elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

T-155 Fırtına Obüs Atış Kontrol Sistemi

Bu yazımızda Türkiye'nin kendi ürettiği ilk topçu sistemi olan Obüs T-155 Fırtına'ya yakından bakıyoruz.



A- A+
08.10.2012 tarihli yazı 17181 kez okunmuştur.

T-155  Fırtına Obüsü Atış Kontrol Sistemi, Fırtına Obüsünün intikal, mevzilenme, atışa hazırlık, ateş idaresi ve atış kontrol işlemlerinin bilgisayar yardımıyla yerine getirilmesini ve diğer ateş destek unsurlarına sayısal entegrasyonunu sağlayan bir sistemdir. Modern Türkiye'nin kendi imkanlarıyla ürettiği ilk topçu atış sistemi olması bakımından oldukça önemlidir ve etkin olarak kullanılmaktadır.


1- Geliştirme Süreci: 
1995 yılında T-155 Fırtına Modern Obüs Geliştirme Programına başlanmıştır. Çalışmalar doğrultusunda 155 mm/39 kalibre namluya sahip ilk prototip 1997 yılında üretilmiş, fakat menzil ihtiyacı sebebiyle obüsün 155/52 kalibre silah sistemine sahip olması kararlaştırılmış ve Fırtına'nın tam ismide yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamıştır. 40 km menzilli, 155mm/52 kalibre silah sistemine sahip ikinci prototibin üretimine ise 2000 yılı içerisinde başlanmıştır. Obüsün hem gövde tasarımları hem de analizleri Aselsan tarafından tamamen bilgisayar ortaminda yapılmıştır. B Aralık 2000'e gelindiğindeyse gövde, kule ve süspansiyon sistemlerinin üretimi dışardan alınan sistemlerle birleştirilerek tamamlanmıştır. Prototip üretim çalışmaları sırasında Türkiye T-155'te Alman PzH 2000 obüsünün alt sistemlerinin kullanmayı istemiş, ancak Alman Federal Güvenlik Konseyi`nin bu obüsü alt sistemlerinin satışına yönelik ihracat lisansını onaylamaması üzerine, söz konusu sistemler Samsung firmasından alınmıştır. Buna ilavatenTemmuz 2001'de bazi alt sistemlerin (otomatik yükleyici, komple 155mm/52 kalibre silah sistemi) alımına yönelik olarak Güney Kore ile Türkiye arasında bir kontrat imzalanmıştır. Şu anda güç paketi dışında kalan tüm alt sistemler ülkemizde üretilmektedir.

                 T-155'in 5 kişilik mürettabat kapasitesi vardır


2- Atış Kontrol Sistemi: Yine Aselsan tarafından geliştirilen özgün atış kontrol sistemi dört ana bölümden oluşmaktadır.

  •   -Ataletsel Seryrüsefer Sistemi (Inertial Navigation System)
  •   -Atış Kontrol Bilgisaya
  •   -Otomatik Namlu Yönlendirme Sistemi
  •   -İlk Hız Ölçme Radarı

Obüs INS sayesinde  istikamet açısını 0,3 milyem, mevzi koordinatlarını 17,5m ve mevzi rakımını 10m doğrulukla tespit edebilmektedir. Obüsün en önemli özelliğiyse atış sonrası 30 sn gibi kısa bir sürede mevziyi terkedebilmesidir. Buda hedef olmasını minimize eder. Öte yandan 8-25 km arası mesafelere yapılan atışlarda farklı namlu açılarından ardarda atılan üç merminin, hedefe aynı anda ulaşması ile üç adet obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilmesidir.

3- Silah Sistemi: Nato Standartlarına uygun her cins 155mm obüs mühimmatını kullanabilir. Elektrikle çalışan ve elektonik olarak kontrol edilen otomatik mermi doldurma sistemi sayesinde obüs; ani atış için 15 saniyede 3 atım ve sürekli atış için dakikada 2 atış yapabilmektedir. Obüs, 52 çap uzunluğunda, monoblok olarak imal edilen ve 23Lt`lik yanma odası hacmine sahip bir namlu ile donatılmıştır. 

4-Genel Özellikler: T-155 Fırtanın genel özellikleriyse;

  • Sayısal ortamda ateş planlaması ve atış görevi icra imkânı

  • Hızlı intikal etmek ve mevzilenme imkânı

  • Doğru ve hızlı balistik hesaplama

  • Hedefte zaman, tanzim, tesir, görerek atış v.b bütün topçu atış görevleri

  • "Nato Armament Ballistic Kernel (NABK)" kullanarak hassas balistik hesaplama

  • Otomatik ve hassas namlu yönlendirme

  • Ateş destek, komuta kontrol ve haberleşme sistemleri ile sayısal haberleşme

  • Sayısal harita üzerinde muharebe unsurlarına ait bilgileri görüntüleme
  • Görev odaklı, menü kontrollü renkli grafiksel kullanıcı arayüzü


Son olarak Videoportumuzdan T-155 Fırtına videomuzu izleyebilirsiniz.
 

Kaynaklar

  • Aselsan
  • Wikipedia

 

Mehmet Cem Ateş Mehmet Cem Ateş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar