elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ofis Aydınlatmasında Nelere Dikkat Edilmeli? Ofislerde Led Aydınlatma

Bürolarda ve ofislerde kullanılan aydınlatma sistemleri, çalışanların iş verimini, görsel işlerin daha kolay yapılmasını, iş güvenliğini ve insan psikolojisini etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Bu yazımızda ofiste kullanılan aydınlatma sistemlerinin özelliklerine ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini inceledik.



A- A+
07.05.2015 tarihli yazı 26979 kez okunmuştur.
İşyerlerinde ve ofislerde verimli, güvenli ve pozitif bir çalışma ortamı oluşturmak için dikkat edilmesi gereken kriterlerden birisi de kullanılan aydınlatma sistemleridir. Ofislerde kullanılan aydınlatma sistemleri, çalışanların motivasyonunu, kendini iyi hissetmesini yani psikolojisini etkilediği gibi iş güvenliği konusunda da bazı tehlikelerin ortadan kalkmasını sağlamakta ve insan sağlığını koruyan etkenledir biri olmaktadır. 




  
Ofislerde kullanılan aydınlatma sistemi, hem çalışanların verimi üzerinde etkilidir hem de enerji sarfiyatı açısından önemli derece etkisi bulunan bir konudur. 
 
Ofislerde ergonomik, fotometrik anlamda ihtiyaçları karşılayan yetkin bir aydınlatma, teknik ve estetik yönden profesyonel bir tasarım yaklaşımı gerektirir.

Aydınlatma kalitesini belirleyen görsel konfor, görsel performans ve görsel ambiyans parametreleri bütüncül bir yaklaşımla ele alındığında ideal ofis aydınlatması için gerekli koşullar sağlanır.

Peki bir ofisin aydınlatması nasıl olmalıdır? Nelere dikkat edilmeli, nelerden kaçınılmalıdır? Aydınlatma kriterleri ve bazı faktörleri inceleyerek sizler için bu sorulara cevap aradık:
  
1) Gün Işığından Yararlanma: Ofis aydınlatmalarında gün ışığı ve aydınlatma sistemlerinin dengeli bir şekilde kullanılması ve gün ışığından da en verimli şekilde yararlanılması son derece önemlidir. Ofislerin mimarisine göre, doğal ışık kaynağı olan gün ışığından olabildiğince yararlanılmalı, yetersiz kaldığı alanlarda aydınlatma araçları seçerken gücü azaltılmış sistemler tercih edilmelidir. 
 
 
2) Alanın Büyüklüğü: Ofislerin aydınlatılması gereken alanların büyüklüğüne göre aydınlatma sistemleri tercih edilmeli ve seçilen ışık kaynağının alanın her yerini eşit bir şekilde aydınlatabilecek bir konuma yerleştirilmesi gerekmektedir.
 
3) Aydınlatma Şiddeti: Bir yüzeye düşen ışık miktarını belirten aydınlatma şiddetinin birimi lükstür. (1 lüks=1 lümen/m2) Aydınlatma şiddeti, aydınlatma sisteminin kullanılacağı alana ve işlere göre değişebilir. Örnek olarak, koridor ve depolama alanlarında 100, ofiste 500, yüzey boyamada 750, montaj ve kalite kontrolünde 1.000 lüks'lük aydınlatmalar idealdir. 

►İlginizi Çekebilir: Ofislerde Busbar ve Kanal Kullanımı
  
4) Sıcaklık: Aydınlatma sistemleri, ortamın sıcaklığını bir süre sonra artıracağı için, kullanılan sistemler ortamın büyüklüğüne ve ortamdaki çalışan sayısına göre belirlenmelidir. Bu yüzden özellikle kalabalık çalışma ortamlarında fazla ısı vermeyen sistemler tercih edilmeli, böylece hararetli ve havasız ortam engellenmelidir.
 
