elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2M Kablo Yönetim Sistemleri ve İK Müdürü Özlem Kolege Röportajı |
Entegre Yönetim Sistemleri

Bu ay ki röportajımız için ülkemizin ihracattaki en önemli lokomotiflerinden olan kablo sektörünün öncü firmalarından 2M Kablo'nun konuğu olduk. 2M Kablo Yönetim Sistemleri ve İnsan Kaynakları Müdürü Özlem Kolege ile Entegre Yönetim Sistemleri'nden İnsan Kaynaklarına uzanan keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.



A- A+
26.11.2013 tarihli yazı 18113 kez okunmuştur.

1- Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz? Makine mühendisliğinden mezunsunuz, ama yolunuz Yönetim Sistemleri ve İK ile kesişmiş ve hiç kopmamış. 

 
2000 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldum. 2000-2009 yılları arasında özel bir firmada Yönetim Sistemleri Danışmanlığı görevinde bulundum. Aynı zamanda bu süreç içerisinde Yönetim Sistemleri ve Yalın Üretim eğitimleri verdim. 2008 yılında 2M Kablo İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından İhracat Başarı Ödülü'ne layık görüldü. Bu süreçle birlikte 2M Kablo'da hızlı bir kurumsallaşma başladı. Ben de 2009 yılında 2M Kablo'ya dahil oldum. Şu an 2M Kablo'da Yönetim Sistemleri ve İnsan Kaynakları Müdürü olarak çalışmaktayım. 


2- 2M Kablo Yönetim Sistemlerini firmasına nasıl entegre etti ve uyguladı?


2M Kablo bu sistem için oldukça uygundu, çünkü mevcut kurulu bir ISO 9001:2008 alt yapısı vardı. Biz bunu daha da büyüttük ve güçlendirdik. Daha sonra İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sertifikası OHSAS 18001'i aldık. Böylece hem ürünün ve hizmetlerin güvenliğini hem de çalışanlarımızın ve işin güvenliğini ön plana çıkarmaya çalıştık. İş kazalarında hem ürün hem de ekipman kaybı yaşanabiliyor, bu firmaya doğrudan kalitesizlik maliyeti olarak geri dönüyor. Ya da can kaybı, uzuv kaybı gibi hiçbirimizin istemeyeceği olaylar yaşanıyor. İşte bu zararların  minimize edilmesi, şirkette oluşabilecek risklerin analiz edilmesi ve bunların ortadan kaldırılması OHSAS'ın temel görevi. 2010 yılında 2M Kablo olarak OHSAS'a dahil olduk. 2012 yılında da ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesini aldık. Böylece çevre risk analizleri ile çevreye verebileceğimiz zararları da minimize etme noktasına ulaştık. Bugün 2M Kablo bünyesinde ortaya çıkan bütün atıklar, lisanslı firmalar tarafından geri dönüşüme uğrayabilenler geri dönüşüm için değerlendirilirken, geri kalan atıklar ise tüm kurallara uygun bir biçimde yok edilmektedir.

Daha sonra tüm bu yönetim sistemlerini entegre hale getirmeyi istedik. Bu doğrultu da QDMS (Quality Document Management System) isimli bir Entegre Yönetim Sistemi yazılımına geçtik. Şirketimizde bilgisayara sahip herkesin bir QDMS hesabı vardır. Şirketimiz de tek bir doküman sistemi oluşturarak, bu 3 sistemi tek bir merkezden yönetmeyi başardık. Örneğin, firma içinde her yönetim sistemi için ayrı ayrı tetkikler gerçekleştirilir. Biz her yönetim sistemi için ayrı ayrı iç tetkikler gerçekleştirerek, bir tetkik de 3 yönden de bakabilmeyi öğrettik iç tetkikçilerimize. Yine düzeltici faaliyetler, risk analizinin yapılması vb. bütün faaliyetleri tek başlık altında gerçekleştiriyoruz. Bununla ilgili olarak da WCS (World Certification Services) firması tarafından da akredite olduk. Böylece Zayıf Akım Kablosu üreten firmalar arasında  Entegre Yönetim Sistemi'ne geçen ilk firma olmayı başardık.   


Entegre yönetim sistemleri aynı zamanda farklı yönetim sistemleri eklendikçe gelişebilen bir sistem. Gelecek hedeflerimizden biri bu entegre sisteme öncelikle Bilgi Güvenliği Yönetimi Sistemi'ni dahil etmek. Ardından da Enerji Yönetimi Sistemi'ni entegre hale getirmek. 

 



3- Peki bu konudaki eğitim faaliyetleriniz nelerdir?   

Öncelikle çalışanlarımızın hepsi bu eğitimlerden geçiyor. Şirket içi oryantasyon eğitimimizin kapsamlarından biri de budur. Önümüzdeki günlerde internet sitemizde 2014 yılı eğitim takvimimiz yayınlanacak. Dileyen kişiler info@2mkablo.com adresine konu ile ilgili mail atarak eğitimlerimize katılabilirler. Eğitimlerimiz Silivri'deki fabrikamızda gerçekleşiyor.  


4- Aynı zamanda siz bir İnsan Kaynakları uzmanısınız. Makine Mühendisliği okumanıza rağmen kendinizi böyle bir alanda da geliştirmişsiniz. Üniversite de okumakta olan genç arkadaşlarımız 2M Kablo'da ne gibi fırsatlar bulabilir?

Mühendislik eğitiminin temel hedefi aslında  öğrenebilme yetisi kazandırmak. Uzmanlaşmak ise, mezun olduktan sonra ne yaptığınız ile ilgili. Ben hep yönetim sistemleri üzerine çalıştım. Bildiğiniz üzere 2016 yılında  ülkemizin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu arasına girme gibi bir hedefimiz var. Bu doğrultuda, bir İK'nın oluşması gerekiyordu. Daha önce çalıştığım firmalarda bu konuda tecrübem olduğu için bu görevi ben üstlendim. Aynı zaman da biliyorsunuz, doğru kişiyi işe alabilmek için firmadaki tüm süreçleri çok iyi bilmek gerekiyor. Yönetim Sistemleri bana bu konuda çok yardımcı olduğu için İK faaliyetlerini yürütmek kolaylaşıyor. Yaz veya kış döneminde fabrikamızda stajyer öğrenci alımı yapmaktayız. Web sayfamızda yer alan staj başvuru formunu doldurup gönderdiklerinde, bu doğrudan benim mailime düşüyor ve değerlendirme süreci başlamış oluyor. Stajyer arkadaşlarımızdan 2M Kablo olarak oldukça faydalanıyoruz. Geçen sene yazın stajını yapan bir arkadaşımız, şu an planlama departmanında yarı zamanlı olarak çalışmakta. Bu biraz da çalışan öğrencinin performansına, yeterliliğine ve bilgisine bağlı. Özetle şunu söyleyebilirim ki; üniversite de okuyan genç arkadaşlarımız hem eğitimlerimize katılabilirler, hem de stajyer olarak kurum kültürümüzü tanıyıp, kendilerini istedikleri yönde geliştirme fırsatı bulabilirler. 


2M Kablo Hakkında

Müşteri odaklı hizmet anlayışına ve sürekli gelişime inanan 2M KABLO, zaman içinde bu yönleriyle tanınmış ve kablo sektöründe kalite, güven, başarı ve ilklerin simgesi olmuştur. 

2M KABLO 1993 yılında İstanbul'da kurulmuş olup 2012 yılı itibariyle Silivri'deki yeni tesislerinde faaliyet göstermektedir. 2M KABLO yeniliğe ve gelişime açık genç, aktif ve uzman bir kadro ile çalışmaktadır. İstanbul’da Perpa Ticaret Merkezinde Yurtiçi ve YurtDışı Satış Merkezi, Ankara’da Satış Ofisi, Antalya, Adana, Bursa'da satış ofisi ve depo, İzmir’de satış noktaları ve ayrıca Moskova’da 2005 yılından beri bir satış ofisi ve depo ile hizmet vermektedir.

Kuruluşundan itibaren alçak gerilim kablolarını “2MKAB” markasıyla üretmekte olan 2M KABLO daha sonra ses ve video kablolarını “LOOKAB”, yangına dayanıklı kabloları ise “FireKab” markası adı altında toplamıştır. Son yıllarda üretim portföyüne Enerji kabloları, Gemi ve Yat Kabloları ve Demiryolu Kablolarını dahil etmiştir.


 


 Elektrik Port Sektör Rehberi: 2M Kablo San. ve Tic. A.Ş.


2M Kablo Logo


Mehmet Cem Ateş Mehmet Cem Ateş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.