elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Lityum Sülfür Bataryalar ve Özellikleri

İngiliz Oxis Energy firmasının ürettiği sülfür tabanlı lityum sülfür (Lİ-S) bataryalar kapasiteleri, hafiflikleri ve sağlamlıklarıyla piyasada çabuk yer alacağa benziyor. Batarya teknolojilerine yeni bir soluk getiren lityum sülfür bataryaların ayrıntıları haberimizde.



A- A+
20.01.2016 tarihli yazı 14065 kez okunmuştur.
Lityum sülfür bataryalar piyasada sıklıkla kullanılan li-po ve li-ion bataryalara göre neredeyse hiçbir güvenlik problemi olmadan yüksek miktarda enerjiyi depolayabilmektedir. Lityum sülfür batarya hücreleri ayrıca hafif, güvenli ve bakım gerektirmeyen hücrelerdir. Lityum sülfür hücrelerin en önemli özelliklerinden biri ise %100 deşarj olabilmeleridir.
 


Hücrelerin sayısal değerleri aşağıdaki şekildedir:
Nominal gerilim: 2,1 Volt
Özgün(Typical) kapasite: 10-35 Ah
Spesifik enerji: 300 Wh/kg

Lityum sülfür bataryaların diğer bataryalara göre öne çıkan özellikleri aşağıda sıralanmıştır:

1) Hafiflik
Oxis Energy firmasının sağladığı verilere göre üretilen bataryalarda hücre düzeyinde ölçülen enerji/ağırlık oranı 325 Wh/kg'dır. Bu verinin 2016 yılında 400 Wh/kg'a çıkması planlanmaktadır.

2) Güvenlik
Oxis patentli bataryalar ani ısı değişimine, ezilmelere ve oluşabilecek çoğu olumsuz duruma karşı li-po ve li-ion bataryalara göre neredeyse hiç etkilenmemektedir.

3.Çevrim Ömrü
Li-S bataryalar 1500 kere şarj edilerek sorunsuz şekilde kullanılabiliyor ve bu çevrim sayısının önümüzdeki 2 yıl içinde 2500'e çıkması planlanıyor.


► İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araç Akü Sistemleri


4) Tam Deşarj
Li-S bataryaları öne çıkaran özelliklerden biri de bataryaların %100 deşarj olabilmesi ve bu durumun hiçbir sıkıntı çıkarmaması.

5) Bakım Gerektirmeme
Bildiğimiz gibi Li-ion bataryalar belirli aralıklarda şarj edilmezlerse hücrelerde sorunlar ortaya çıkabiliyor. Li-S bataryalar bu yönüyle hiç bir bakım gerektirmiyor ve raf ömürleri oldukça uzun.

6) Çevre Dostu
Li-S kimyası diğer bataryalarla karşılaştırıldığında daha az çevresel etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir.

Bu gibi özellikleriyle lityum sülfür piller savunma sanayinde, elektrikli araçlarda, akıllı telefonlarda, güneş enerji depolama sistemlerinde önemli bir yer alacağa benziyor.

 


Kaynak:

oxisenergy.com/

Yazar: Muhammed Ahmet Alkan
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.