5) Verimlilik: Ofis aydınlatmalarının seçiminde kalite kadar önemli olan bir diğer etken de sistemin verimliliği ve tasarruf özellikleridir. Son yıllarda popüler olan ve enerji tasarrufunda büyük katkı sağlayan LED aydınlatmaların tercih edilmesi, aynı zamanda doğaya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmemize ve gereksiz enerji israflarından kaçınmamıza yardımcı olur. 
 
 
6) Işığın Gözle Teması: Doğrudan veya bir yerden yansıyarak gelen ışıklar, gözlerin kamaşmasına ve kısa süreli görme problemleri oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle aydınlatma sistemlerinin ve çalışanların ofisteki konumu iyi belirlenmeli ve ışığın yansımasına sebep olacak durumlar ortadan kaldırılmalıdır. 
   
7) Lüminesans: Bir yüzey tarafından yansıyan ya da emilen ışık miktarını belirten lüminesans değeri, aydınlatma araçlarının seçiminde dikkat edilmesi gereken teknik özelliklerden biridir. Ayrıca duvar, mobilya ve diğer araçların yansıtma ve emme özelliği de lüminesans değerinin belirlenmesinde etkilidir.
  
8) Işığın Rengi: Gün ışığına en yakın olan sarı ışığın tavsiye edildiği ofis aydınlatmalarında çalışanların kendilerini doğal ışık ile çalışması ve göz yorgunluğunun azaltılması hedeflenmekte.
 
  
Yukarıda belirtilen başlıca kriterler, ofis aydınlatmasının en ideal seviyeye ve kaliteye gelmesini sağlamaktadır. Bu özellikler ve kriterler, çalışan performansını etkileyebildiği gibi iş güvenliğini de etkilemekte ve çalışanların sağlığını gözetmektedir. Örnek olarak, aydınlatma şiddeti arttıkça yapılan işin ve ortamın algılanması daha kolaylaşmaktadır. Buna bağlı olarak istatistikler incelendiğinde iş kazalarının büyük bir oranı aydınlatma şiddetinin 200 lüks’den az olan ortamlarda gerçekleştiği görülmektedir. 
 
 

 

EAE Aydınlatma'nın Ofislerde Led Aydınlatma Çözümlerinden Bazıları


BLOOM Sıva Altı



Bloom, minimal gövde tasarımı, temiz bitişlere sahip gövdesi ve kamaşma kontrollü opal difüzöründen homojen yayılan ışığı ile ofisler, hastaneler, okullar ve perakende alanların aydınlatılması için idealdir. Farklı ölçülerde tanımlanmış ışık yüzeyleri, modüler tavan tiplerine adapte olabilir.


LINEA 70 Sıva Üstü

LINEA 70, günümüzün hız gerektiren dinamik iş yaşamına, zamansız tasarımı ile eşlik eder. Minimize edilmiş hatlara ve temiz çizgilere sahiptir. Tekli modül olarak çalışma alanlarının aydınlatmasında kullanılabileceği gibi, kesintisiz uzun hatlar da oluşturulabilir. STL ürün ailesi, mimarinin gerektirdiği tüm aydınlatma ihtiyaçlarını hem estetik hem de teknik açıdan eksiksiz şekilde tamamlar.


NETA Sarkıt



Neta, ışık efekti ve tasarımı ile kullanıldığı mekanlarda yalın bir mimari bir dil oluşturur. Modern tasarımların gereksinim duyduğu minimal çizgilere sahip yuvarlak hatları sayesinde yerleşim açısından tasarımcıya esneklik sağlar.






RECTA Mini


Recta Mini, toplantı odaları, koridorlar, giriş holleri, ev ve otellerde bölgesel aydınlatma için kullanılır. Ayarlanabilir spot mekanizması, ışığın duvara veya başka bir objeye yönlenmesine olanak verir. Derinde konumlanmış ışık kaynağı sayesinde kamaşma yaratmaz.



►İlginizi Çekebilir: Cooled Ürün Tanıtımı 



 
Kaynak:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar