elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı Gerçekleşti

Enerji Verimliliği Haftası kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca düzenlenen 5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı 8-11 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirildi. Pelsan Dış Aydınlatma Ürün Sorumlusu Mehmet Demirel LED'li yol aydınlatma armatürleri ile ilgili sunumu dikkat çekti. Fuar ile ilgili ayrıntılar ve LED’li yol aydınlatma armatürleri tasarlanırken dikkat edilmesi gereken noktalar içeriğimizde.



A- A+
16.01.2014 tarihli yazı 8698 kez okunmuştur.
33. Enerji Verimliliği Haftası kapsamında düzenlenen 5. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı 8-11 Ocak 2014 tarihlerinde gerçekleşti. 9 Ocak günü gerçekleşen "Elektrikte Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji’ oturumuna"‘LED’li Yol Aydınlatma Armatürlerinin Optik, Isıl ve Elektriksel Tasarımı ve Enerji Verimliliği Bakımından İncelenmesi" konulu sunumu ile katılan Pelsan Dış Aydınlatma Ürün Sorumlusu Mehmet Demirel, verimli bir LED’li yol aydınlatma armatürleri tasarlanırken dikkat edilmesi gereken konulardan bahsetti.
 


Enerji kaynaklarının giderek azalması ve enerji maliyetlerinin artması nedeniyle enerji verimliliği konusu son yıllarda en önemli gündem maddelerinden biri haline gelmiştir. Enerji konusunda büyük ölçüde dışa bağımlı olan ülkemizde, enerjinin verimli kullanılmasının ülke ekonomisi bakımından önemi büyüktür. LED teknolojisinin genel aydınlatmada kullanılmaya başlanması ve LED ışık kaynaklarının gün geçtikçe daha da verimli hale gelmesi, aydınlatmada enerji verimliliği konusunu ön plana çıkarmıştır. Konvansiyonel sistemlerden farklı olarak LED ışık kaynaklı aydınlatma armatürlerine özel tasarımlar yapmak gerekmektedir.

Aydınlatma armatürü tasarımında en önemli ve en kritik süreçlerden biri optik tasarımdır. Çünkü çıplak lamba her zaman istenilen ışık dağılımını vermeyebilir. Bu yüzden ışığa yön vermek, onu daha verimli kullanmak adına verimli optik tasarımlar yapılmalıdır. LED ışık kaynaklı armatür tasarım sürecinde optik ışık kontrolünün temel prensipleri uygulanmalı, optik ışık kontrolünde kullanılan malzemeler de incelenerek optik tasarım yapılmalıdır.

 

LED ışık kaynakları her ne kadar yüksek verimli olsalar da ısıl kayıpları fazladır. Oluşan ısı ışık yayıcı  yüzeye, baskı devre kartına zarar verebildiği gibi LED’in karakteristik özelliklerini de bozmakta, daha fazla akım çekilme olasılığı yaratarak daha başka sorunlara da neden olmaktadır. Bu sebeple ortamdaki ısının uzaklaştırılması gerekmektedir. Elektriksel olarak kayıpların azaltılması adına uygun sürücü ve sürüş akımı seçimi de önemli noktalardan biridir. LED ışık kaynaklı aydınlatma armatürlerinin optik, ısıl ve elektriksel tasarımı yapılmadan önce tasarım kriterleri belirlenmeli ve tasarım hedefleri ortaya konulmalıdır.

 
Mustafa Alper Balım Mustafa Alper Balım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır