elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

LED Aydınlatmanın Hayatımızdaki Yeri ve Önemi

LEDler artık sadece dekoratif değil hayatın her alanın da kendine yer buluyor. LED 'in böyle olmasını kılan sayısız avantajları var. Bilhassa da genel aydınlatmalarda oldukça tasarruf sağlıyor. Üstelik çevreye de zarar vermiyor. Daha fazlasını merak ediyorsanız yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
09.07.2013 tarihli yazı 30114 kez okunmuştur.
LED Aydınlatma elektrik ampulünün icadından bu yana aydınlatma sektöründe belki de çığır aşan en büyük gelişimdir. LED Aydınlatma' nın önemi ve uygulama alanlarına giriş yapmadan önce LED leri ve özelliklerini kısaca tanıyalım.
 

 

LED Nedir?


LED 'in açılımı Light Emitting Diode olarak Türkçeye de "Işık Yayan Diyot" olarak çevrilmiştir.

LEDlerin ana maddesi silikondur ve dolayısı ile yarı-iletkendir. Işık yayan diyot çeşidi olup bir elektronik devre elemanıdır. LED 'in üzerinden akım geçtiğinde foton yayarak ışık oluşumunu gerçekleştiren en önemli kısmı olan yarı iletken maddeden oluşan ve plastik kılıf içerisindeki bağlantı bacaklarının bağlı olduğu LED çipidir. Işığın belli bir yöne doğru yayılması için kılıf içine yansıtıcı eleman yerleştirilir.

 

 

LEDler farklı renklerde ışık yayabilirler. Bu oluşum LED çipi içerisindeki yarı iletkene ilaveten eklenen kimyasallarla alakalıdır (galyum, arsenit, alüminyum, fosfat, indiyum, nitrit vs.). LEDlerde kullanılan kimyasal maddelere göre yani renklerin farklılığına göre LED in çalıştığı gerilim ve çektiği akımda farklılıklar oluşur. Temel birkaç renkte LEDlerde ki yaklaşık gerilim-akım değerleri aşağıdaki gibidir;

          
 
Kırmızı LED : 1,8V-15mA              
Sarı LED : 2V-15mA              Yeşil LED : 2,2V-15mA

 

                  
 
Mavi LED : 3V-30mA                     Beyaz  LED:3V-30mA
             
 
 
► İlginizi Çekebilir : Sokak Aydınlatmasında LED Teknolojisi

 



 

LEDlerin Avantajları

 
► LEDlerin en büyük avantajı daha az enerji ile daha çok ışık vermesi dolayısıyla da aydınlatmada şu ana kadar ki en çok tasarruf sağlayan ışık kaynağı diyebiliriz. Kullanılan enerjinin %90 ' ından fazlasını ışığa çevirir. Diğer ürünlere oranla % 50 ile % 90 arasında enerji tasarrufu sağlar. Yine montaj için gerekli olan malzemelerin(kablo, tesisat vs.) maliyetinde diğer ürünlere oranla %25 ile % 75 arasında tasarruf sağlar.
 

Tablo 1 : Işık Kaynakları için Örnek Maliyet Tablosu , teknoled


► Normal (basit) LEDler 100.000 saat sorunsuz çalışabilirken aydınlatma sektöründeki LEDler ortalama 50.000 saat çalışabilmektedir.

 


► Diğer aydınlatma ürünleri gibi çevreye cıva, sodyum gibi kimyasallar yaymazlar.

► Diğer lambalar da sık açıp kapama lambanın ömrünü kısaltırken LED Lambalarda bu durum söz konusu değildir.
 

Tablo 2 : Işık Kaynakları için Örnek Performans Tablosu,  teknoled


► Herhangi bir boyamaya ve kaplamaya ihtiyaç duymadan LEDler de birçok renk seçeneğine sahipsiniz.
 
► İlginizi Çekebilir : LED ile Renk Algılama Sistemi


► LED Lambalar herhangi bir Ultraviyole(UV) ve Kızılötesi(IR) gibi ışınlar yaymaz. Dolayısıyla da diğer ışık kaynaklarından farklı olarak  bu ışınların olumsuz etkileri insanları ve çevreyi etkilememiş olur.

► Diğer aydınlatma ürünlerine oranla oldukça az ısı açığa çıkarırlar. Bu da aydınlatmanın yoğun ve sürekli kullanıldığı kalabalık ortamlarda klima tasarrufu da sağlar.

 


► Onarım ve bakımı söz konusu değildir. Çünkü; çok küçük olduğundan ve hassas malzemelerden oluşmadığından  titreşim ve çarpmalara daha dayanıklıdır. Dolayısı ile suya ve neme karşı daha dayanıklıdır.
 

Daha sayamadığımız birçok avantajının olmasına rağmen LED Lambanın kullanımı henüz yaygınlaşamadı. Bunun en büyük nedeni yüksek maliyetli olması. LED Aydınlatma Armatürleri ve Ampulleri diğer ampullere oranla çok daha fazla avantajlı görünse de şu an için evlerde kullanımında, kullanılan LED in maliyetini kısa sürede bertaraf edemeyecek kadar yüksek maliyettedir. 

 

LED Çeşitleri


LED ışık kaynağının farklı biçimlerde bir araya gelerek farklı ortamlarda ihtiyaca göre kullanılmaktadır. Bunlardan birkaçına değinelim;
 

 

Şerit LEDler


İç ve dış dekorasyonda sıkça kullanılan bu Şerit LED, esnek,katı ve su geçirmez olması ile de havuz aydınlatmalarında da rahatlıkla kullanılmaktadır. 12V gibi düşük bir voltaj değeriyle rezistansa ihtiyaç duymazlar ve PCB zemine de doğrudan monte edilebilir.
 
 

► Şerit LED

 

LED Ampuller


LED Ampuller diğer ampullere oranla % 90' a varan tasarruflar sağlarlar. Ayrıca katı olduklarından ve hareketli parçaları olmadığından darbe ve sarsıntılara karşı bilinen ampullere göre daha dayanıklıdır ve daha uzun ömürlüdür. Soğuk çalıştıkları için kullanılan ortamda ısı artışına yol açmazlar.Cıva içermezler ve çevreye zarar vermezler.

► LED Ampul

 

LED Florasanlar


Geleneksel florasanlara ve bilinen aydınlatma seçeneklerine oranla daha verimli ve daha dayanıklıdır. Birçok iç mekanda rahatlıkla kullanılma imkanına sahiptir. LED Florasanlar, geleneksel florasanlara oranla yaklaşık 10 kat daha fazla süre çalışırlar.
 


LEDlerin projektörde kullanımı led teknolojisinde gelinen son nokta. Projektörlerin daha ucuz ve daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
 


LEDleri dekoratif olarak son zamanlarda büyük yüksek binaları ışıkla boyama adı verilen ışıklandırma ile dekoratif, duvar yıkama, bina, kulüp, otel, sahne, park, plaza, ticari binalar, sanat galerileri gibi yerler LEDlerle aydınlatılır.
 

LED Aydınlatmanın Kullanım Alanları


LEDler yüksek maliyet nedeni ile önceleri sadece dekoratif olarak kullanılmaktaydı.Her geçen gün gelişen teknolojinin de etkisiyle LED teknolojisi üzerine yapılan çalışmalarda LED kullanım avantajlarının artışı ve çevreye olan olumlu etkilerinin de sonucunda kullanım alanları artmış gelişmiş ülkelerde rutin aydınlatmalarda kullanılmaktadır. Bu konuda ülkemizde de yeni yeni bu alanda LEDlerin genel aydınlatma için kullanılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. LEDlerin kullanım alanlarını öyle ki hayal gücünüzle sınırlandırabilirsiniz. LEDlerin kullanım alanları başlıca aşagıda ki gibidir;

* Fabrikalar

Alışveriş merkezleri
* Sokak ve cadde aydınlatmaları
Mağazalar
Konferans salonları
Oteller
Restaurantlar
* Tarihi eser aydınlatmaları
Plazalar
Fabrika çevre aydınlatmaları
İş Merkezleri
Dış duvar aydınlatmaları
Barlar
Hastaneler
Otopark aydınlatmaları
Genel kullanım amaçlı binalar
Karayolları ve çevre yolları aydınlatmaları
Köprü, geçit v.b. Yapıların aydınlatılması


Kaynak :

teknoled Ürün Kataloğu
www.teknoled.com.tr

wikipedia
 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar