elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye'de Enerji Verimliliği Problemi

Ekonomik ve politik gücü gün geçtikçe artan Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri enerji konusudur. Dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olan bir ülkenin enerjide %70’e varan dışa bağımlılığı ülke hedeflerini riske sokmaktadır. Ayrıca ileriki zamanlarda arz-talep oranının artması, bir önlem alınmadığı takdirde büyük sorunlar ortaya çıkaracaktır. Bu sorunları yaşamamak için alınacak önlem basit ve etkilidir: “Enerji verimliliği”



A- A+
28.02.2014 tarihli yazı 12440 kez okunmuştur.
Öncelikle tanımlayacak olursak enerji verimliliği; binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesini, endüstriyel işletmelerde ise ürün kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan enerjiyi minimum düzeyde kullanmaktır. Bir başka deyişle enerji bizim için bir ihtiyaç olsa da daha az enerji kullanılarak yapabileceğimiz bir işi boş yere enerji harcayarak yapmak yanlış bir davranış olacaktır.

 



►İlginizi Çekebilir: Elektrik Tesislerinde Enerji Verimliliği

 
Ocak ayında enerji verimliliği haftası nedeniyle Fırat Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Kulübü öğrencileri tarafından “enerji verimliliği” adlı bir anket çalışması yapılarak vatandaşa kullandığı ev aletlerinden enerji ile ilgili geniş kapsamda sorular soruldu. Bu ankette en çok dikkatimizi çeken “Verdiğiniz cevapları göz önüne alarak enerjiyi verimli kullandığınızı düşünüyor musunuz?” şeklindeki son soruydu aslında.

 


►İlginizi Çekebilir: VİKO, Verimliliğin Önemini Vurguladı

 
Bu soru için verilen cevap oranları %97 evet, %3 hayır oldu. Lakin diğer soruların cevaplarına bakıldığında son soru için bu oranın tam ters olması (%3 evet, %97 hayır) gerekirdi. İşte bizim ülkemizde belki de en büyük sorun buydu: “Enerjiyi verimli kullandığımızı sanmamız”.   

 

 
 
Enerji verimliliği konusunda orta ve uzun vadede artık Türkiye’nin gelişmeleri sadece ‘takip eden’ ülke konumundan çıkıp, özellikle gelişmekte olan büyük ekonomiler içinde lider ve belirleyici ülke konumuna gelmesi gerekmektedir. Bu hedefe ulaşılması da tutarlı ve kararlılıkla uygulanan bir ulusal enerji stratejisi oluşturulması ile sağlanabilecektir.
 
 

Abdullah DİK


                                                                                                                 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar