elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sanal Gözler ile Yolu İzleyebilen Robot

Auriggo firmasının tasarladığı sanal gözlere sahip sürücüsüz aracın Coventry’ de testleri yapılıyor. Sanal gözleri ile yolu izleyebilen robot için güvenlik testleri yapılıyor.



A- A+
09.09.2018 tarihli yazı 6387 kez okunmuştur.
İngiliz otomobil firması Jaguar Land Rover firması, yeni bir otonom araç tasarımını test ediyor. Araç için Coventry de simüle edilmiş sokak çalışmalarında, insanların güvenli bir şekilde karşıya geçmeleri için testler yapılıyor. Psikologlar, insanların otonom teknolojiye güven duymamaları nedeniyle bu teknolojiden uzaklaşmamaları için araştırmalarını sürdürüyor. Otomobil üreticisi firmanın mühendisleri, insanların yaya geçitlerinde nasıl bir davranış sergilediklerini incelemek için bilişsel psikologlarla çalışıyorlar.
 

Sanal Gözlü Sürücüsüz Araç Tasarımı

Araç yoldan geçen bir yayaya yaklaşınca sensöre sahip LED gözleri insan olan yöne bakıyor. İnsanların güvenli şekilde karşıdan karşıya geçmesi için ön kısmında yer alan yeşil ışıklar kırmızıya dönerek yavaşlıyor. Daha bu yılın başında Arizona’da Uber firması tarafından test edilen otonom bir aracın bir kadının ölümüne sebep olması nedeniyle insanların bir kısmı otonom araçlara olumlu bakamıyor.
 
 
Jaguar Land Rover’ ın yeni sanal gözlü sürücüsüz araç tasarımı

Amerikan Otomobil Birliği tarafından yapılan bir araştırmaya göre insanların %63’ü bir araç ile aynı yolu paylaştığında güvensizlik yaşıyor. Jaguar Land Rover'ın araştırma yöneticisi Pete Bennett, BBC'ye verdiği demeçte, "Kendi kendine sürüş teknolojisiyle ilişkimiz arttığından, insan davranışları ve ihtiyaçları etrafında tasarlandığından emin olmalıyız. Amacımız yolu kullanan herkesin rahat edeceği şekilde özellikleri geliştirmektir." dedi.
 
►İlginizi Çekebilir: Otonom (Sürücüsüz) Araçlar Nedir?

Sürücülerin olduğu araçlarda göz teması kurularak bir etkileşim ile yayada güven sağlanırken; sürücüsüz araçlarda bu pek mümkün görünmüyordu. Bu nedenle JRL’ nin Future Mobility bölümündeki mühendisler sanal gözler ile bu etkileşimin sağlanabileceğini düşündüler. Böylece İngiliz firması Aurrigo’ nun tasarlamış olduğu otonom araçlara büyük bir çift animasyonlu göz eklendi.
                            
Aurrigo firmasının tasarlamış olduğu bu araçlar ile Conventry’ de bir cadde üzerinde test sürüşleri yapılmaktadır. Karşıdan karşıya geçen yayaların sergiledikleri davranışlara bakılarak testler yapılır. Böylece kişide yeterli güvenin sağlanıp sağlanmadığı belirlenir.



 

Sanal Gözler Görücüye Çıkıyor 

Yapılan araştırmalar, otonom araçların gelecekte insan davranışları üzerindeki etkilerinin daha net belirleneceği daha geniş bir araştırmanın bir parçasıdır. Çalışma için 500’ den fazla test deneyi gerçekleştirilmiştir.

Yazar: İlgün Fatma Türkyılmaz 
 
Kaynak:

Digitaltrends
Theengineer
Bbc

 

İlgün Fatma Türkyılmaz İlgün Fatma Türkyılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.