekseninin üzerindeki ortalama dikey aydınlık seviyesi Ev ≥ 40 lux 
 
Sürücünün bulunduğu şerit üzerindeki aydınlık seviyesi düzgünlüğü:
Ev min / Ev av = 0.20 

 
Zemin seviyesinde, yaya geçidindeki ortalama yatay aydınlık seviyesi:
Eh ≥ 80 lux 

 
Yatay eksende aydınlık seviyesi düzgünlüğü: Eh min /Eh av = 0.30 




Yaya geçitleri, kendisini kesen anayoldan farklı olacak şekilde farklı renk sıcaklığına sahip armatürler ile aydınlatılmalıdır. Örneğin yüksek basınçlı sodyum buharlı lamba ile aydınlatılmış bir yol için soğuk beyaz renge sahip ledli armatürler ile aydınlatılması önerilir. Beyaz ışık ile birlikte keskin bir asimetrik ışık dağılımına sahip optik kullanımı, yaya geçidi aydınlatması için çok verimli bir çözüm sunar.  Yaya geçidi aydınlatması için seçilen armatürler ilk gün ki performansını koruyabilmesi için de yüksek sızdırmazlık seviyesine sahip olması gerekir ( IP66). 



 
 Başarılı Uygulanmış Yaya Geçidi Aydınlatması

 
Zebra Optik ile Asimetrik Işık Dağılımı Elde Ediliyor
 
“Zebra optik” adı verilen özel optik sistemleri yaya geçitlerinin aydınlatılması için optimize edilmiş ürünlerdir. Bu sistemlerde bahsi geçen ve ihtiyaç duyulan asimetrik ışık dağılım grafiği elde edilmektedir. Bu armatürler okul bölgeleri, yoğun trafik alanları veya diğer tehlikeli bölgelerde yaşanan trafik kazalarının sayısını çok ciddi bir oranda azaltmaktadır. Lensoflex 2 denilen optik sistem, yaya geçitleri için tasarlanan armatürlerde kullanılmaktadır ve yol-cadde aydınlatmasında kullanılan armatürler ile aynı kasaya (gövdeye) entegre edilebilmektedir. Bu sayede yol boyunca aynı kasaya (gövdeye) sahip armatürler kullanılarak şehrin manzarası bozulmadan estetik bir görünüm kazandırılmaktadır. 
 


 Teceo, Piano, Ampera, Voltana, Neos Zebra Led ve Yoa ürünlerinin tamamı, motorlu araçlar ve yayalar için kamu alanını güvenli bir şekilde görsel konfor sağlayarak kullanmalarına olanak sağlar.

 

  Armatürler yol kenarından 1 metre dışarıya monte edilmeli,  boyları 5-6 m yüksekliğinde olmalıdır. 1. şekilde gösterildiği gibi tek yönlü trafik için bir armatür 2 şeriti aydınlatabilir. 2. ve 3. şekilde gösterildiği gibi trafiğin çift yönlü aktığı yolda pozitif kontrast yaratabilmek için en az 2 armatür kullanılmalıdır. 
 

 Yukarıda yer alan fotoğrafta yaya geçidi aydınlatması Schréder tarafından uygulanmış olup Neos Zebra ürünü kullanılmıştır. Bu proje sayesinde motorlu araç yolu ile yaya geçidi arasında pozitif kontrast farkı yaratılmış olup sürücülerin dikkati üst seviyeye çıkarılmış ve kaza sayısı azaltılmıştır.
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar